Lagbanner
När den störste erövrade La Liga

När den störste erövrade La Liga

Zlatan Ibrahimovic har lagt skorna på hyllan och vi minns tillbaka på hans tid i Spanien.

Få svenskar kunde hålla tillbaka tårarna igår när Zlatan Ibrahimovic avtackades för en lång och trogen tjänst i fotbollens namn. En skör spelare har gjort så mycket, både utanför planen och på den, som Ibra. Ingen har påverkat svensk fotboll på den nivå som Zlatan har gjort. Han öppnade dörrarna till de svenska miljonprogrammen och han visade en värld som ingen annan svensk någonsin gjort tidigare. Han är, utan tvekan, enligt mig den störste idrottsmannen vi haft i vårt avlånga land.

Zlatans karriär har varit fantastisk. Han har skördat framgångar som många bara kan drömma om. Han fick förvisso aldrig ”den där jävla Champions” men den titeln är inte allt. Någonting han själv reflekterat över, bland annat i sin bok, var misslyckandet i Barcelona. Det ter sig som en parentes i hans karriär, som någonting som kanske inte borde ha hänt. Hur han hanterades av Pep Guardiola, hur han aldrig gavs en riktig chans och hur han kastades bort så fort möjligheten artade sig. Begreppet ”cojones” slängdes hejvilt i Sverige.



Det blev bara en säsong i Barcelona, 2009/10, men under den säsongen var antalet La Liga-följare i Sverige rekordartad. Jag minns själv, då jag skrev här på sajten, att Canal+ (dåvarande Cmore) som ägde rättigheterna kontaktade oss skribenter på SvenskaFans för att berätta och ge information om de olika lagen i ligan. Tidningar som Goal, Offside och FourFourTwo kontaktade oss och ville göra reportage. Helt plötsligt var det centralt att veta exakt hur Deportivo de la Coruña skulle ställa upp, vilka nyförvärv som kändes hetast i Villarreal och om lilla Xerez verkligen skulle kunna klara sig kvar. Den dragningskraften har Zlatan i Sverige och förmodligen i resten av världen.

Vi La Liga-älskare fick se Zlatan presenteras för 60,000 på Camp Nou. Vi fick se han kyssa klubbmärket efter påtryckningar från mediateamet. Vi fick se honom göra mål i ligadebuten. Vi fick se honom följa upp detta med fyra till mål på de kommande matcherna och göra honom historisk som den första i Barca att göra mål i de fem första matcherna. Vi fick se honom sänka Arsenal på Emirates. Vi fick se honom avgöra i El Clásico och skicka titeln till Barca. Och vi fick se honom lämna.

Var Zlatan en Ferrari som användes som en Fiat? Offrades Zlatan för att Messis karriär skulle blomma? Var hans ego för stort för Guardiola? Var han utomjordisk? Svaret på frågorna är ja. På samtliga. Zlatans tid i Barcelona slutade i 22 mål (16 i ligan) på 46 matcher (29 i ligan). Det blev totalt fyra titlar i den blåröda dressen. Ett helt okej facit för att vara det största misslyckandet i hans karriär. Han kom, han vann och han blev bara bättre.

Tack för allt Ibracadabra!

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-06-05 10:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien