Lagbanner
Pedro von Unge om sitt supporterskap till Osasuna

Pedro von Unge om sitt supporterskap till Osasuna

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

En klubb det sällan pratas eller skrivs särskilt mycket om i Sverige är Osasuna. Pedro von Unge följer dock den spanska klubben med stort intresse och skrev tidigare om den här på sajten. Nu berättar han om hur det kommer sig att han fastnade för laget, sitt bästa minne som supporter och mycket mer därtill.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com

*  *  *

 
Hur, när och varför började du följa och supporta Osasuna?
- Då jag är född i Pamplona besökte jag staden där min far bodde ett antal gånger under min uppväxt. Framförallt på sommarloven då jag kunde vara där en längre tid. Som fotbollsspelare själv fanns så klart intresset för fotboll och av det lokala laget. Såg min första match med Osasuna 1981, det var en träningsmatch mot Peña Sport, och där någonstans väcktes nog intresset för Osasuna på riktigt. Kommer ihåg att en dam i publiken blev träffad i huvudet av ett skott som missade mål och hon var tvungen att fara iväg med ambulans. Min far var även god vän till en före detta spelare vid namn Sabino Andonegi som även jag träffade, vilket var stort. Han var aktiv mellan åren 1953-64 och är fortfarande klubbens näst bästa målskytt genom tiderna med 127 mål på elva säsonger. Ja, sedan dess har det bara rullat på skulle man kunna säga.  
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- Min första match på El Sadar är en stor händelse för mig. Vid ett av mina besök i Pamplona, oktober 1993, kommer jag ihåg hur min bror och jag gick förbi en plansch där de stod att Osasuna skulle möta Barcelona. Vi blev överlyckliga när vi förstod att matchen skulle spelas under tiden vi var där, nu gällde det att skaffa biljetter. Sagt och gjort, på något sätt lyckades vi och kunde se matchen på plats. Med världsspelare som Romario, Stoichkov, Michael Laudrup, Ronald Koeman och tränare Johan Cruyff hos gästerna var det en stor upplevelse. Förlust med 2–3 och ett av Romarios mål glömmer jag aldrig då brassen med en iskall kyla, efter en genial pass av Michael Laudrup, lobbar in 0–2. För övrigt finns planschen jag nämnde kvar, den sitter inramad här hemma. 
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- En nackdel med att följa ett lag i ett annat land är ju så klart bevakningen. Fram till mitten av 00-talet var det ju inte det lättaste att få se rörliga bilder från La liga, än mindre av Osasuna. Man fick nöja sig med att läsa resultaten i tidningarna i bästa fall. Men med åren kom ju TV och internet vilket öppnade upp en hel del och de snart tio-tolv senaste åren har jag kunnat streamat mer eller mindre varenda match. Rent sportmässigt är ju inte Osasuna någon direkt framgångsrik klubb, man har aldrig vunnit någon större titel och små framgångar i andra supportrars ögon är stora för Osasunas. En final i Copa del Rey och spel i Europa är det största som hänt klubben. En annan nackdel med att följa en mindre klubb utan en massa troféer är också att man ofta bortprioriteras. Det är inte lika viktigt med Osasuna för man har inte den stora massan med supportrar, pengar och följare. Det visade sig bland annat här inne på SvenskaFans där Osasunas artiklar nästan aldrig fick ligga på ”ettan” utan snarare hade som praxis att toppa på ”tvåan” (ettan och tvåan är slang för stora eller lilla löpsedeln). När jag ifrågasatte detta fick jag svaret: ”oj, det är bara en vana”. 
 
- En fördel med klubben som jag ser det är att de fortfarande tillsammans med FC Barcelona, Real Madrid och Club Athletic är en medlemsklubb och inte ett vinstgivande företag som ägs av någon miljardär/oligark/oljeshejk som kan göra precis vad de vill. Med få framgångar till dags datum ger man aldrig upp och har framtiden för sig som jag ser det, och förhoppningsvis framgångar att se fram emot.
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Då jag själv är född i staden vurmar jag så klart för de spelare i truppen som kommer från de egna leden. Unai Garcia, David Garcia, Oier Sanjurjo, Endika Irigoien, Roberto Torres, Kike Barja och Jon Moncayola är alla från Pamplona eller dess närområde och har tillhört klubben sedan barnsben. Hur många La Liga-klubbar har sju egna produkter i sin trupp? Sedan kan man ju inte låta bli att nämna vänsterbacken Pervis Estupiñán och anfallaren Chimy Ávila som helt klart står ut lite extra.
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Då måste jag nog säga Patxi Puñal som jag i mina artiklar ofta nämnde som ”Mr. Osasuna”. Den spelare som historiskt sett spelat flest matcher (513 stycken) för laget under de 15 säsonger han representerade klubben. Totalt blev det 40 566 minuter för Osasuna innan han la skorna på hyllan 2014.    
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- De senaste tio åren ungefär, har jag streamat matcherna på datorn vilket har fungerat utmärkt. Man har spanska kommentatorer vilket ger en bra känsla tycker jag. Till denna säsong (19/20) har jag valt att för första gången någonsin betala för att se La liga (CMore) och tycker upplevelsen är sådär. Sedan 2014 har jag faktiskt sett en match live med Osasuna varje säsong men inte alltid i Pamplona. På så sätt får jag se andra arenor och städer vilket jag tycker är intressant. Senaste livematchen jag såg var hemma på El Sadar mot Albacete i april förra året då man vann med 2–0 och tog sig ännu ett steg närmare La liga där man spelar i dag. På grund av coronaepidemin återstår det att se om det blir någon resa denna säsong.      
 
Om du varit på plats, har du någon upplevelse som du minns lite extra?
- 2009 gjorde jag och min bror en resa till Spanien. Två omgångar återstod av La liga och Osasuna låg, som oftast, risigt till i botten av tabellen. Vi flög till Barcelona där Osasuna skulle möta just Barça som redan hade vunnit ligan och cupen och den kommande onsdagen skulle spela final i Champions League. Osasuna vann matchen med 0–1 mot ett något reservbetonat Barcelona som efter matchen firade liga- och cupguldet med fyrverkerier på innerplanen. En vecka senare skulle Osasuna i sista omgången möta Real Madrid på El Sadar och det skulle avgöras om Osasuna skulle bli kvar i La liga eller inte. På något sätt ordnade vi biljetter till denna match och kunde inledningsvis se gästerna ta ledningen. Osasuna kunde dock kvittera och sedermera även vinna med 2–1 vilket innebar överlevnad. Det firades rätt rejält i Pamplona efter matchen. Så jag har sett Osasuna slå både Barcelona och Real Madrid inom loppet av en vecka.   
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Vet inte riktigt om det påverkar mig i vardagen. Jag har som vana att titta till de spanska medierna i Navarra (regionen som Pamplona ligger i) dagligen så jag gör det på ren rutin. När jag skrev för SvenskaFans gjorde jag det ju för att hitta artikelmaterial, men jag har fortsatt med det även efteråt. Osasuna är mitt stora intresse och även om jag inte skriver artiklar på samma sätt som tidigare så kan jag ju inte låta bli att komma med uppdateringar i Osasunas forum här inne. Jag är nog ganska så ensam i Sverige med att följa detta lag så noggrant som jag gör.  
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Ja, men nog mest beroende av åtkomsten av La liga och Osasuna som jag var inne på tidigare. När det blev lättare att följa laget ökade ju intresset och när jag skrev på SvenskaFans låg det nog på topp med i snitt tre artiklar i veckan. Nu följer jag laget och klubben i en ganska så ”normal” mängd, hoppas jag. 
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Direkt ogillar tycker jag låter lite bryskt men ”tycker mindre om” finns det ju. Diktatorn Francos favoritlag Real Madrid med alla sina pengar är ju inga favoriter direkt. Att till exempel Casemiro är värderad till mer än hela Osasunas 25-mannatrupp säger en del om förutsättningarna i La Liga tycker jag, och tyvärr är det ju pengarna som styr. Den som har mest, får mest, och kan köpa sig vad man vill. Athletic Bilbao med sina speciella regler för vilka som får ingå i deras klubb är inte heller några favoriter då de ”värvar” vitt och brett bland ungdomarna i Navarra. 
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Det vore väldigt kul om Osasuna till att börja med skulle kunna bli ett stabilt La Liga-lag igen, som man var under åren 1980-94 och 2000-14. Kanske kunna kravla sig upp bland de sex främsta i ligan någon säsong och ta en Europaplats. Få ge sig ut i Europa och möta internationellt motstånd vilket man gjorde 1985/86 och 2006/07 då man gick till semifinal i UEFA-cupen. Då skulle jag ge mig ut på resa och följa klubben som för alltid kommer finnas i mitt hjärta.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-03 15:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien