Lagbanner
La Esquina: Modric och Benzema slutar aldrig leverera

La Esquina: Modric och Benzema slutar aldrig leverera

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Efter tre raka matcher utan vinst i ligan och förlust mot Shaktar Donetsk i Champions League så var det skakigt kring Real Madrid, vissa ville till och med få det till att Zinedine Zidane hängde löst. Nu hade han väl knappast fått sparken oavsett men höjningen sen dess är ändå anmärkningsvärd. Fem raka segrar var av två tunga skalper mot Sevilla respektive Atlético Madrid plus vinst i den helt avgörande CL-matchen mot Borussia Mönchengladbach gör att folk pratar om Madridlaget som en av huvudutmanarna till samtliga titlar igen. Och rätt är väl det.

Känslan redan under den tyngre starten var att det inte skulle krävas mycket för att ”Los Blancos” skulle lyfta, det var trots allt bara några månader sen de vann ligan genom en fenomenal andra halva av säsongen och truppen är mer eller mindre identisk nu. Där och då var de ett av Europas starkaste försvar samtidigt som Karim Benzema längst fram såg till att mål gjordes. Denna säsong har stabiliteten varit långt ifrån den samma, bakåt har de knappt varit bland de 10 bästa i ligan. Men vips, några små tweaks från Zidane plus att laget hittar rätt mentalt så är de där. Vinsten mot Sevilla var en bra start men derbysegern några dagar senare kan ha varit den riktiga katalysatorn mot nya höjder. En Atlético ligaledning som såg läskigt stor ut från ett Real Madrid-perspektiv blev genast rimligt stor och det gamla gardet verkar fått vittring av blod. Ramos, Kroos, Modric och Benzema briljerar nämligen.

De har alla varit bra hela året men baserat på de senaste matcherna är det framförallt de två sistnämndas insatser som bör lyftas. Benzema är definitionen av en komplett anfallare. Så som han flyter fram och kombinerar samt spelar fram och avslutar är det ingen annan i världseliten som gör, han är navet i Real Madrids anfallsspel och är lika kreativ i spelet som han är dödlig i boxen. Luka Modric är även han fullständigt briljant och frågan är om inte hans 2020 är bättre än hans 2018, året han vann Balon d’or. Han spelar en nyckelroll i uppbyggnadsspel samt sista tredjedelen och verkar dessutom kunna springa för två match efter match. Vid 35 års ålder är det inte orimligt att kalla kroaten för världens bästa på sin position.

Och det, det är orimligt.

*****

Real Sociedad har varit laget på allas läppar under inledningen av säsongen men åtta raka matcher utan seger i alla tävlingar har fått ögonbryn att höjas. En blandning av sämre form, oskärpa framför mål, motståndare som haft bra utdelning plus skador är nog svaret men något större skäl till oro ser jag inte för Real Sociedad supportrar. David SIlva och Mikel Oyarzabal har båda missat majoriteten av dessa matcher och de två är, tillsammans med Mikel Merino, de enskilt viktigaste spelarna i Alguacils lagbygge. Utan två såna stöttepelare kommer saker och ting påverkas, både på och utanför plan. Men ingen av dessa herrar förväntas vara borta särskilt länge till så framtiden är ljusare.

Med det sagt har lagets prestationer inte heller vacklat på ett sådant sätt att det går att kritisera för mycket, med lite mer flyt hade de plockat någon vinst under den här perioden då de sällan, eller aldrig, varit helt utspelade och till och med ”förtjänat” mer än de fått.

Överlag har de varit ett av de bästa lagen i ligan under den första tredejedelen av säsongen och jag förväntar mig att de börjar vinna snart igen samt slåss om Champions League-platserna hela vägen in i kaklet. Så bra och tryggt är det här laget.

*****

Gerard Moreno och Iago Aspas fortsätter gå en kamp om vem som är ligans bästa spanska anfallare. För Gerard Moreno kom två nya mål när hans Villarreal gästade Osasuna vilket tog honom upp på åtta gjorda i ligaspelet medan Aspas nöjde sig med en assist men i övrigt briljant spel. Som vanligt. Han har dessutom åtta raka matcher med mål eller assist och står totalt på sju mål och fem assist i ligan. Sanslösa siffror.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-12-22 00:21:46
Author

Fler artiklar om Spanien