Lagbanner
Nu börjar VM på riktigt för Spanien

Nu börjar VM på riktigt för Spanien

Gruppspelet inleddes med målfest och utropstecken – men avslutades med oväntad förlust mot Japan och många frågetecken. Så vart står egentligen Spanien i detta VM? Det är inte helt enkelt att sia om efter de inledande sex halvlekarna i gruppspelet som varit ömsom vin, ömsom vatten. Man kan dock konstatera att första delmålet är klart med avancemang från gruppen – om än som tvåa bakom Japan. Men det är en hel del saker som Spanien måste höja för att ta sig långt i det här världsmästerskapet och Marocko i åttondelsfinalen som varit en av de stora överraskningarna så här långt, ska absolut inte underskattas.

Flygande offensiv men lite väl tveksam defensiv – det kanske var en rimlig och rättvis sammanfattning av Spanien efter fem halvlekar. Sju mål mot Costa Rica, en jämn insats mot Tyskland där man borde faktiskt gjort fler mål och en helt ok första halvlek mot Japan. Men där det höga risktagandet långt bak i banan i uppspelsfasen alltför många gånger satt spanjorerna i trubbel och gett bort målchanserna till motståndarna. Andra halvlek mot Japan var en kollektiv kollaps som är svår att förklara eller försöka analysera – förhoppningsvis en bra väckarklocka för Enrique och laget – det går aldrig att slappna av i ett VM, då blir man straffad oavsett motstånd.

Men nu börjar VM på riktigt – och om något positivt från gruppspelet så är det kanske ändå att känslan inte är att Spanien behövt gå på alla cylindrar och haft möjligheten att lufta truppen rätt så rejält. Vilket inte ska underskattas för de länder som planerar ta sig långt i slutspelet, det är nu på den andra halvan av VM som man vill toppa formen, såväl individuellt som lagmässigt – det är nu man vill se maxprestationerna och den perfekta matchen lagom till finalen den 18:e december. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg – det är förmodligen det farligaste Spanien kan göra just nu – att blicka längre fram än Marocko, för på många sätt så känns det som att Spaniens största motståndare detta VM är dem själva. Hur sliten klyscha det än må vara. Högsta nivån som Spanien besitter och stundtals visat upp – den håller världsklass och kan ta Spanien hela vägen – men lägstanivån som man visade i andra halvlek mot Japan och stundtals i kvalspelet mot VM, den kommer inte ta Spanien till kvartsfinal ens.

Det går inte heller riktigt att skriva en inför krönika till åttondelsfinalen utan att nämna Alvaro Morata. Denna bespottade anfallaren som inte bara hela Spanien har en hatkärlek för utan mest troligt en fotbollsvärld som inte riktigt kan bestämma sig om Morata är ett underskattat geni eller en överskattade anfallare. Men det går inte att komma bort från de fakta som finns där på bordet – Alvaro Morata är kanske den viktigaste spelaren just nu i Luis Enrique lagbygge. Det är han som gör målen, det är han som klivit fram när han behövts som mest, inte bara i detta i VM – och nu är han en seriös kandidat till guldskon som bästa målskytt i VM med ett mål i varje match så här långt. 142 minuter har Morata spelat detta VM – det ger mål var 42:e minut, vilket ingen annan är direkt i närheten av. Den begränsade speltiden ger också förhoppningarna om en fräsch och laddad Morata för fortsättningen av turneringen, där skador och sjukdomar gjort att Luis Enrique matchat honom sparsamt inledningsvis. På sina 60 A-landskamper har Morata 30 landslagsmål – det sätter honom femma i historien totalt sett, bara bakom Silva, Fernando Torres, Raul och David Villa. Lägger man samman mål i samtliga spanska landslag är Morata överlägsen, 62 mål i den röda tröjan på 94 matcher. Är det i VM 2022 som Morata får sitt stora erkännande i Spanien? Bär han La Roja hela vägen fram till final och guldet – så tveklöst är det så. Men frågan är om han inte oavsett borde ha ett större erkännande.

Marocko då tänker ni kanske? Ja det är ju litegrann av ett Gibraltar Sund-derby i denna åttondelsfinal. Står man i Tarifa är det en enbart en lite längre simtur som skiljer Spanien och Marocko, Europa och Afrika. Marockanerna är en av VMs positiva utropstecken än så länge och gick vann grupp F något oväntat, före såväl VM-finalisten 2018 Kroatien och VM-trean 2018 Belgien. Så det finns all anledning för att hissa varningsflaggen för Spanien – det finns klass i detta lag som flugit fram och här i en åttondelsfinal så kommer man att ge allt därute på planen för att skrälla mot sin granne och samtidigt har Marocko inget mer att förlora eller bevisa i detta VM – man kan spela helt utan någon som helst press på sina axlar, i motsats till Spanien. Offensivt sett är det kända ansikten i Youssef En-Nesyri som många år varit framgångsrik i La Liga och Hakim Zyiech som efter succen i Ajax tog klivit över till Chelsea – här måste Spanien vara vakna och framförallt mer noggranna i uppspelsfasen och inte bjuda på något, då kommer firma Zyiech-En-Nesyri hugga på det.

Låt oss såklart också prata om Marockos kanske största stjärna Achraf Hakimi, som är fostrad i Real Madrids akademi, lämnade Madrid och Spanien för Inter och är idag given högerback i stjärnspäckade PSG. Som i unga år hade möjligheten att välja spanska landslaget – han var med vid uttagningar på La Roza, men har själv sagt i intervju med Marca att det inte kändes rätt. Han kände inte sig hemma eller som en spanjor, med uppväxt som marockan i en arabisk kultur kändes också det marockanska landslaget mer rätt och hemma och för Hakimi. Räkna med att Hakimi kommer njuta av matchen mot Spanien och fortsätta att skriva landslagshistoria för sitt hemland.

Slutligen, låt oss nu få se den spanska furian vakna till liv igen, låt oss se att man hanterat den dråpliga insatsen mot Japan på bästa sätt och använder det som bränsle och vi får se ett heltaggat Spanien från start mot Marocko. Låt oss se den flytande offensiven med en Morata som hugger på allt och fortsätter sin mål-streak, låt oss se ett bolltrillande innermittfält och ett stabilt försvarsspel, låt oss se frågetecken rätas ut till utropstecken igen och ge oss drömmar om något stort. Låt matchen mot Marocko – bli det första lilla steget mot något större.

Vamos!

Matchfakta

Avspark: Tisdag 6/12 kl 16.00
TV: TV4
Spelplats: Education City Stadium, Doha
Domare: Fernando Rapallini (Argentina)

Preliminära startelvor

Spanien
Unai Simon
Carvajal – Rodri – Laporte – Jordi Alba
Gavi – Busi – Pedri
Ferran Torres – Morata - Olmo

Marocko
Bono
Achraf Hakimi – Aguerd – Romain Sass – Maszraoufi
Ounanhi – Amrabat – Sabiri
Zyiech – En-Nesyri - Boufal


TV: Spaniens VM-stjärnor
 

Niklas Hermansson@Nikche2022-12-05 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien