Real Madrid med femte La Liga-segern i rad

Kosovare Asllani gjorde sin första start sedan hon kommit tillbaka från sin ihärdiga skada.

Real Madrid tog sin femte La Liga-seger i rad när de hemmaslog Real Betis med 1-0 under söndagen. Efter att ha bytts in och gjort mål i hemmalagets onsdagsmatch, en 3-1-bortaseger mot Real Sociedad, fick Kosovare Asllani göra sin första start sedan hon kommit tillbaka från sin ihärdiga skada. Asllani startade matchen på topp tillsammans med Esther González, i ett Real Madrid som för dagen ställde upp sig i en 4-4-2-formation. Danskan Sofie Svava fanns också med från start, på den vänsterbacksposition hon gjort till sin efter att ha anslutit till laget i januari.

Christine Möller fick däremot inleda matchen på bänken - känslan är att av alla i och runt Real Madrid är det den sistnämnda danskan som kommer att förlora mest på Asllanis återkomst. Matchen inleddes i ett högt tempo och innan ens fem minuter var spelade hade båda lagen haft två hörnor och några halvchanser var, där Real Madrid kommit närmast att spräcka nollan i form av en stolpträff från Esther.

Ju längre halvleken led, desto mer kontroll fick hemmalaget över den, och desto mer sjönk också intensiteten i matchen. Real Madrid dominerade bollinnehavet, men utan att lyckas spela sig till några farligheter över huvud taget. Efter halvtimmen spelad var de dock, den bristande kreativiteten till trots, ändå nära att göra 1-0 då Asllani fick en fot på en inläggsfrispark - men svenskans skarvning smet tätt utanför den första stolpen. Realmålvakten Misa skrek på sitt lag och försökte högljutt förmå dem att flytta bollen snabbare och smartare för att på så sätt få fram luckor hos gästerna, men förgäves.

Ingetdera lag lyckades få till något konstruktivt anfallsspel och en avslagen första halvlek slutade mållös. De första 45 minuternas största jubel kom därmed inte som följd av någon aktion på planen, utan i stället när en restriktionstrött 10-åring besvarade speakerns påminnelse om munskyddskrav med att uppgivet skrika ut att “Men det vet vi redan!”.

För den som hoppats att den andra halvleken skulle bjuda på mer underhållning än den första fick de första tio minuterna efter pausvilan snabbt en att sänka förväntningarna. Real Madrid fortsatte att hålla i bollen utan att komma någon vart och Real Betis saknade fortsatt
både kvalitet och intention nog att skapa något åt andra hållet. Den som såg ut att kunna bryta dödläget var Kosovare Asllani, men efter att i två omställningslägen i rad hanterats bryskt och tvingat fram gula kort på Betisspelare började orken tryta för henne och efter timmen spelad ersattes svenskan av Möller.

Tillsammans med Möller byttes också högeryttern Marta Cardona in, i stället för Svava, och Cardonas snabbhet skulle komma att hota Betisförsvaret. Gång på gång under den avslutande halvtimmen försökte, och ibland lyckades, Real hitta Cardona med genomskärare bakom en högt stående grönklädd backlinje. Gång på gång lyckades dock den assisterande domaren dock att hitta, ibland obefintliga, offsider och gjorde det därmed än svårare för hemmalaget att hitta nätet.
I den 69e minuten gjorde de dock just det, men det var inte på grund av någon spelmässig förbättring utan det krävdes en imponerande soloprestation. I stort sett isolerad mot tre motståndare tog matchens lirare Esther saken i egna händer; dribblade sig förbi alla tre och hade plötsligt bara Gaëlle Tallman i Betismålet kvar att överlista. Det gjorde hon också utan några problem. Tallman lurades att slänga sig till vänster, Esther placerade in bollen till höger, och 1-0 till Real var ett faktum.

Trots ett trippelbyte direkt efter det insläppta målet, och att den lilla Betisklack som tagit sig hela vägen från Sevilla gjorde allt de kunde för att mana på sitt lag, lyckades inte gästerna komma nära någon kvittering. Närmast att göra det andra målet för dagen kom i stället Möller då hon spelades fram till ett friläge, men liksom under stora delar av säsongen var danskans felvända spel idag bättre än hennes effektivitet, och avslutet räddades av Tallman.

När slutvisslan ljöd stod det så fortfarande 1-0 på resultattavlan, och Real Madrid kunde kliva av planen med den femte trepoängaren i rad. Därmed fortsätter Los Blancos klättring i tabellen, siktandes mot den så oerhört viktiga tredjeplatsen, med tillhörande Champions League-kvalifikation.