Lagbanner
Säsongsomröstning, mest underpresterande: ”En titellös säsong är ett misslyckande”
Barcelona har underpresterat mest denna säsong anser läsarna på SvenskaFans Spanien

Säsongsomröstning, mest underpresterande: ”En titellös säsong är ett misslyckande”

La Liga-säsongen 2023/24 har nått sin ända och det är dags att summera det som har varit. Härnäst ser vi hur omröstningen om vilket lag som underpresterat mest under säsongen slutat.

Samtidigt som många lag har imponerat har även en hel del lag underpresterat gentemot sina förväntningar och målbilder. Omröstningen ”Vilket lag har enligt dig underpresterat mest den här säsongen?” slutade i att nästan varannan röst föll på FC Barcelona.

Vilket lag har enligt dig underpresterat mest den här säsongen?
1. FC Barcelona 44%
2. Sevilla 21%
3. Atlético de Madrid 12%
4. Annat lag 11%
5. Almería 7%
6. Villarreal 4%

Nästan varannan röst tillföll alltså FC Barcelona i omröstningen om vilket lag som underpresterat mest. Det är i sig ingen större skräll eftersom katalanerna kommer från en ganska turbulent säsong, särskilt på managersidan. Barcelona klev in till säsongen 2023/24 som regerande mästare och nu skulle äntligen, tänkte många, katalanerna börja utmana på flera fronter samtidigt. Särskilt den där Champions skulle hem till staden. Så blev det dock inte. Efter att ha kommit i gång något under våren blev det i slutändan en andraplats i tabellen för Barcelona och redan i kvartsfinal blev det respass mot PSG, trots vinst borta i Paris.


Nej du Xavi, den här säsongen gick inte riktigt som planerat antar jag?

Att Barcelona anses ha underpresterat mest har nog flertalet orsaker och de inbitna Barca-själarna vet nog om dessa bättre än några andra. Inför säsongen gjorde man inga stora nyförvärv utan förlitade sig i stor utsträckning på nuvarande trupp i kombination med att Xavi Hernández vågade lyfta fram flera nya ungdomar som exempelvis Lamine Yamal. En titellös säsong är emellertid alltid ett misslyckande för en klubb av Barcelonas kaliber och det är förståeligt att klubben därför vinner denna lite mindre prestigefyllda nominering.

På en andraplats hittar vi Sevilla i omröstningen och det förvånade mig lite att inte andalusierna fick mer röster än de 21% de fick. Sevilla var ju länge nära att ramla ur La Liga men lyckades på något sätt klara sig kvar och säkra kontraktet relativt tidigt. Det har emellertid varit minst sagt turbulent även i Sevilla. Att Atlético fick 12% i omröstningen är inte förvånande eftersom många, inklusive mig, faktiskt såg Atlético som en titelkandidat. Bortaspelet förstörde dock Atléticos chanser och ganska tidigt i vintras stod det klart att Atléti inte skulle utmana om någon titel alls. Kategorin ”Annat lag” fick 11% vilket jag tolkar som att det eventuellt handlar om något av bottenlagen som Granada eller Cádiz som åkte ur (Almería var en egen kategori). Det kan också handla om lag som Osasuna och Mallorca som kom från ganska bra säsonger och sedan fick nöja sig med relativt mediokra resultat.

Omröstningen pågick mellan 24-29 april på SvenskaFans Spanien-sida. Totalt registrerades 81 röster i omröstningen. De som röstat är de som besökt Spanien-sidan och valt att delta i omröstningen. Det är alltså ni läsare på SvenskaFans som utsett vinnaren i de olika kategorierna.

Håller du med om resultatet eller anser du att fel vinnare har utsetts? Kommentera gärna nedan.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-05-30 10:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien