Rolfö målskytt när Barcelona tog ytterligare ett kliv mot titeln

Ytterligare en händelserik Primera Iberdrola-omgång spelades i helgen, där striden om Champions League-platserna blev än jämnare och Fridolina Rolfö och Amanda Edgren blev målskyttar.

Efter att Real Madrid under lördagseftermiddagen tagit sin sjunde raka seger i Primera Iberdrola genom att slå Athletic Club hemma med 2-0, var det dags för resten av omgången att spelas under söndagen.

I omgångens på förhand mest spännande möte, mellan Atlético Madrid och UDG Tenerife, var det hemmalaget Atlético som spelade till sig alla tre, viktiga poäng. Det gjorde de genom en 4-1-vinst där en imponerande Cristina Martín-Prieto efter en halvtimme kvitterade för Tenerife, sedan Atleti tagit en tidig ledning genom Maitane, men där hemmalaget kunde dra ifrån under den andra halvleken.

Ett baklängesmål och därtill ett rött kort under den första halvlekens avslutande minuter blev för mycket för gästerna att hantera och det blev till slut en bekväm seger för Atlético, vars resterande mål gjordes av Banini, Ajibade och Sampedro.

Hedvig Lindahl var med i truppen men återfanns inte på bänken när laget presenterades under söndagsförmiddagen. Tränare Óscar Fernández berättade för mig efter matchen att det berodde på mindre besvär hon vaknat upp med och som de inte ansåg var värda att chansa med.

På bänken fanns däremot Hanna Lundkvist, som också byttes in med tio minuter kvar att spela. Svenskan vill dock troligtvis snabbt glömma sitt inhopp, åtminstone den första minuten av det, då hon efter två felpassningar orsakade en straff för Tenerife. Som tur är för Lundkvist räddade målvakten Lola Gallardo straffen och Tenerife fick ingen extra energi under slutminutrarna. Läs vad Óscar Fernández hade att säga om Lundkvist här.

I andra änden av tabellen tog Sporting Huelva emot Rayo Vallecano (vars säsong så här långt går att läsa mer om här) i en match som slutade 1-1. Lagen befann sig inför matchen på 14e respektive 16e plats och gör så alltjämt efter att ha fått med sig en poäng var. Från matchen tar vi med oss att det var svenska Amanda Edgren som gav Sporting Huelva ledningen i den 71a minuten, innan danskan Cecilie Struck kvitterade sju minuter senare.

För ligans fjärde Madridlag bröts en nio(!) matcher lång förlustsvit, i och med Madrid CFF:s 1-0-vinst mot Valencia. Målet gjordes av Geyse Ferreira som med sina 17 mål på 21 matcher ligger tvåa i Primera Iberdrolas skytteliga, bakom Barcelonas Asisat Oshoala som gjort 19 på 16. Svenskorna Michelle de Jongh och Ebba Hed som anslöt till Madridlaget i januari blev kvar på bänken hela matchen. Innan gårdagens vinst hade inte Madrid CFF vunnit sedan den 12e december - då de också slog Valencia.

Med sju matcher kvar att spela kan Barcelonas ligatitel säkras, ifall Atlético Madrid misslyckas att vinna hemmaderbyt mot Real Madrid på onsdag. Detta, sedan det katalanska laget under söndagen återigen visade klassen och slog Alavés med 6-0 på bortaplan. Barcelona kom in i matchen med nio spelare borta på grund av skada och sjukdom och inför matchen spekulerade jag i att det kanske inte skulle bli en så bekväm resa som vanligt, men tji fick jag.

Jag fick däremot rätt i att Barcelona skulle vinna (ja, jag sparkade in den öppna dörren) och att Fridolina Rolfö skulle spela från start. Rolfö gjorde så med den äran och svenskan såg till att göra avtryck i målprotokollet, då hon satte 2-0-målet i den 28e minuten. Allra mest glänste dock Cláudia Pina som ersatte skadade Oshoala på topp, och svarade för tre mål och en assist.

I San Sebastián vände Real Sociedad och vann sent hemma mot Eibar, sedan Racheal Kundananji givit gästerna ledningen efter halvtimmen spelad. Med tio minuter kvar kvitterade Gemma Gili och på tilläggstid gjorde Nerea Eizaguirre 2-1, vilket också blev slutresultatet. Vinsten innebär att Real Sociedad behåller sin andraplats i tabellen - åtminstone tillfälligt, då Atlético Madrid går om vid vinst i sin hängmatch mot Real Madrid på onsdagskvällen.

Söndagen avslutades med att Sevilladerbyt mellan Sevilla och Real Betis slutade 0-0. Betis hade möjligheten att ta ledningen efter en dryg halvtimme men Ángela Sosa missade straffen gästerna tilldelats. Sevilla har nu inte vunnit på fem matcher i ligan och för Betis är motsvarande siffra tre. Lagen ligger som åtta och nia i tabellens ingenmansland med 29 respektive 27 poäng var.