Lagbanner
Öppet krig inom spansk fotboll
Javier Tebas (LFP), David Aganzo (AFE) och Luis Rubiales (RFEF) är inte överens

Öppet krig inom spansk fotboll

La Liga, fotbollsförbundet och spelarfacket kan inte komma överens om spansk fotbolls framtid.

Coronavirusets framfart har tagit Spanien i ett järngrepp. Landet har mer eller mindre stängt ned och en ekonomisk kris kan vara att vänta. Den spanska fotbollen har sedan ligan stoppats varit rörig och många aktörer har hörts. De viktigaste aktörerna är LFP (La Liga), RFEF (spanska fotbollsförbundet) och AFE (spelarfacket) som dagligen går ut i media med ”nyheter” om förhandlingarna mellan de olika organisationerna. Faktum är, emellertid, att det mesta bara är spel för galleriet då ingen verkar kunna komma överens.

La Liga, med Javier Tebas i spetsen, gör allt i sin makt för att försöka starta ligan igen. Störst fokus för dem är de ekonomiska förlusterna och efter möten med både RFEF och AFE har LFP krävt att klubbarna ska sänka spelarlönerna. Man har bland annat föreslagit att klubbarna ska utnyttja ERTE som går att likna med permittering i Sverige. Detta har redan några klubbar gjort, däribland Barcelona, Deportivo Alavés och Espanyol. En stor majoritet av La Liga- och Segunda-klubbarna har dock valt att inte göra det.

Under tisdagen blev det ännu rörigare. RFEF, med Luis Rubiales som frontman, gick ut med nyheten om att fotbollsförbundet träffat delegater från La Liga och AFE (med David Aganzo i spetsen) och kommit överens om en rad punkter. En av punkterna var bland annat att det, om ligan återupptas, minst måste gå 72 timmar mellan matcherna. Man förklarade också att mötet slagit fast att man ska ta stor hänsyn till spelarna under sommarmånaderna eftersom den extrema värmen kan vara påtaglig. Bara timmar efter mötet gick LFP ut och dementerade nyheterna som RFEF publicerat. LFP skrev att inget överhuvudtaget bestämdes under mötet av de saker RFEF påstått.

Vidare har AFE också visat sitt missnöje, dock inte mot RFEF utan mot Tebas och hans LFP. AFE tycker det är orimligt att kontraktsförlängningar ska äga rum efter 30:e juni. AFE menar att det ska vara upp till varje spelare att ha friheten att lämna klubbarna om de vill. Parallellt med allt detta står AFE i öppet krig mot La Liga gällande spelarlönerna (läs mer här). AFE har bland annat kontaktat Consejo Superior de Deportes (CSD) som påminner om Riksidrottsförbundet i Sverige. AFE vill att CSD ska hjälpa att medla i lönesituationen.

Många har visat sin avsky till organisationernas sätt att behandla coronaviruset. Nästan ingen fokuserar på själva viruset i sig och samtliga organisationer verkar bara vara inställda på de ekonomiska faktorerna. Inte ens fotbollen verkar vara det primära samtalsämnet. En som tröttnat på allt tjat är Real Madrid-legendaren Fernando Hierro. Under VM 2018 ledde Hierro det spanska landslaget men nu verkar den forne försvarsklippan fått nog av organisationernas tillvägagångssätt.

– Det är inte normalt. Det kanske kan lösas om vi bara kan skicka dem allihop till ett hotell över en helg och tvinga dem att stanna tills de nått en lösning. Alla måste börja ta sitt ansvar. Spansk fotboll kan inte involvera sig själv i ett öppet krig som detta. Bilden vi måste visa för omvärlden är en enad front ledd av solidaritet, uppriktighet och att vi kan arbeta tillsammans.

Även CSD:s president Irene Lozano har tröttnat. AFE vill, som tidigare beskrivit, att CSD ska medla i den här situationen men Lozano har redan tagit några svingar mot LFP och Javier Tebas i deras krav att ligan ska starta så snart som möjligt.

– För att veta om La Liga kan återuppta säsongen eller inte är det nog bättre att fråga hälsoministern och inte herr Tebas. Jag ska göra vad jag kan för att hitta en lösning på problemet med det är upp till Tebas, Rubiales och Aganzo att ändra sitt tillvägagångssätt och försöka hitta en lösning.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-04-08 14:26:00
Author

Fler artiklar om Spanien