Lagbanner
Nästa säsong startar i september

Nästa säsong startar i september

La Liga planerar både återstarten av denna men även starten av nästa ligasäsong.

Om allting går enligt planerna kommer La Liga-säsongen 2019/20 att återupptas 11:e juni, om mindre än två veckor. Eftersom utvecklingen av viruset varit något oberäkneligt vågar de ansvariga inte ta ut svängarna allt för mycket men lagen förbereder sig åtminstone att spela matcher igen inom kort. La Ligas president Javier Tebas hoppas att städerna Madrid och Barcelona kan gå in i fas två av Spaniens fasningsprogram. Fas 2 innebär, för fotbollsspelare, att fotbollsmatcher kan spelas men helt utan publik.

De regioner som för närvarande befinner sig i fas ett är Madrid, Kastilien och León samt delar av Katalonien. Om klubbarna i dessa regioner ska kunna spela fotboll måste de följaktligen gå över till fas 2. Det mesta tyder emellertid på att även dessa regioner kommer att kliva in i fas två redan på måndag. Tebas säger att La Liga har 130 personer som arbetar med den nya fotbollsordningen i Spanien. Han har gång på gång poängterat att ligan, nästan till vilket pris som helst, ska avgöras.

Det är emellertid inte bara planer för den nuvarande säsongen som skissats upp. Nästa säsong ska även den inledas under kalenderåret. Tebas säger att La Ligas planer för säsongen 2020/21 är att den ska påbörjas 12:e september. Detta påverkar framförallt fem lag: FC Barcelona, Real Madrid, Atlético de Madrid, Sevilla och Getafe. Samtliga fem är fortfarande kvar i sina respektive europeiska turneringar och Uefa vill, som tidigare rapporterat, avgöra både Champions League och Europa League i augusti. Spelarna i dessa klubbar skulle således få ett betydligt kortare uppehåll inför den nya säsongen.

Skulle ett av de spanska lagen ta sig till final i antingen CL eller EL skulle det bara skilja någon vecka mellan slutet av den nuvarande säsongen och starten på nästa. Detta då planer är att spela finalerna 26:e och 29:e augusti. Inte direkt optimalt sett ur spelarnas synvinkel att dagen efter en CL-final kliva på försäsongsträning. Å andra sidan befinner vi oss i prekära tider. För att förvärra saken ytterligare för spelarna kan det också spelas landskamper första veckan i september, något FIFA hoppas implementera. Lagen som inte spelar i någon europeisk turnering denna säsong kommer dock att få nödvändig vila och kan se fram emot en två månaders lång semester, snarare än två dagars. Detta kan givetvis påverka den kommande säsongen.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-05-30 09:44:54
Author

Fler artiklar om Spanien