Lagbanner
Real lyckades hålla emot och vann derbyt borta mot Atlético

Real lyckades hålla emot och vann derbyt borta mot Atlético

Atlético Madrid lyckades inte förvalta sina chanser i derbyt där Real Madrid istället kunde ta med sig en 2-0-seger och tre enormt viktiga poäng hem till den marängvita delen av staden.

Sekunderna då bollen befann sig i vakuumet mellan panna och nät, efter att Caroline Möller satt en dansk skalle på ett inlägg från vänster, var de första som Atléticotränaren Óscar Fernández var tyst under den första halvleken. När sedan bollen retfullt studsat in precis utom räckhåll för Lola Gallardo vid hennes högra stolpe och den efterföljande avsparken slogs - var det matchens första kontrollerade sidledspassning sedan matchen blåsts igång.

Om någon på förhand oroat sig för att det bara fanns plats för en stormatch i den spanska huvudstaden under onsdagskvällen kunde hen tidigt andas ut på Wanda Alcalá de Henares. Både spelare eller läktare hade noterat att det stod derby på schemat och ingen hade tackat nej till inbjudan. Innan den första minuten var avklarad hade Esthers djupledsboll sånär runnit igenom till en framstörtande Athenea och i motsatt riktning var Leicy ett par rejälare skruvdobbar ifrån att kunna hålla sig på benen och ensam vandra in i Reals straffområde.

Med kvarten spelad borde, åtminstone möjligheten till att göra, 1-0 kommit då Ajibade - som hon gör - löpt ifrån sin markering och avancerat hela vägen fram till straffpunkten. Där fann hon sig sedan plötsligt liggandes, sedan benen blivit undansvepta av en tillbakajagande Real Madridback och anfallarens avslut uteblev därmed - och så gjorde även domarens signal.

Istället för att ta ledningen efter en kvart fick Atlético istället se sig släppa in matchens första mål kvarten senare. Målet kom oväntat i förhållande till hur matchen sett ut för, även om den första halvleken var ett sjöslag - så var det Atlético som tycktes hantera vågorna bäst.

Men vad spelar det för roll hur väl man navigerar sig fram om man inte kan omvandla ens sjövana i vad som faktiskt räknas - mål? Efter dryga timmen spelad gav domaren Atlético den straff de borde ha haft i den första halvleken genom att hitta en straff, undangömd i Real Madrids straffområde. Vems hand bollen tagit på, eller om den tagit på någon över huvud taget, spelade mindre roll när släkten för andra gången under kvällen skulle visa sig vara värst.

Amanda Sampedro slog bollen till sitt vänstra hörn, Misa Rodríguez slängde sig till sitt högra och så hade den före detta Atléticomålvakten stått i vägen för sitt gamla lag ännu en gång. Räddningen var vid tillfället den senaste i en lång rad högkvalitativa och viktiga parader målvakten - som spenderade tre år, mellan 2016 och 2019, i Atlético Madrid - stått för. Dessförinnan hade Real Madrid dessutom utökat sin ledning, genom ännu ett för Atléticopubliken bekant ansikte.

Med sina 86 mål i rödvitt är Esther González Atlético Madrids näst bästa målskytt genom tiderna, men när hon ikväll dunkade iväg ett långskott i den 54e minuten var det för stadens helvita lag hon hittade nätet. Att två före detta Atléticospelare skulle komma att spela så framträdande roller i kvällens match är mer sannolikt än vad det vid första anblick verkar. När Misa och Esther klappades om av sina lagkamrater hade ytterligare tre av dem: Rocío, Zornoza och Kaci, haft kvällens gräsmatta som sin tidigare hemmaplan och när Kenti Robles byttes in med kvarten kvar - till publikens stora missnöje - hade sex av elva Real Madridspelare på planen ett förflutet hos motståndarna.

Trots att hemmalagets övertag växte sig större och större ju längre matchen led lyckades de inte komma tillbaka in i matchen resultatmässigt - men inte utan att de skapade chanser för det. Med alla möjligheter summerade klarar den missade straffen med nöd och näppe att ta sig in på en topp fem-lista över matchens farligaste. Leyci fick strax efter straffen se sitt skott mot ett Misatomt mål från tre meter ut blockas av en Realfo och när Ajibade från två meter träffade stolpen, med vad som var hennes fyrtioelfte avslut för kvällen, tvingades hemmalaget inse att det inte var deras kväll ikväll.

Inte ens den boll som med bara minuter kvar att spela faktiskt hittade nätet, från en frispark där Reals Zornoza dessutom blivit utvisad i den föregående situationen, skulle hjälpa Atlético. Medan hemmaspelarna skyndade för att få bollen upp till mittpunkten och supportrarna började släppa på de knopar som knutits inom dem, lyfte den assisterande domaren sin flagga.

När slutsignalen ljudit stod det klart att Real Madrid, på något sätt, ridit ut stormen och fått vind i seglen i jakten på en Champions League-plats, medan Atlético inte längre har en sådan plats i egna händer. Med denna förlust av förarsäte, ihop med det oväntade uttåget i cupen i färskt minne, får Óscar Fernández istället hoppas på hjälp från intilliggande lag för att Atletis säsong inte ska gå på grund.


___________________________________________________

Real Madrids vinst innebär att Los Blancos, sedan tränaren Alberto Toril tog över, har vunnit 12 av sina 14 spelade matcher. De två icke-vinsterna har kommit i form av förluster och båda dessa mot ostoppbara Barcelona.

Två klubbar kan nu gå om Atlético Madrid i kampen om Champions League-platserna. Med sina 45 poäng ligger Atlético för närvarande trea, med sju matcher kvar att spela. Framför sig har de Real Sociedad med 47 eller 50 poäng (mer om det strax) och Barcelona med 69. Alldeles bakom ligger UDG Tenerife, fyra med 43 poäng, och Real Madrid, femma med 41 poäng. Tenerife har dock en match mindre spelad än Atlético och Real har spelat två färre än sin stadsrival.

Tur i oturen för Atlético är att Tenerifes hängmatch är mot just Real Madrid, vilket innebär att enbart ett av lagen matematiskt kan gå om - förutsatt att Atlético vinner alla sina kvarvarande matcher. Reals andra hängmatch är mot Rayo Vallecano - en match Los Blancos kommer vinna.

___________________________________________________

Har Barcelona vunnit ligan än? I teorin: ja för länge sen, men i praktiken: nja? Med sina 16 vinster och två oavgjorda har andraplacerade Real Sociedad spelat ihop 50 poäng. Detta går också att läsa i den tabell Marca publicerar i tidningen idag. På La Ligas officiella hemsida noteras La Reals vinster och kryss, men med en poängskörd på bara 47 poäng, medan dagens AS menar på att det blåvita laget från Baskien vunnit 15 och har två kryss.

Otydligheten grundar sig i att Real Sociedad tidigt under säsongen fick tre poängs avdrag av förbundet, efter att ha vägrat bära dess logga på sina matchtröjor. I februari revs dock detta beslut upp, och laget fick tillbaka sina poäng. Detta - ihop med faktumet att Barcelona själva inte gått ut och firat någon serieseger - innebär att det är Marcas tabell som är att lita på, och Barcelona har ännu inte vunnit ligan matematiskt (men gör så vid seger i sin nästa match). Det konstiga är att den officiella hemsidan alltså inte visar rätt statistik. Vad AS håller på med vet ingen.

___________________________________________________

Efter derbyförlusten sade Atléticotränaren Fernández på presskonferensen att “Vi måste sätta värde på matchen vi spelat idag. Jag vet att det är svårt men jag tycker vi var det mycket bättre laget och ibland är det turen som avgör. […] Det finns inga ursäkter dock, nu måste vi fokusera på söndag och fortsätta utveckla vårt spel. Vi tvivlar inte på oss själva dock utan ska uppnå de mål vi har för säsongen."

David Oliver Nilsson@eldavidoliver2022-03-10 12:50:00
Author

Fler artiklar om Spanien