Lagbanner
Publikrekord! 91.533 åskådare på plats på Camp Nou när Barca slog Real
91.533 åskådare på Camp Nou (Foto: Robin Bylund)

Publikrekord! 91.533 åskådare på plats på Camp Nou när Barca slog Real

Ingen har väl kunnat undgå att det under onsdagskvällen slogs ett världsrekord i Spanien, då Barcelona tog emot Real Madrid i returmötet av Champions League? 91.533 åskådare var på plats på Camp Nou för att se Barça slå sina rivaler från huvudstaden med 5-2, men också - framför allt - för att fungera som strålande exempel på hur intresset för damfotbollen växer runtom i världen.

Den 10e juli 1999 fylldes Rose Bowl Stadium i Pasadena när VM-finalen mellan USA och Kina gick av stapeln. Matchen vanns till slut av hemmalaget på straffar men det matchen främst är ihågkommen för är att publiksiffran på 90.185 varit den, överlägset, högsta för en damfotbollsmatch genom tiderna. Fram tills igår, det vill säga.

Onsdagen den 30e mars 2022 var det nämligen Camp Nous tur att fyllas med anledning av damfotboll och datumet kommer säkerligen gå till historien - även om vi såklart hoppas att det inte tar 23 år till nästa gång publikrekordet slås.

I stort sett ända sedan det blev klart att just detta möte skulle spelas har kampanjen om publikrekordet pågått men det har, även om intresset hela tiden varit stort och de först släppta biljetterna sålde slut direkt, samtidigt infunnit sig en osäkerhet gällande att allt till slut skulle falla på målsnöret. Nu skulle ju såklart även en publiksiffra på, säg, 90.184 också vara fantastisk men just detta med att slå ett rekord gör det ännu mer speciellt - vilket också reaktionerna på matchen visar.

Runtom hela världen uppmärksammar spelare, tränare, medier, supportrar och icke-supportrar den historiska händelse som utspelade sig igår, och fokuset är i stort sett aldrig på matchen i sig. Alla visste att ett Barcelona med en 3-1-fördel från det första mötet inte skulle tappa detta, matchen i sig var redan avgjord. Att 91.533 personer tagit sig till en arena för att stötta inte bara laget i sig, utan hela den nationella och internationella damfotbollen skapar däremot ett avtryck. Ett enormt avtryck.

Nästan varenda förstasida på de spanska tidningarna uppmärksammar matchen och sociala medier fylls av kvinnliga fotbollsspelares berättelser om hur mycket detta betyder för dem - och för framtida generationer.

På Twitter skriver Hedvig Lindahl om hur en av anledningarna till att hon skrev på för Atlético Madrid var deras match mot Barcelona på Wanda Metropolitano 2019, då över 60.00 åskådare var på plats. På samma plattform berättar Fridolina Rolfö om hur gårdagskvällen var en dröm som gick i uppfyllelse, och lägger till att hon hoppas att “detta visar unga tjejer världen över att fotboll också är för dem, och att de kan uppfylla vad de än drömmer om”.

Från efter slutsignalen finns fantastiska bilder av hur Barcelonaspelarna är kvar på planen och firar med sina supportrar, tar in atmosfären, inser vad de är en del av. Under ärevarven spelarna tog, med obligatoriska stopp för att hälsa på och ta bilder med supportrar, fick Barcelonakaptenen inte bara ta emot hyllningar från sina egna. Som Ballon d’Or-vinnare, frontfigur för Spanien och symbol för denna match som, som sagt, är större än enbart ett möte lagen emellan syntes hon efter matchen också få posera ihop med lyckliga Real Madrid-supportrar.

Det var inte bara efter matchen som känslorna hos spelarna var starka dock. I en intervju med Sport berättade en av Barcelonas målskyttar, Aitana Bonmatí, om hur stämningen inför matchen påverkade henne och hur det var svårt att hålla känslorna i styr.

– När vi gick ut på planen inför match och supportrarna sjöng hymnen började jag nästan gråta.

Uppvuxen i utkanten av Barcelona och tillhörandes klubben sedan hon var 14 år, är en kväll som gårdagens något hon alltid velat uppleva - men trott varit en omöjlighet.

– Jag har alltid drömt om att få spela inför ett fullsatt Camp Nou men har aldrig trott att det skulle kunna bli verklighet. Det här kommer för alltid att finnas i våra hjärtan.

_________________________________________________________

Hur gick det i själva matchen då?

Jo, trots att det under de inledande minuterna märktes av lite nervositet hos hemmalaget, där spelarna nog kan ha varit lite tagna av stundens storhet, tog Barcelona ledningen redan efter åtta minuter. Från en högerposition slog mittbacken María Leon med sin vänsterfot ett inlägg som blev för högt och långt för att hitta pannan på en lagkamrat, men precis lagom för att segla in över en chanslös Misa i Realmålet.

Där och då behövde Barcelona släppa in tre mål för att matchen skulle gå till förlängning - något de inte gjort sedan förra säsongen då de som redan klara ligavinnare tillät sig själva förlora borta mot Atlético Madrid med 4-3. Om matchen inte varit över på förhand var den det alltså absolut nu.

Real tänkte dock inte ge sig utan kamp och efter en kvart spelad både fixade Olga fram en straff åt gästerna och satte dit den. Kvitteringen följdes av en chanskavalkad från hemmalaget men istället för att Barça återtog ledningen kunde Zornoza göra Real Madrids andra mål för dagen precis i inledningen av den andra halvleken - och vilket mål det var. María Leons mål må ha varit spektakulärt men omedvetet, det här var än mer spektakulärt och definitivt enligt plan.

Efter att ha fått bollen vid mittcirkeln på Barcelonas planhalva vända Zornoza upp, tog ett par steg, märkte att Paños var långt utanför sitt mål, och lyfte från cirka 40 meter in 2-1-målet över henne. Efter att inte ha upplevt det sedan oktober befann sig nu alltså Barça för tredje matchen i rad i underläge - men det tänkte de ändra på fort.

Mindre än en kvart efter att Real tagit ledningen hade Barcelona inte bara vänt utan dragit ifrån till 4-2 genom mål av Bonmatí, Pina och Putellas. Bara åtta minuter efter Putellas åttonde Champions League-mål för säsongen kunde dessutom Graham Hansen fastställa slutresultatet till 5-2 efter ett fint förarbete på vänsterkanten från Fridolina Rolfö.

Målexplosionen innebar inte bara att Barcelona tog sig, bekvämt, vidare, utan också att de lyckades med vad herrarna precis misslyckades med när de senast ställdes mot Real Madrid - att få till “La Manita” - den lilla handen.

Fem mål, fem fingrar.

91.533 åskådare.

_________________________________________________________

Robin Bylund från bl.a TuttoFemme var på plats på matchen, här går att se hur stämningen var från var han befann sig (och tack Robin för lån av bild från matchen!):

https://twitter.com/robinbylundLFC/status/1509277123420246019

David Oliver Nilsson@eldavidoliver2022-03-31 17:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien