Lagbanner
Real Madrid med häng på CL-plats efter sjunde raka vinsten
(Foto: Arnaud Sabys)

Real Madrid med häng på CL-plats efter sjunde raka vinsten

Real Madrid förlängde sin segersvit till sju i och med lördagens vinst mot Athletic Club de Bilbao hemma på Alfredo di Stéfano. Trots att spelet inte övertygade kunde Real under de avslutande 20 minuterna göra två mål och den, till slut, bekväma 2-0-segern innebär att Los Blancos dröm om Europaplatserna kommer närmare.

Som i så många andra matcher den här säsongen tog Real Madrid från den allra första visslan tag i bollen och lämnade därefter knappt ifrån sig den under resten av den första halvleken. Det rullades runt, byttes kant och kombinerades på mittplan - men utan att det skapades något produktivt. Så fort laget arbetat sig upp till den sista tredjedelen var det som att idéerna tog slut och allt hopp lämnades över till den individuella kvalitén hos Kosovare Asllani och Esther González.

Tyvärr för Real Madrid nådde ingen av anfallsstjärnorna upp till sin normala nivå - även om Esther skulle komma att slå en fantastisk assist till 2-0-målet - och den första halvleken slutade mållös. Frånvaron av den vindsnabba och yviga yttern Olga var mer kännbar än vad som på förhand kunnat anas. Reals i vanliga fall så starka kantspel gick inte alls att känna igen med Maite Oroa istället för Olga på högerkanten, och som vänsterytter var unga Athenea del Castillo osynlig under stora delar av matchen. Bakom del Castillo startade återigen Sofie Svava, men danskan stod även hon för en blek insats i dagens match.

Trots att hon idag inte imponerade på samma vis som hon gjort tidigare under året var det dock ändå Athenea som skulle komma att bryta dödläget med 20 minuter kvar att spela. En, förvisso lös men ändå duglig, hemåtpass från en Athleticförsvarare snappades upp av spanjorskan - då bortamålvakten Mariasun Quiñones till synes kom på att hon glömt låsa bilen när hon var halvvägs till bollen - och Athenea kunde säkert chippa in 1-0-målet.

Målvaktsingripandet kan ifrågasättas även då Nahikari García, som ersatt Asllani med en halvtimme kvar, gjorde 2-0 i den 86e minuten. Efter att Esther vänt upp på offensiv planhalva och med millimeterprecision givit inhopparen ett hav av yta med sin perfekta djupledspassning fastställdes slutresultatet. Från ett par meter utanför straffområdet chippade García över Quiñones som kommit helt fel i sin utrusning.

Utöver en nick i ribban i inledningen av den andra halvleken producerade gästerna från Baskien knappt något alls som hotade Realnollan och trots att inte heller Real stod för någon prestation att skriva hem om var vinsten rättvis. De tre poängen betyder att laget nu bara är fem poäng ifrån Champions League-platserna - med en match mindre spelad.

_________________________________

Imorgon spelas ytterligare sju matcher i Primera Iberdrola och Barcelona har möjlighet att, med sju matcher kvar att spela, säkra ligatiteln. För att det ska ske måste dock Atlético Madrid och UDG Tenerife spela oavgjort samtidigt som Real Sociedad inte vinner över Eibar - utöver att Barcelona själva ska vinna sin match (vilket vi ju vet att de kommer göra).

Riktigt lika bekvämt som vanligt kommer det nog dock inte vara för Barca i sin match mot Alavés. Den katalanska klubben har inte mindre än nio spelare som är otillgängliga till matchen, bland andra skytteligaledaren Asisat Oshoala och -tvåan Lieke Martens. Positivt för svensk del är att de offensiva avbräcken talar för att Fridolina Rolfö kommer spela från start.

En bit utanför Madrid, i Alcalá de Henares, spelas matchen mellan Atlético Madrid och Tenerife under söndagsförmiddagen. Även om Barcelona önskar sig ett kryss i den matchen både tror och hoppas jag att Atleti enbart har vinst i tankarna. Med 42 respektive 43 poäng befinner sig Atleti och Tenerife på fjärde respektive tredje plats i tabellen och båda lagen skulle vid en vinst dessutom passera Real Sociedad som ligger tvåa.

Efter att ha tappat fart under den senare delen av säsongen, och därtill åkt ur spanska cupen efter en chockförlust mot bottenlaget Sporting Huelva tidigare i veckan, är det oerhört viktigt för Atlético att vinna i helgen. Förhoppningsvis för Atleti kommer morgondagens match mer påminna om överkörningen mot Sevilla i den senaste hemmamatchen, snarare än cupdebaclet i torsdags.

Efter att både Hedvig Lindahl och Hanna Lundkvist startade i uttåget ur cupen känns det osannolikt att de kommer återfinnas i morgondagens startelva men vi hoppas ändå på speltid för svenskorna.

David Oliver Nilsson@eldavidoliver2022-03-05 20:23:47
Author

Fler artiklar om Spanien