Lagbanner
Rubiales är borta – hur går Spanien vidare?

Rubiales är borta – hur går Spanien vidare?

Spansk fotboll vänder blad och nu börjar processen att anlita en ny förbundspresident för RFEF.

Sent under söndagskvällen förklarade Luis Rubiales att han inte längre kan fortsätta sitt arbete och att han därmed avgår med omedelbar verkan. Förbundsordföranden var redan avstängd och med tanke på all medial uppmärksamhet han har fått den senaste tiden var beslutet både förståeligt och väntat. Att Rubiales dessutom valde att avslöja sitt avsked genom en intervju med Piers Morgan som om han vore självaste Cristiano Ronaldo visar vilken person Rubiales ändå är. ”Förbundet är jag och jag är förbundet” har inte Rubiales myntat men det hade inte varit otroligt om så var fallet.

 


Rubiales avgår alltså 17 dagar efter att han rakryggad stod och flina framför kamerorna och högljutt demonstrerade för ledamöterna i förbundet att han minsann inte skulle avgå från sin post. 21 dagar tidigare hade Spanien vunnit sitt första VM-guld på damsidan och Rubiales, som alltid varit i händelsernas och hädelsernas centrum, tog vara på sin makt och kysste Jennifer Hermoso på munnen. Ett drag taget ur valfri scen när en maktgalen man tar sig friheter han inte har rätt till. Att jag och alla andra fotbollstyckare har behövt skriva mer om detta snarare än VM-guldet är förkastligt. Tyvärr har allting överskuggats av Rubiales ageranden och han har själv inte hjälpt situationen i efterhand.

Efter att Rubiales uttryckt sin önskan om att avgå har AS slängt upp en artikel om tretton andra skandaler som förbundspampen varit involverad i under sin tid. Jag kommer inte att gå igenom dem alla här då det är dags för spansk fotboll att vända blad men några intressanta saker har framkommit de senaste veckorna, särskilt sedan Luis egen farbror valt att uttala sig om sin brorson. Exempelvis rör det sig om orgier i Granada och att Rubiales i åratal använt sig av RFEF:s pengar för privata resor. Rubiales har ofta också stött sig med La Liga-bossen Javier Tebas genom åren och även om det stundom var lite spännande att följa de två pamparna buffla upp sig mot varandra kan vi hoppas att någon mer städad person kan ta över efter Rubiales och i sin tur tala lite vett i Tebas.

Så, vad vet vi om framtiden då? Det vi kan anta nu är att det spanska damlandslaget åter kommer att inställa sig inför nästa samling där man först ska möta Sverige och sedan Schweiz. Totalt hade ju 79 landslagsaktuella spelare valt att bojkotta landslaget tills förändringar var gjorda inom den spanska fotbollshierarkin. Sedan tidigare vet vi att guldvinnaren Jorge Vilda fått sparken som förbundskapten och att Montse Tome tar över rollen som den första kvinnliga förbundskaptenen någonsin i Spanien. Nu när också Rubiales lämnat sin post skulle jag sålunda tro att damerna är villiga att representera sitt land igen.,

Det vi också vet är att ett nytt val ska göras gällande en ny förbundsordförande inom RFEF. För tillfället är Pedro Rocha interimpresident då han i form av vice-president till Rubiales naturligt tar klivet upp som ny chef. Rocha kommer nu, tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna, att styra förbundet fram tills ett val kan hållas för en, förhoppningsvis, mer progressiv president. Det är förvisso inte helt fastställt ännu ifall det är Rocha som ska leda organisationen fram tills valet ännu då han blev vice-president per automatik utan det är någonting som ska diskuteras i dagarna i styrelsen.

Ett problem är förstås när utlysningen ska göras. Det kommer att hållas val i början av januari oavsett vad men många vill att valet ska utlysas här och nu. En av orsakerna till detta är att Spanien, tillsammans med Marocko och Portugal, är villiga att vara värdnation för herrarnas VM 2030 och ett officiellt anbud för detta VM-projekt ska presenteras i januari 2024. Enligt senaste rön ska det vara osannolikt att FIFA ska lyssna till ett förbund som saknar en ordinarie president och det kan vara en orsak till att RFEF skyndar på processen att fixa en permanent lösning på presidentsposten ganska snart.

Slutligen ska sägas att Rubiales var, inom förbundet, en omtyckt och stöttad person och frågan är huruvida en snabbprocess verkligen är till fördel för de som önskar en ny riktning för förbundet. Troligen skulle det här behöva stötas och blötas några varv innan man presenterar en ny president för att det ska bli så bra som möjligt. Oavsett vad kommer den nya presidenten att ha ett riktigt svettigt jobb att göra när processen att läka ett öppet sår inom den spanska fotbollen är prio nummer ett.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-11 11:34:00
Author

Fler artiklar om Spanien