Lagbanner
La Esquina: Mirakelmannen Bordalás

La Esquina: Mirakelmannen Bordalás

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Pepe Bordalás Getafe tog en meriterande 2-0 seger på San Mamés under söndagen och har nu tre raka ligasegrar samtidigt som de återfinns på Champions League-plats i tabellen, en verkligheten som bör vara omöjlig men som idag är vardag för den sensation Spaniens mest underskattade tränare har skapat. Han tog över Getafe mitt under brinnande säsong 16/17, då låg de näst sist i Segunda División. Lite drygt tre år senare har Pepe Bordalás inte bara guidat Madridklubben till högstaligan utan också etablerat de som ett lag som slåss om Europaplatserna, för där är de nu och det finns inga tecken på att det skulle stanna av.

Inför säsongen fanns det farhågor om att Getafe skulle få problem att kombinera Europaspelet med ligalunken som så många klubbar med mindre budget och där av tunnare trupp ofta har. Espanyol har under hösten varit ett lysande exempel på just det. Inledningsvis såg det också tungt ut för Bordalás och kompani som gick fyra omgångar utan att vinna och allt som allt hade skrapat ihop 7 av 21 möjliga poäng efter sju omgångar. Men sen hände något och det var gamla samma Bordalás-ledda Getafe vi såg igen, omöjliga att göra mål på och tillräckligt kvalitativa framåt för att vinna oftare än motsatsen och slutändan plocka fler poäng än alla andra lag förutom Barcelona och Real Madrid. Getafe ligger alltså just nu trea i La Liga. Trea!

Ekonomi som en nedflyttningskandidat men ett fotbollslag som man utan att överdriva kan kalla tredje bäst i Spanien. Bordalás trollar med knäna här.

När han väljer att lämna sitt projekt i utkanterna av Madrid får vi se men det är ingen högoddsare att det kommer stå klubbägare redo att betala dyra pengar för att få spanjoren att basa över just sina lag. En eventuell kandidat som ligger nära till hands är Atlético Madrid. Diego Simeone sjunger av allt att döma på sista versen hos ’Los Colchoneros’ och Bordalás filosofi skiljer sig inte avsevärt från Simeones.

Men det är då och nu är nu, och Getafe är i högsta grad på jakt efter den fjärdeplats och Champions League-spel de missade i slutrundorna under fjolåret. Låt oss se hur långt de kan gå.

*****

Real Madrid gick segrande ur Madridderbyt och det var ingen skräll att det skulle sluta som det gjorde, nämligen med uddamålsvinst och ytterligare en hållen nolla. 13 insläppta på 22 ligamatcher nu vilket är ett snitt som är bäst i alla topp fem ligor.

Kredd också till Zidane för matchcoachingen under helgens match där han i halvtid stod för ett dubbelbyte för att få fart på den offensiv som såg väldigt trög ut under första och utdelningen lät ej vänta på sig. Vinicius, som var en av de som kom in, var kanske andra halvleks bästa spelare och en av segerorganisatörerna när Real alltså bibehöll sin trepoängsledning i ligatoppen.

*****

Paco Alcácer är tillbaka i spansk fotboll efter sitt äventyr i Tyskland och Dortmund, en sisådär sejour enligt vissa men det är svårt att klaga på en spelare som nästan snittade ett mål per 90:e minut. Av olika anledningar fungerade det dock inte och flytten till Villarreal (ironiskt nog lokalrival till ”hans” Valencia) är ett faktum, föga förvånande gjorde han också mål i debuten som den notoriske målskytt han är. Fler lär följa för det Villarreal som jagar Europaplatserna och dessutom är extremt formstarka. Calleja har fått ordning på skutan (eller ubåten) och hans lag har nu vunnit nio av de 10 senaste matcherna i alla tävlingar.

*****

Óscar Rodríguez stod för en otrolig frispark i slutsekunderna av mötet med Alexander Isaks Real Sociedad och spikade slutresultatet 2-1 till hemmalaget, mittfältaren Óscar har nu gjort flest frisparksmål i La Liga denna säsong förutom en viss Lionel Messi och det är ingen överdrift att påstå att Real Madrid-lånet kommer ha en hel del intressenter i sommar. Det är tveksamt om han går in i en Real Madrid-trupp men om inte annat kommer de kunna sälja han för en bra peng, och han kommer göra skillnad var han än hamnar.

Det är generellt sett mycket snack om Real Madrids stora pool av unga talanger men alldeles för lite om just Óscar, så fort han flyttar till en större klubb kommer folk förstå varför. Skicklig all-round spelare men har sina allra största styrkor i offensiven och det vet Leganés där han allt som fast huserat på en kant eller som den offensivaste av tre innermittfältare. Spännande utveckling att följa.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-02-04 13:26:00
Author

Fler artiklar om Spanien