Lagbanner
La Esquina: Sälj Willian José

La Esquina: Sälj Willian José

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Avslutningen på gårdagens sista La Liga-batalj, tillika sista matchen på omgång 34, var minst sagt något alldeles extra. Med 95 minuter på klockan och en 1-0 ledning i handen tvingas Sevilla att sätta in Lucas Ocampos i buren när Tomas Vaclík inte kunde fullfölja matchen (hoppas att smällen på knät inte var allt för allvarlig) och alla fem byten var gjorda. Ocampos, som också var den som gav hemmalaget ledningen i andra halvlek, gör under sina 30 sekunder i buren en superfin räddning på ett närskott från Eibars målvakt(!) Marko Dmitrovic och räddar då de tre poängen i dubbel bemärkelse. Julen Lopetegui och alla Sevilla-anhängare kunde andas ut till slut, trots allt.

Detta var Sevillas 13 raka match utan förlust, andra raka seger och har nu sex poäng ner till Villarreal på femteplatsen. Dessutom har de hållit 21 nollor i alla tävlingar denna säsong, en siffra som i Europa bara slås av PSG på 22 och Manchester United på 23. Ett ruskigt imponerande facit som verkligen sätter ljus på den succé Lopeteguis Sevilla ändå varit, speciellt med tanke på att det är spanjorens första säsong i klubben. På det var spelarruljansen enorm när han kom då mer eller mindre en halv trupp lämnade och lika många kom in. Det skulle ta tid att få allt på plats, tänkte folk, men Sevilla ser så stabila ut det bara går. Visst, de har en tendens att bli lite väl passiva och tillbakalutade i slutet av matcher när de ”bara” leder med ett eller två mål och det har också resulterat i enstaka onödiga poängtapp, där måste Lopetegui hitta en lösning, men överlag ser det betydligt bättre ut än någon kunde förvänta sig.

Anfallsspelet är det som primärt behöver sig ett uppsving och känslan är att nuvarande utbud inte riktigt håller, några högkvalitativa värvningar på offensiva positioner hade gjort susen och detta bygge bör då ha bra chanser att ta fart på riktigt även där. En forward, högerytter och hämta hem centrala mittfältaren José Campaña (född och uppvuxen i staden och klubben) från Levante bör vara huvudfokus med nuvarande truppläge.

*****

Alexander Isak stod för ett sensationellt mål när hans Real Sociedad gästade Levante och det var svårt att inte tänka på likheterna med en viss Zlatan när svensken klackade in ledningsmålet på bästa Ibra-manér. Mål i två raka nu för Isak, som efter en tyngre period, helt plötsligt är namnet på allas läppar igen.

Sett över hela säsongen går det inte att se på den i annat än positiv dager. Nio mål i ligan och sju i cupen ger en total målskörd på 16 mål, detta trots att han inte startat mer än 17 matcher och dessutom alltid blir utbytt. Slår vi ut detta i poäng (mål+assist) per 90 minut ger det oss den extremt imponerande siffran 0.97, alltså nästintill ett mål/assist per match. Sanslösa siffror för en 20-åring.

Jag blir förvånad om inte Real Sociedad gör bedömningen att sälja Willian José medan det fortfarande finns värde där (28 år och fyra år kvar på kontraktet), för Isak bör man satsa helhjärtat på. Det krävs ingen raketforskare för att förstå att det inte är optimalt för ett fotbollslag att ha två jämbördiga nior som mer eller mindre delar på speltiden rakt av. Varken Isak eller Willian José hinner bygga upp någon som helst kontinuitet när de sitter på bänken i 60 minuter varannan match.

Men de är smarta nere i San Sebastián, det har de visat förut. De lär ta rätt beslut.

*****

Real Betis kaossäsong har jag pratat om massa gånger, och till slut fick ju Rubi också gå. Nu tisslas och tasslas det dock redan runt Benito Villamarín om vem nästa tränare kan bli och namnet som går varmast är ingen mindre än Manuel Pellegrini. Gamle Villarreal-, Malagá-, Real Madrid-tränaren med mera ser alltså ut att landa in i infernot som är Real Betis och förhoppningsvis ska få dem på rätt köl igen. Förhoppningen är att han ska kunna maximera den enorma potential som finns i Betis offensiv medan han ändå håller ihop defensiven någorlunda, vilket inte alltid har varit de grönvitas bästa gren.

Pellegrinis senaste sejour i West Ham lämnade en del övrigt att önska men annars är det en tränare som gjort det bra i i stort sett varje klubb han varit i. Han är ett respekterat namn som klubben jagat ända sen Quique Setién lämnade klubben för drygt ett år sen men gick då inte att lösa från West Ham. Nu var tajmingen dock bättre. Med sig ska han också, enligt rapporterna, ha sin gamle spelaradept Martin Demichelis som ska vara redo att ge sig in i tränarsvängen. Dessutom jobbar klubben på att ta in Antonio Cordón som sportchef, en man som jobbade tillsammans med Pellegrini i Villarreal för att sedan fortsätta i Monaco och också varit aktuell för några av de absolut största klubbarna i världen.

Hela lösningen, som ännu inte är officiell men väldigt trolig, känns spännande med tanke på Pellegrinis status och färdigheter samt Cordóns eventuella intåg som även han är mycket högt aktad inom sporten. Nyckeln blir att hålla spelartruppen, som är stark, intakt och förstärka med något enstaka namn. Problemet är att det redan ryktas friskt om spelare som kommer lämna där William Carvalho (enligt rapporter nära Leicester) och Nabil Fekir är dem det pratas mest om just nu. Så någon kontinuitet ser det inte ut att bli, även om det är vad Betis så desperat behöver…

*****

Celta Vigo är ett av de mest underpresterande lagen i Spanien de sista åren och denna säsong har givetvis inte varit ett undantag. Fran Escribá inledde säsongen på bänken men fick föga oväntat lämna några månader in för att sedan avlösas av Barcelonafostrade Óscar García. Under Garcías ledning har Celta ryckt upp sig någorlunda och bara att kontraktet ser ut att klaras relativt enkelt bör ses som ett positivt tecken, speciellt med tanke på att laget var på nedflyttningsplats när han anlände i november. 5-9-5 är hans facit vilket ger ett poängsnitt som ett mittenlag, vilket måste ses som fullt godkänt.

Det är inget briljant fotbollslag García skapat under de månader han varit på plats och det hade varit orimligt att förvänta sig men de ljusblåa är åtminstone ett lag nu, något som inte kunde sägas under Escribás ledning. Som tack för detta förlängdes 47-åringens kontrakt med två år redan innan säsongens slut och han får nu en hel försäsong med laget och kanske också möjlighet att påverka  utformandet av spelartruppen tillsammans med sportchef Felipe Miñambres.

Det ska sägas att även Miñambres fick förlängt kontrakt i samma veva som García så det är en duo klubben tror på, frågan är om det är de som ska ge den galiciska klubben nytt liv.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-07-07 06:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien