Lagbanner
Real Valladolid klara för La Liga

Real Valladolid klara för La Liga

Ronaldo Nazários lilavitrandiga lag är det första laget att ta klivet upp till det spanska finrummet.


Det var i en rafflande tillställning hemma på ett fullsatt och kokande José Zorrilla som Real Valladolid säkrade avancemanget upp i seriesystemet igår. Man mötte ett hårt kämpande Villarreal B som krigade för sin överlevnad i Segunda División och det såg länge dystert ut för hemmalaget Valladolid. Efter att Dani Tasende gett Villarreal B ledningen i den 86:e minuten krävdes något av ett mirakel för att hemmalaget skulle kunna säkra La Liga-biljetten denna afton.

Ett självmål i den 91:a minuten och ett straffavgörande i den 97:e minuten betydde att Real Valladolid vänt på ställningen och sedermera säkrat avancemanget. Snacka om drama. En förutsättning för att avancemanget skulle bli klart, förutom att Valladolid behövde vinna, var att tabelltrean Eibar skulle förlora borta mot Sporting Gijón. Så blev också fallet efter, även där, ett sent avgörande från asturernas sida. När allting var klappat och klart väntade förstås ett stort firande i Kastilien och Leóns historiskt starkaste fotbollsstad Valladolid.

Som säkert många känner till äger Ronaldo Nazário en majoritet av Real Valladolid sedan 2018. Brassen har under vårkanten ryktats vilja sälja klubben på grund av klagomål från supportrarna men eftersom klubben nu flyttas upp kanske klagoropen tystnar något. Det här är Valladolids andra uppflyttning till La Liga under Ronaldos ägarskap. Säsongen 2021/22 tog man också klivet upp till La Liga för att, förra säsongen, ramla ur direkt. Valladolid har de senaste säsongerna varit ett riktigt jojo-lag och detta är klubbens tionde uppflyttning till La Liga, vilket gör dem till ett av de mesta uppflyttningslagen genom tiderna (Real Betis är med sina tolv uppflyttningar etta på listan). Något av en storhetstid hade klubben mellan 1980–2003 då laget var i La Liga samtliga säsonger förutom säsongen 1992/93.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-05-27 10:13:40
Author

Fler artiklar om Spanien