Lagbanner
La Esquina: Myten Óscar García, garantin RDT och världens bästa Casemiro

La Esquina: Myten Óscar García, garantin RDT och världens bästa Casemiro

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Gamla Barcelona-produkten Óscar García kom fram som en lovande tränare kring 2010 när han basade över diverse ungdomslag hos Blaugrana, flera personer bollade där och då upp honom som en framtida A-lagstränare och kanske så tidigt som direkt efter dåvarande tränaren Pep Guardiola. Men olika faktorer gjorde att García testade vingarna på annat håll. Barcelona blev Maccabi Tel Aviv, Brighton, Watford, Salzburg, Saint Etienne, Olympiacos och sedermera Celta Vigo. För er som känner till storyn så vet ni att den varit relativt instabil, under alla sina uppdrag utom ett (det hos RB Salzburg) har han lämnat i förtid. Ibland av förståeliga skäl (sjukdom) men några gånger också under mycket oklara omständigheter vilket satt ett stort frågetecken kring kompetensen hos 43-åringen, och de inledande två månaderna i Vigo har inte gjort att myten Óscar García fått någon upprättelse.

Nio ligamatcher har han hunnit med och det är den mindre smickrande resultatraden 1-5-3 som visas upp och detta mot motstånd som de allra flesta legat på nedre halvan av tabellen, i många fall i den direkta regionen runt omkring Celta. De har också hunnit med att åka ur cupen mot Mirandés från andradivisionen. Nedflyttningsplatsen han ärvde har han fortfarande inte lyckats ta sig ifrån och spelschemat härnäst gör inte att framtidsutsikterna ser särskilt lovande ut. Spelet har hackat och sett precis så dåligt ut som under Escribá och harmonin i truppen verkar vara icke existerande. I gårdagens 0-0 match mot Eibar hemma på Balaídos bytte han ut en av planens bästa spelare, Pione Sisto, som direkt visade sitt missnöje.

Hur sköter man det på bästa sätt? Jo, enligt Óscar García genom en publik utskällning framför TV-kamerorna. Han gjorde inte heller situationen enklare att lösa när han till journalisterna efteråt menade att ”andra lag har spelare som gör 15-20 mål, inte vi”. Detta med Iago Aspas i truppen som har 19, 22, 20 som personlig målskörd de tre senaste säsongerna. Man kan minst sagt säga att han inte gör saker lätt för sig, den gode Óscar.

Det bör sägas att García missade två-tre matcher och även lite tid på träningsplanen på grund av personliga problem men det är inte tillräckligt för att ursäkta den rådande utvecklingen i hans Celta.

*****

Real Madrid-produkten Raúl de Tomás har varit en av Spaniens mest underskattade anfallare de senaste säsongerna då han på sina två lånesejourer från huvudstadsklubben, först i Real Valladolid och sen Rayo Vallecano, visat upp ett imponerande spel och gjort en hel del mål. Real Madrid ansåg ändå inte att han var tillräckligt bra för en trupplats vilket ledde till en försäljning till portugisiska Benfica i somras för €20M. Halvåret där slutade dock i plattfall vilket ledde till att Espanyol tog tillfället i akt och spenderade mer pengar än man någonsin spenderat på en spelare och pungade upp samma €20M som Benfica pungat upp ett halvår tidigare. Men det ser ut att vara välinvesterade pengar då RDT, som han kallas och kör på tröjan, gjort tre mål på tre matcher. Han har dessutom hunnit visa upp hur mångsidig och komplett han är och det ser verkligen ut som att tiden i Portugal var en tillfällighet, för så här långt in på RDT’s karriär har han visat sig vara kvalitetsgaranti i La Liga.

Förutom RDT har Espanyol hämtat in Adrian Embarba från Rayo Vallecano och Leandro Cabrera från Getafe vilka tillsammans med nytillskottet Abelardo på tränarbänken gör att Barcelonaklubbens chanser till överlevnad ser starka ut. Det kan bli en kul vår ändå för Los Pericos.

*****

Valencia - Barcelona på Mestalla var på förhand helgens match och som hemmalaget genomförde den. Kompakta bakåt och kliniska framåt, de kunde till och med bränna en straff och ändå vinna med 2-0. En uppvisning i kontringsfotboll helt enkelt medan Quique Setiéns Barça får åka hem och slipa på metoder på sista tredjedelen, samma problem som han hade sista säsongen med Real Betis också.

*****

Alexander Isak stod för kanske hans bästa insats i Real Sociedad-tröjan under söndagen då han återigen fick starta och dessutom gjorde mål. Svensken har nu gjort sex mål på de åtta senaste matcherna och med en flyktande Willian José (brassen uppges vara nära Tottenham) kunde tajmingen inte varit bättre. Det kan vara nu han exploderar på riktigt, Isak.

*****

Många trodde att Casemiro pekade under Real Madrids tre raka Champions League-titlar (mig inkluderat) men undra om han inte är bättre än någonsin just nu. Vad som då var världens bästa stoppkloss är nu det OCH en bra spelare med bollen. Det tillsammans med hans atletiska färdigheter gör han till världens bästa defensiva mittfältare just nu och kanske hela La Ligas bästa spelare denna säsong (förutom Messi).

*****

19-årige anfallaren Fernando Niño (förövrigt kusligt likt Fernando ’El Niño’ Torres namnmässigt) i Villarreal gjorde sin La Liga-debut vid ställning 1-1 borta mot Deportivo Alavés i helgen och det kunde knappast gått mycket bättre. En minut senare hade han avgjort matchen genom ett klassavslut förbi Fernando Pacheco i hemmamålet och en ny stjärna var född. Med Karl Toko Ekambi, som nyligen lämnade för Lyon, borta finns nu en lucka att fylla och unge Niño ser sugen ut på att fylla den.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-01-27 10:01:18
Author

Fler artiklar om Spanien