Lagbanner
Omgång 36: CL-jakten är avslutad – Europaspel utan Valencia

Omgång 36: CL-jakten är avslutad – Europaspel utan Valencia

Här är en summering av vad som hände under La Ligas 36:e ligaomgång.

Lördag, 11/7
17:00 Osasuna – Celta Vigo 2-1
19:30 Real Valladolid – FC Barcelona 0-1
22:00 Atlético de Madrid – Real Betis 1-0

Söndag, 12/7
14:00 Espanyol – Eibar 0-2
17:00 Levante – Athletic Club 1-2
19:30 Leganés – Valencia 1-0
22:00 Sevilla – Mallorca 2-0

Måndag, 13/7
19:30 Deportivo Alavés – Getafe 0-0
19:30 Villarreal – Real Sociedad 1-2
22:00 Granada – Real Madrid 1-2

Omgångens match: Det var egentligen inga höjdarmatcher den här omgången men för den som gillar hårt kämpande lag och tuffa tag såg nog matchen mellan Deportivo Alavés och Getafe på Mendizorrotza i måndags. Alavés, lett av Manu García, kämpade med näbbar och klor eftersom de äntligen insett att kontraktet står på spel. Samtidigt försökte Getafe befästa sin Europa-plats, även om drömmen om Champions League är släckt även i år.

Tre heta:
1. Champions League-jakten avslutad. Eftersom både Atlético och Sevilla vann sina matcher i helgen, samtidigt som Villarreal föll, är de två rödvitklädda lagen klara för Champions League. Båda lagen har haft sina upp- och nedgångar men lyckades alltså i slutändan säkra en CL-biljett ännu en gång. Detta var första gången sedan säsongen 2016/17 som Sevilla säkrade platsen via ligaspel.

2. Cádiz tillbaka i La Liga. Säsongen 2020/21 kommer Cádiz CF att spela i Primera División igen. Det är första gången sedan 2006 och andra gången sedan 1993. Andalusierna har säkrade uppflyttningen trots förlusten mot Fuenlabrada i helgen. På gatorna i karnevalkända Cádiz firade supportrarna, trots coronarestriktionerna.

3. Bottenstriden lever alltjämt. Eibar må ha, i vanlig ordning, säkrat kontraktet så här i avslutningen men i övrigt är slaget om nytt kontrakt högintressant. Förra veckan skrev jag att Deportivo Alavés med stor sannolikhet klarar sig kvar – det är inte lika säkert längre. Med två matcher kvar och usel form (en seger på de senaste elva) hotas överlevnaden sedan Leganés och Mallorca äntligen skrapat fram segrar igen. Även Celta hotas i allra högsta grad av nedflyttning så här i slutspurten.

Tre kalla:
1. Europa-lösa Valencia. Med all sannolikhet kommer Valencia inte att spela i Europa nästa säsong. Real Sociedad är bara en seger ifrån att döda Europa-jakten och det måste ses som ett stort fiasko i Valencia-lägret att inte ens få spela i Europa League nästa säsong. Los Ché ska snarare vara nöjda om man lyckas sluta på övre halvan av tabellen.

2. CAS och City-debaclet. Jag vet, den här omgångssummeringen handlar om La Liga men det här måste med. När Málaga stängdes av på grund av FFP överklagade man till CAS men fick inget gehör. Manchester City, däremot, klarade sig utmärkt. Rikare och större klubbar klarar sig medan mindre och, för marknadens del, mindre betydelsefulla åker dit. Svagt av CAS och en förlust för fotbollen.

3. Martin Ödegaard-situationen. Det här är en intressant grej. Tydligen har Martin Ödegaard spelat halvt som halvt skadad en längre period i Real Sociedad, vilket i sin tur upprört Real Madrid-supportrar. Samtidigt som man förstår Los Blancos-anhängarna har Ödegaard, under säsongen i La Real, tagit enorma steg i Baskien och Sociedad har ofta varit varsam gällande norrmannen. Utöver det behöver Sociedad givetvis spela sin bästa spelare, såvida han inte är allvarligt skadad vilket inte verkar vara situationen.


Zinedine Zidane och Karim Benzemas Real Madrid stormar mot en ny ligatitel
 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-07-14 21:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien