Lagbanner
La Esquina: Om en positiv trend och överraskningen Sarabia

La Esquina: Om en positiv trend och överraskningen Sarabia

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll.

Senast jag vädrade mina åsikter om Spaniens EM-resa så hade de precis kryssat sin andra raka match efter att ha spelat 1-1 mot Polen. En katastrofstart enligt många men också det sämsta tänkbara utfallet sett till chanserna de skapade kontra vad de släppte till i andra riktningen, 1-1 i målskillnad på två matcher och en poäng var långt ifrån optimal utdelning. Detta backas också upp av diverse data för skott, xG med mera. Det var därför ingen överraskning att det lossnade rejält mot Slovakien som kördes över med 5-0 följt av fem nya mål i åttondelsfinalen mot Kroatien, om än två under förlängningen. Den sistnämnda matchen blottade dock Spaniens svagheter, defensiven är inte alltid där den bör vara i form av stabilitet och vid tillfällen där det kan vara bra att riskminimera, som vid ledning 3-2 med endast tilläggstid kvar att spela av en åttondelsfinal i EM, visar de att de med relativ enkelhet kan gå bort sig. Kroaternas kvitteringsmål var inte bara oroväckande för att det där och då innebar förlängning men också för hur sårbart detta Spanien kan vara, för agerandet på sista målet är undermåligt på så många sätt. 80 minuter av total kontroll ursäktar inte de usla 10 sista minuterna samt den skakiga första kvarten av förlängningen.
 
Med detta sagt är ”La Roja” på väg att överträffa de flestas förväntningar, jag hade till exempel tippat de att åka ut i kvartsfinal. Visst, det kan fortfarande hända, men det är sällan lag är så stora favoriter i en stor mästerskapskvartsfinal som spanjorerna är mot Schweiz ikväll. 
 
*****
 
Pablo Sarabia var en av de sista spelarna in i den här EM-truppen, inte minst på grund av det faktumet att han inte blivit uttagen på två år men också för att han inte får spela regelbundet i PSG. Bra på fotboll vet dock alla som följer den spanska ligan att han är då han var fullständigt briljant under sina sista säsonger i Sevilla, en nivå han inte tummat på sen dess. Hans siffror per 90:e minut i Frankrike är fenomenala och att han nu tagit chansen när han väl fått den borde inte vara så överraskande som många gör gällande, även om jag håller med om att man lätt hamnar där just på grund av att han inte spelar vecka ut och vecka in och sällan varit med i Luis Enriques landslag. Ikväll väntas han starta och han kommer fortsätta vara en av lagets viktigaste spelare.
 

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222021-07-02 09:56:52
Author

Fler artiklar om Spanien