Lagbanner
”Ren och skär dunderbesvikelse” – fokus på Barcelonas säsong och övergångar

”Ren och skär dunderbesvikelse” – fokus på Barcelonas säsong och övergångar

Ruben Baron besvarar frågor om Barcelonas säsong och vad som kan tänkas hända i klubben under sommarens övergångsfönster.

Det känns som att Barcelona genomgår en större omorganisering då man gått från att vara världens största klubb som skördade mängder med framgångar till att nu ha ett tomt kassaskåp samtidigt som flertalet profiler inte längre levererar.

Ruben Baron är allt annat än nöjd med den gångna säsongen och har tröttnat på några av de tidigare tongivande spelarna. När det kommer till sommarens övergångsfönster är hans förväntningar inte särskilt högt ställda.

Hur skulle du vilja sammanfatta er säsong?
- Som en enda stor lek med ens känslor. Att förväntningarna var låga tror jag de flesta är överens om, i och med slutet på fjolårssäsongen, Leo Messis flyttönskan och Josep Bartomeus totalvägran att avgå som president. Men en bit in på vårsäsongen hände något, och plötsligt framstod Barça på nytt som ett av världens bästa fotbollslag, med Joan Laporta tillbaka på ordförandeposten och Messi i gammal fornstor form. Sedan kom säsongsavslutningen, och vi vet alla hur den slutade: I ren och skär dunderbesvikelse, Copa del Rey-titeln till trots.

Vilka spelare har utmärkt sig i positiv bemärkelse?
- Bäst har Leo Messi varit, hör och häpna. Därutöver är det ungdomarna som har tagit flest och störst kliv. Pedri, Frenkie de Jong, Ronald Araujo, Oscar Mingueza, Ilaix Moriba – samtliga har gått från klarhet till klarhet, medan seniorerna har gått i motsatt riktning. Nämnas här bör även Ansu Fati, som fortsatte sin sensationella stjärnvandring innan han gick sönder i början av november.
 
Om vi vänder på det, vilka har varit de största besvikelserna?
- Seniorerna, som sagt. Sergio Busquets och Jordi Alba får betraktas som undantagen, men spelare som Gerard Piqué, Sergi Roberto, Antoine Griezmann, Samuel Umtiti och Philippe Coutinho har samtliga bevisat att de inte längre har vad som krävs för att spela i FC Barcelona. Och därmed basta.
 
Vad kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster?
- Det enda som överhuvudtaget kan hända: Att Barça handlar på rea. Klubben är pankare än en kyrkråtta, och således är det enbart free agent-spelare som kopplas samman med klubben. Spelare som Sergio Agüero, Eric Garcia, Memphis Depay och Georginio Wijnaldum, för att vara exakt. 
 
Vilka spelare är aktuella för att lämna klubben?
- Typ halva truppen, höll jag på att säga. Men skämt åsido: Om inte åtminstone Philippe Coutinho, Samuel Umtiti, Sergi Roberto och Miralem Pjanic lämnar klubben ger jag upp. Typ. 
 
Finns det några specifika spelare du gärna ser ansluta?

- Massvis! Helst av allt en stjärnanfallare, en mittbacksgigant och en x-faktor-ytter. Men eftersom den ekonomiska situationen är vad den är skulle jag nöja mig med Sergio Agüero och Lisandro Martinez från Ajax. Det viktigaste är som sagt att klubben lyckas göra sig av med dödköttet – och det nu!

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-06-02 09:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien