Lagbanner
Omgång 38: Granada till Europa League – Leganés ramlar ur La Liga

Omgång 38: Granada till Europa League – Leganés ramlar ur La Liga

Här är en summering av vad som hände under La Ligas sista omgång för säsongen.

Söndag, 19/7
17:00 Deportivo Alavés – FC Barcelona 0-5
18:30 Villarreal – Eibar 4-0
18:30 Real Valladolid – Real Betis 2-0
21:00 Atlético de Madrid – Real Sociedad 1-1
21:00 Espanyol – Celta Vigo 0-0
21:00 Granada – Athletic Club 4-0
21:00 Leganés – Real Madrid 2-2
21:00 Levante – Getafe 1-0
21:00 Osasuna – Mallorca 2-2
21:00 Sevilla – Valencia 1-0

Omgångens match: Jag kunde förstås inte se samtliga matcher samtidigt men följde bottenstriden extra noggrant. Matchen mellan Leganés och Real Madrid var därför mycket underhållande, särskilt sista kvarten då Leganés gjorde ett tappert och idogt försök att hålla sig kvar. Fyra mål fick vi skåda dessutom. Trots underhållningen resulterade 2-2-matchen i att Leganés till slut flyttades ned.

Tre heta:
1. Granada till Europa League. Vem hade kunnat tro detta inför säsongen? Roberto Soldado och gänget lyckades, i sista omgången, ta sig förbi Getafe och plocka den sista Europa League-biljetten. Ifjol spelade Granada i Segundan. En fantastisk bedrift av Diego Martínez att föra andalusierna raka vägen ut till Europa.

2. Avslutningen av bottenstriden. Det har känts som att de varit uträknade ett tag men Leganés gjorde verkligen allt i sin makt att försöka hålla sig kvar. Man avslutade säsongen med fem raka utan torsk samtidigt som Celta gick sex raka utan seger. Det blev spänning in i det sista, in i den sista sparken. Vi tackar Leganés för deras fyra första säsonger i La Liga någonsin. Vi får la se när Madrid-klubben nästa gång tar klivet upp.

3. Januzajs sena kvittering. Ett tag såg det ut som att även Real Sociedad var på väg att missa Europa League. Det hade dock krävts att Getafe tagit poäng i sin match. Oavsett vad reste sig La Real och säkrade, på egen hand, platsen efter Adnan Januzajs kvittering i den 87:e minuten. Formen har stundom sett svajigt ut men baskerna kan njuta av Europa-fotboll nästa säsong de också.

Tre kalla:
1. Getafes och Valencias kollaps. Getafe har sedan uppehållet haft allt i sina egna händer, hela vägen. Trots det slarvar man bort Europaspelet i den sista omgången. Man vann i slutändan bara en match på de tolv sista – då ska man inte ut i Europa. Även Valencia är förstås en besvikelse men det har vi känt till hela säsongen.

2. Celta Vigos flyt. Kanske är jag färgad av mina Deportivo-sympatier men Celta förtjänar inte att vara kvar i La Liga efter den här säsongen. De har verkligen inte hållit måttet. Ifjol var de ytterst nära att ramla ur och i år borde de förmodligen ha gjort det. Nu är man kvar i Primeran och galicierna måste verkligen rensa och förnya om de ska hålla sig kvar nästa säsong också.

3. Att säsongen är över. Det är ett faktum. La Liga-säsongen är över. Det har på många sätt varit en alldeles unik säsong – förmodligen kommer vi aldrig att vara med om en liknande igen. Vad man än säger, vad man än vill skylla på eller vad man än vill framhäva kommer den här säsongen alltid att bli ihågkommen på ett eller annat sätt. Förhoppningsvis kan nästa säsong återgå till någon form av normalitet men det är ändå tråkigt att det nu är över.


Barcelona fick till slut någon form av islossning och körde över Alavés i sista omgången
 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-07-19 23:36:35
Author

Fler artiklar om Spanien