Lagbanner
Olof Printz om sitt supporterskap till Espanyol

Olof Printz om sitt supporterskap till Espanyol

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

När man tänker på fotbollslag i Barcelona är det svårt att inte få upp en bild av Messi, Piqué, Busquets och de andra lirarna i FC Barcelona i huvudet. Men det finns ett lag till i staden som härjar i den spanska högstaligan – nämligen Espanyol. 
Olof Printz är en trogen anhängare till klubben och har även skrivit en del om den här på sajten. Nu delar han med sig av hur hans relation till det blåvitrandiga gänget ser ut.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *
 
Hur, när och varför började du följa och supporta Espanyol?

- Det hela grundar sig väl i att jag ganska tidigt började ogilla FC Barcelona ganska rejält, och i och med att de flesta som gjorde det höll på Real Madrid ville jag sticka ut lite grann och började hålla på lokalrivalen i stället. I och med att jag är relativt ung i sammanhanget, född 1998 började jag väl heja på Espanyol som elva, tolv-åring men började följa laget aktivt lite senare som 16-åring, alltså ungefär 2014–2015. Jag minns dock att jag reagerade på när Dani Jarque tragiskt gick bort 2009, och sorgen som fanns i klubben och respekten som visades upp gjorde nog att jag började tycka om dem ännu mer.
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- I och med att det är ett mittenlag vi pratar om är det väl i allra största grad enskilda matcher som sticker ut. Utöver det ligger Europa League-platsen nu våren 2019 väldigt högt upp på listan, med planstormning i sista hemmamatchen och så vidare. Vi har ju dessvärre inte vunnit mot Barca i ligasammanhang på över tio år, men flera oavgjorda matcher har etsat sig fast i minnet, givetvis det senaste derbyt där Wu Lei kvitterar i en match Barça dominerade fullständigt.
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- Den största fördelen för mig är att vi i princip alltid har ett väldigt hemmasnickrat lagbygge. Det finns alltid ett gäng egna spelare och talanger i truppen som är roliga att följa. Därutöver är ju en fördel att vi är ett storstadslag och har därför en tendens att locka till oss profilspelare som kanske inte håller för FC Barcelona men som ändå vill bo i Barcelona och därför väljer oss. Nackdelen är att det i princip alltid är tio matcher i slutet av säsongen som är helt och hållet meningslösa.
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Det finns inte mycket att gilla med den nuvarande sorgliga upplagan, men jag kan plocka ut två gubbar. Först och främst Marc Roca. Han är ämnad för större klubbar. Ruskigt fin spelartyp som det finns väldigt få av i världsfotbollen. Bayern München är och har varit intresserade länge. En uppstickare är Adrià Pedrosa, en offensiv vänsterwingback som har en ofattbar speed som gjorde ett galet mål mot Atlético förra säsongen.
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- David López. Egen produkt som alltid är fenomenal.
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Jag missar aldrig en match på tv, men av olika anledningar, mestadels ekonomiska och tidsmässiga har det aldrig blivit av med en resa dit. Jag hoppas att det sker inom en snar framtid.
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Jag skulle säga att det gör mig till en lyckligare människa, som all fotboll gör egentligen. Man har alltid något att se fram emot, något att uppleva och något att prata om. Supporterskap förgyller livet.
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Ja, allt förändras med åldern. Från att man kanske kollade tjugo minuter och stängde av när det stod 0–2 mot Osasuna borta när man var lite yngre till att man nu tröskar sig genom varje match i med och motgång. Man har lärt sig att stå ut med att laget är medelmåttigt.
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- FC Barcelona. Och AIK, men det hör inte hit.
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Personligen vore det kul att åka dit och titta, men alla drömmer om pokaler.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-18 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien