Lagbanner
Offensiva Spanien mot defensiva Frankrike

Offensiva Spanien mot defensiva Frankrike

Spanien måste slå hål på Frankrikes stabila försvar för att ta sig vidare till final.

Spanien har varit turneringens bästa lag. Detta sagt både objektivt och med Spanienhjärta. För så är det. Och håller detta i sig kan det att räcka hela vägen till ett fjärde EM-guld.

Spaniens förbundskapten, Luis de la Fuente, har verkligen satt sin prägel på laget som känns roligare än någonsin. Rakare, offensivare och mer spännande på samma gång. Turneringens yngsta spelare, Lamine Yamal, har redan varit en av de mest omskrivna. Detta tillsammans med en inte så mycket äldre Nico Williams, Dani Olmo och Pedri har Spanien verkligen lyckats med sin generationsväxling med spelare som redan i ung ålder har fyllt ut den stora kavajen som La Roja besitter.



Den svåra kvartsfinalen mot Tyskland, turneringens två bästa lag, gick Spanien segrande ur men det kostade också. Pedri skadade sig tidigt och Robin Le Normand samt Dani Carvajal är avstängda till semifinalen mot Frankrike. Spanien släppte in kvitteringen i 89:e minuten men kunde avgöra på förlängning, innan straffarna. Det kan ha räddat Spanien kvar, då tyskarna brukar vara stabila i straffläggningar. Det ska nämnas att La Roja fick hjälp av domaren då Tyskland skulle fått en straffspark under ordinarie tid då det var solklar hands på Cucurella. Sjukt att domaren inte ens ville kolla VAR på den situationen.

Media vill ofta måla upp en bild av världsstjärnor som ställs mot varann inför matcher och vem av dessa som går vinnande ur bataljen. Det har kryllat av stjärnor i det spanska landslaget genom åren men i år är det kollektivet Spanien som tagit sig till en semifinal. Det är vi inte vana att se.

Motståndarna Frankrike som inför turneringen nämndes som en av favoriterna har uppenbara problem med målskyttet. Tre mål på fem matcher har fransmännen gjort. Eller ja, två av dessa var självmål och med andra ord inte gjort av någon fransman. Det enda målet på full tid i hela turneringen gjort av en fransman var en straff av MBappé och den oavgjorda matchen mot Polen. Inget som skrämmer direkt.

Å andra sidan har Deschamps mannar bara släppt in ett mål i hela turneringen på full tid. Straffen mot Polen. Och ändå mött offensiva lag som Belgien, Nederländerna och Portugal. Det är däremot något som Spanjorerna står inför och måste lösa.

La Roja har dock gjort elva mål framåt och borde således vara ett hot mot turneringens bästa försvar. Kort och gott så känns Spanien som favoriter till att ta sig till final i denna semifinal.

I tävlingssammanhang har Spanien och Frankrike mött varandra 36 gånger genom åren. Spanien har vunnit 16 av dessa och Frankrike 13, sju har slutat oavgjort.

Trolig Spanienelva (4-3-3):
Unai Simon
Navas, Nacho, Laporte, Cucurella
Olmo, Rodri, Fabian Ruiz
Yamal, Morata, Williams

Matchfakta:
Spanien - Frankrike
När: Tisdag den 9 juli klockan 21:00
Var: Munich Football Arena, München
Domare: Slavko Vincic, Slovenien
 

Jens Kassnert@JensKassnert2024-07-09 07:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien