Lagbanner
Säsongssummering 2023/24, Las Palmas: ”Har förfinat Las Palmas tiki-taka-stil”
Många toppar men också en del dalar för nykomlingarna Las Palmas som höll sig kvar

Säsongssummering 2023/24, Las Palmas: ”Har förfinat Las Palmas tiki-taka-stil”

La Liga-säsongen 2023/24 är över och här på SvenskaFans summerar vi nu klubbarnas säsong som har varit. Först ut är TV4-kommentatorn och tillika Las Palmas-supportern Christopher Kviborg som guidar oss igenom Las Palmas-säsongen.

Nykomlingarna Las Palmas fullständigt flög fram i ligan fram till ungefär januari och det såg stundom ut som att laget skulle hota om en Europaplats. Dock avslutades säsongen med bara en seger på de 16 sista matcherna, varav tio var förluster. Vad hände här i slutet egentligen och hur skulle du summera säsongen, är den godkänd?

Som nykomlingar är det omöjligt att bli underkänd så länge kontraktet är säkrat och den uppgiften löste Las Palmas. Naturligtvis är vårsäsongen en stor besvikelse men tycker den går att skaka av lätt med tanke på att det blir La Liga-spel även 24/25. Tror många lag hade svårt med Las Palmas skickliga bollinnehav första 15-20 omgångarna. Därefter blev spelet för lättläst och Alvaro Valles som räddade allt under hösten blev mer mänsklig. Ett annat problem var iskalla strikers som gjorde på tok för få mål.


Tio förluster på de sista sexton gjorde att Las Palmas fick en tuff avslutning

García Pimienta har under säsongen hyllats för sin positiva, framåtlutande och underhållande fotboll. Han ryktades bland annat med att ta över efter Xavi i Barcelona men så kommer det inte att bli. Han har dock gått ut och meddelat att han lämnar Las Palmas nu i sommar. Hur skulle du summera Pimientas tid i Las Palmas och vem känns som en rimlig ersättare?

Med beröm godkänt. Han har verkligen förfinat Las Palmas tiki taka-stil. Visst, ibland hade man önskat lite rakare spel men jag gillar ändå tränare som slaviskt följer en uttalad taktik. Men goda betyg så klart, att coacha upp Las Palmas från segundan och sen etablera laget kvar. Ser man på större namn som är lediga och vilken fotboll de står för är De Zerbi och Potter drömmen. Båda troligtvis för dyra även om De Zerbi innan äventyret i Brighton faktiskt var nära att ta över. Mer realistiska val är Luis Carrion från Real Oviedo eller Oscar Junyent som likt Pimienta är tränarfostrad i Barça.


Álvaro Valles var enligt Kviborg kanske ligans bästa målvakt under hösten

På spelarfronten var det något rörigt under vintern när Jonathan Vieras kontrakt bröts. I stället fick andra spelare kliva fram så som Kirian Rodríguez och Alberto Moleiro. Vem anser du har varit den bästa spelaren i Las Palmas säsongen 2023/24? Motivera!

Inledningsvis Alvaro Valles som fram till nyåret var hela ligans bästa målvakt. Men över hela säsongen definitivt Kirian Rodriguez. Ofta bäst på plan och dessutom klivit fram som målskytt och assistläggare. En nyckelspelare nästa säsong.

I det stora hela: vad tycker du om den gångna La Liga-säsongen? Real Madrid vann samtidigt som de andalusiska klubbarna Cádiz, Almería och Granada lämnade.

Kanske inte den mest sprakande säsongen. Ett rätt överlägset Real Madrid samtidigt som Barcelona har sina bekymmer med ekonomin och spel på annan arena. Girona var en pigg uppstickare förvisso. Därefter trist att förlora tre lag från Andalusien. Andra besvikelser är Sevilla och till viss mån Villarreal som borde fått ut mer av sina trupper.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-05-28 18:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien