Lagbanner
Säsongssummering 2023/24, Atlético de Madrid: ”Ojämna prestationer och slarvig defensiv”
En säsong som inte levde upp till förväntningarna för Atlético de Madrid

Säsongssummering 2023/24, Atlético de Madrid: ”Ojämna prestationer och slarvig defensiv”

La Liga-säsongen 2023/24 är över och här på SvenskaFans summerar vi nu klubbarnas säsong som har varit. Denna gång guidar Atlético-skribenten Johannes Sandberg oss igenom Atlético de Madrids säsong.

Det har varit något av en märklig säsong för Atlético eftersom laget varit ett helt annat beroende på vilken arena man spelat på. Hemma på Wanda Metropolitano har man varit urstarka medan man sett ut, åtminstone resultatmässigt, som ett ungdomslag på bortagräs ibland. En fjärdeplats i ligan och respass mot Dortmund i CL-kvarten blev det för Atlético. Hur skulle du summera den gångna säsongen, är den godkänd?

Ett ungdomslag är att vara snäll faktiskt. Det är många gånger på bortaplan som det tog över 60 minuter för Atlético att ens komma till en chans. Anledningen till den dåliga bortaformen vet jag faktiskt inte men min bästa gissning är att det har med motivation att göra. De sämsta insatserna på bortaplan var alltid mot de sämsta lagen. Cádiz och Alaves kommer direkt till minnet. Atlético är helt uddlösa och ser inte ens ut att vilja spela fotboll. Sen mot Villareal och senast Sociedad lyckas man vinna utan några direkta svårigheter.

Förutom den tunga förlusten i sista matchen mot Osasuna var man otroligt bra på hemmaplan, även om insatserna inte alltid var lysande vann man ändå. Anledningen till att man ens gick vidare till kvarten i CL var att man fick avsluta hemma. Atlético var verkligen som två helt olika lag. Det var inte bara hemma och bortaplan det skiljde sig mycket även hösten och våren.

Det är svårt att godkänna en säsong som är Simeones sämsta placering någonsin som Atlético tränare. Men det är inte bara liga insatsen man måste kolla på, man har chansen att ta ett cup guld men man kastar bort möjligheten. Samma med Champions League, man har fördel två gånger mot Dortmund men lyckas inte hålla igen bakåt. Någonstans är dock Champions League spel målet med ligan och en kvartsfinal i CL är inte dumt det heller men med tanke på laget man mötte i kvarten känns det fortfarande surt. Jag kommer inte vara orealistisk och säga att säsongen var långt ifrån godkänd, men jag har svårt att ge den godkänd. För att den skulle bli godkänd hade man behövt stå för jämnare prestationer och vart bättre defensivt. Det är alldeles för många insläppta mål för att vara ett Simeone lag.

Denna säsong var däremot bra på ett sätt. Jag tror att det var en bra ”reality check” för den sportsliga ledningen i Atlético att man behöver ta in nya spelare samt yngre spelare. All respekt till Axel Witsel, 35 år och en av våra bästa försvarare men i ett lag som ska vara i toppen av tabellen kan det inte vara på det sättet. Det behövs mer kvalitet och det har behövts ett tag nu, man har levt för mycket på Griezmanns individuella briljans men det kommer inte gå för alltid.

För att sammanfatta är det inte en godkänd säsong eftersom man var alldeles för ojämna prestationsmässigt och för slarviga defensivt.


Atléticos säsong är, trots fjärdeplatsen, inte godkänd enligt Johannes Sandberg

Diego Simeone var ganska kritiserad under våren förra säsongen men såg ut att ha många nya planer när säsongen 2023/24 sparkade i gång. Atlético såg starka ut under hösten och Simeone såg ut att ha fått en nytändning innan det någorlunda fallerade något senare. Är Simeone fortsatt rätt man att leda Atlético framåt och vad betyder han egentligen för klubben? Vilka styrkor respektive svagheter har han som manager?

Vem som helst kan inte träna Atlético Madrid, Simeone har gjort otroliga saker med detta lag och det är ofta han får jobba med små medel. Det är hans lag och hans DNA finns i klubben, identitetsmässigt är Atlético Madrid ett defensivt spelade lag och mycket av det är på grund av Cholo. Det finns ingen annan tränare där ute som jag tror skulle kunna göra ett bättre jobb med Atlético än Simeone, därför behöver man backa honom finansiellt som man skulle behöva göra med en ny tränare.

Cholos styrkor som tränare är att han älskar klubben och att han vill klubbens bästa hela tiden. Han är också en vinnare, det är svårt att gå i strid med Barcelona samt Real Madrid men det har han gjort med Atlético och det har gått vägen. Atlético är tydligt Spaniens tredje största klubb och det är mycket på grund av Simeone som att vi är här. Han är en riktigt bra taktiker som vet hur man får ut det bästa av spelare, praktexempel är spelare som Llorente och denna säsong Samuel Lino.

Den stora svagheten jag ser i Simeone är att han ändrar formationen och positioner för mycket under matchens gång. Det hade varit bättre om Llorente som börjar som innermitt inte flyttas runt till två andra positioner under matchens gång. Det blandat med att han byter formationer ofta under match skapar ibland förvirring hos vissa spelare. Ibland ser man till och med innermittfältarna gestikulera till Simeone för att veta hur många de ska vara där. Sen är han en väldigt tuff och hård tränare som ibland är för trofast. I behandlingen kring Felix var det mycket på grund av portugisens egen arbetsmoral och ego som fick relationen att bli dålig. Simeone förväntar sig alltid att spelarna ger sitt allt och jobbar hårt defensivt först. Detta gör att Atlético inte riktigt är en klubb för offensiva spelare som vill spela med mer frihet.

Antoine Griezmann och Àlvaro Morata har ibland sett ut som Europas kanske farligaste anfallsduo och Jan Oblak är ju alltid stabil längst bak. Defensivt har dock inte spelarna imponerat lika mycket som vi kanske gjort tidigare Atlético-säsonger. Vem skulle du egentligen säga ha varit säsongens bästa spelare för Atlético? Motivera!

Det är mycket lättare att säga vem i Atlético som var bäst under hösten sen vem som var bäst under våren än att säga vem som var bäst under hela säsongen. Duon Morata och Griezmann var otrolig under hösten, det fanns inget som kunde stoppa dem. Sen under våren kom skadorna och de kom aldrig tillbaka i samma form. Med Morata är det ändå väntat att han blir iskall efter han når 15 gjorda mål, men med Griezmann blev man mer oroad. Hans dåliga form beror mycket på att han spelade hela våren med skador. Även om Atlético behöver han kanske man skulle ha vilat han när topp fyra var garanterat. Det minskar också risken att han drar på sig någon belastningsskada under EM i sommar.

Under våren är det Samuel Lino som har varit bästa Atlético spelaren. Att han var avstängd i returmötet mot Dortmund kan vara en av faktorerna till att vi åker ut. I alla matcher han har spelat har han varit en av de tre bästa hela våren. Han kan skapa chanser för andra eller göra mål själv. Om han hade spelat i ett mer offensivt lag skulle han kunna göra tio mål och assist utan tvekan. Det kommer bli intressant att se vilka steg han kan ta under sommaren och nästa säsong.

Men med det sagt, den spelaren jag tycker har varit bäst under hela säsongen inte bara periodmässigt är Antoine Griezmann. Han är Atléticos bästa spelare och spelet går genom honom. Han kommer inte riktigt upp i den nivån man förväntar sig av honom 2024 men han har fortfarande matcher där han är briljant. Hemma mot Inter till exempel, där börjar han kallt sen efter han gör sitt mål är han bäst på planen bakom Oblak. Det måste verkligen noteras att han spelade slutet av säsongen med smärta direkt när han rörde bollen och ändå gör han mål och assist, hattrick mot Getafe som exempel. Spelare som Axel Witsel och Rodrigo De Paul ska nämnas här med men ingen i Atlético är lika bra eller lika viktig som Griezmann.


Samuel Lino var en av höjdpunkterna under vårsäsongen

I det stora hela: vad tycker du om den gångna La Liga-säsongen? Real Madrid vann samtidigt som de andalusiska klubbarna Cádiz, Almería och Granada lämnade. 

Det har spelats otroligt rolig fotboll från alla lag denna La Liga säsong. Även Almería som länge stod utan seger kunde göra några riktiga supermatcher som borta mot Real Madrid och hemma mot Atlético Madrid. Det mest noterbara från hela La Liga säsongen var dock nog att Isco fått fart på karriären igen, en riktigt kul spelare att kolla på när han spelar fotboll och ännu roligare är det att se han utanför Real Madrid.

Även om det var rolig fotboll som spelades i Spanien de senaste tio månaderna har det varit en konstig säsong. Almería som knappt vann någon match slutade ändå inte sist i tabellen. Klubben spenderade fjärde mest pengar på spelare i hela La Liga, det är helt sanslöst att de åkte ur för deras trupp är egentligen inte dålig. Det finns många spelare i klubben som kan och borde spela i La Liga nästa säsong, som Robertone, Ramanzani och Luis Suarez.

Granada och Cádiz är de lagen jag är okej med att de åkte ur. Granada är ett ganska tråkigt lag att ha i La Liga och det finns lag i Segundan jag hellre har i La Liga än dem, till exempel Real Valladolid. Cádiz ville jag skulle åka ur då Atlético spelar dåligt mot dem på bortaplan, med dem ur serien är det en mindre bortamatch att frukta. Även om de inte är ett särskilt bra lag verkar alla deras spelare göra sin bästa match i karriären mot Atlético.

Gironas otroliga säsong tar man med sig, de spelar en fantastisk fotboll och det kommer bli intressant att följa hur de löser det nästa säsong utan Savio och de andra spelarna som ryktas bort. Dovbyk är ett intressant namn för Atlético i sommar och ser ut att vara första valet på striker positionen. Eftersom Girona är ägda av City Groupe är jag nästan säker att de kommer vara i toppen av tabellen även nästa säsong.

Någonting övrigt du vill kommentera gällande Atlético eller La Liga i stort när vi nu summerar säsongen och tar sikte på sommarens EM?

Atlético kommer vara det laget i La Liga som kommer vara mest intressant att följa på transfermarknaden. Real Madrid har redan lagt alla sina ägg i korgen med Mbappé värvningen, Barca har en svag ekonomi och det är ett stort missnöje inom Atlético efter den gångna säsongen. Det ryktas om att bli upp mot sju värvningar. Men det gäller att sälja spelare för att kunna värva också, Atlético har många spelare med relativt dyra kontrakt kvar i klubben som man kommer försöka göra sig av med.

Det kommer att bli intressant att se vad Simeone kan få ut av laget när han får finansiell backning men det är viktigt att han får ta in de spelarna han vill ha. Det hade varit otroligt dumt om Atléticos ledning inte låter Simeone vara den som tar besluten gällande värvningarna. Det är inte som att han skulle sitta osäkert som tränare, därför hoppas jag att Gil och Cerezo bara ger Simeone pengar att spendera sen lutar sig tillbaka i stolarna.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-05-29 18:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien