Lagbanner
Officiellt: Spanien sparkar sin förbundskapten
Jorge Vilda har fått sparken, drygt två veckor efter VM-guldet

Officiellt: Spanien sparkar sin förbundskapten

16 dagar efter VM-guldet är det klart att förbundskapten Jorge Vilda får foten från spanska landslaget.

Jorge Vilda ledde i somras de spanska damerna till landets första guld på damsidan i VM i Australien och Nya Zeeland. Lite mer än två veckor senare har 42-åringen fått sparken från jobbet. Orsaken till varför Vilda får sparken bör ses i ljuset av den stora skandal som omgärdat landslaget sedan guldceremonin när förbundsordföranden Luis Rubiales kysste Jennifer Hermoso på munnen. Vilda har sedan en tid setts som en nära allierad till Rubiales och när den nya styrelsen i RFEF tillsattes diskuterades Vildas framtid i landslaget med dagens besked som facit.

Vilda ska bland annat ha setts applådera Rubiales efter att den senare deklarerat inför ett samlat fotbollsförbund att han minsann inte skulle avgå och att de som kräver hans avgång är ”idioter”. Vildas uppenbara stöd för Rubiales nämns inte som orsaken till förbundskaptenens avsked men det är tydligt att så är fallet. Vilda uppges också ha varit en påverkande faktor till att Hermoso initialt, i glädjeyran, ska ha uttalat sig om att kyssen var ömsesidig direkt. Vilda har inte heller offentligt tagit ställning mot Rubiales eller visat sitt stöd för Hermoso utan endast mot ”all form av misogyni”.

Redan innan VM var Vilda i blåsväder sedan femton spelare valt att bojkotta landslaget. Då var orsaken att de kritiserade hans fotbollsupplägg och den generella nivån på träningar och taktik. Rubiales visade då sitt stöd till Vilda och stod fast vid att Vilda skulle vara mannen som ledde damerna i VM. Efter VM har upp emot 79 spanska damspelare gått ut och förklarat att de vägrar spela för landslaget så länge det ser ut som det gör inom den spanska fotbollshierarkin. Rubiales är sedan en tid avstängd från sitt jobb och nu ryker alltså även Vilda. Det har varit en del snack om att herrarnas förbundskapten, Luis de la Fuente, också bör få sparken efter att även han applåderat Rubiales efter kyssen. RFEF verkar dock inte ha några planer på att sparka de la Fuente då han något mer offentligt uttryckt sin ånger för aktionen.

Oavsett vad som händer har den spanska fotbollen skakats om rejält de senaste veckorna. Rubiales har tidigare uppgetts styra förbundet med en järnhand och stödet för honom har varit starkt trots den mediala uppmärksamhet hans övergrepp fått. Förhoppningsvis kommer damerna att vilja återvända till landslaget framöver när saker och ting förändrats i dess grundvalar. Här går det också att diskutera de spanska herrarnas relativa tystnad i frågan. Borja Iglesias är en av få som gått ut och sagt att han bojkottar herrlandslaget tills vidare och Àlvaro Morata är en av få som förkastat Rubiales aktion. Här bör även herrlandslaget kunna göra mer.

Den som kommer att ersätta Jorge Vilda som ny förbundskapten är i alla fall Montse Tome. Tome har varit Vildas assisterande tränare de senaste tre åren men hon avgick i protest från sin post efter VM sedan Rubiales-skandalen. Tome blir den första kvinnliga förbundskaptenen i Spaniens historia och uppges vara mycket populär hos spelarna i det spanska damlandslaget. Förhoppningsvis kan hon nu föra laget framåt med fokus på det sportsliga.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-05 20:58:17
Author

Fler artiklar om Spanien