Estadio de la Cartuja, 2023-10-12 20:45

Spanien - Skottland
2 - 0

Seger i Sevilla efter drama i andra halvlek

Det spanska landslaget tog ett tungt kliv mot EM sedan landslaget avfärdat Skottland med 2-0.

La Selección kom till matchen på Estadio de la Cartuja i Sevilla med stärkt självförtroende efter förra månadens storsegrar mot Georgien (7-1) och Cypern (6-0). I den första drabbningen i detta landslagsuppehåll var siffrorna betydligt mindre men ack så viktiga då Spanien säkrade en två-nolla mot gruppettan Skottland. Detta var samma Skottland som man i mars förlorade mot med samma siffror som dagens match slutade, alltså 2-0.

Luis de la Fuente kom till spel med i stort sett samma startelva som jag gissade på i införrapporten. Den enda skillnaden var att Nico Williams, som var ett frågetecken inför matchen, inte kunde komma till spel denna afton. I stället var det Mikel Oyarzabal, som imponerat i säsongsinledningen för Real Sociedad, som startade jämte lagkapten Àlvaro Morata och Barcelona-yttern Ferran Torres. De nytillkomna i landslaget, Fran García, Bryan Zaragoza och Oihan Sancet, började alla på bänken men skulle faktiskt samtliga få göra sin landslagsdebut i denna match.

Startelvan i sin helhet: Unai Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Baldé – Gavi, Rodri, Merino – Ferran Torres, Morata, Oyarzabal

Det var i det stora hela en ganska händelsefattig match och särskilt i den första halvleken. Spanien tog, sin vana trogen, kvickt över kommandot över matchen och dikterade tempot. Skottland försvarade sig väldigt väl i början av matchen samtidigt som särskilt Ferran Torres och Mikel Oyarzabal såg ut att ha det ganska svårt att göra sin gubbe på respektive kant. Mikel Merino provade med avslut utifrån som tog i virket, Ferran Torres gjorde detsamma och Àlvaro Morata hade ett bra nickläge efter en hörna. Mycket mer än så skapade inte Spanien under den första halvleken i ett, för kvällen, varmt Sevilla. Innan halvleken var över gick emellertid skottarnas lagkapten, och tillika Liverpools vänsterback, Andy Robertson av skadad efter en kollision med Unai Simón vilket förstås var ett stort avbräck för gästerna.

Direkt i halvtid valde de la Fuente att introducera Fran García som ny vänsterback och Bryan Zaragoza som ny vänsteranfallare i stället för Baldé respektive Oyarzabal. De två debutanterna gjorde verkligen inte bort sig i sina första framträdanden i den spanska dressen. Snarare såg Spanien ut att få lite mer energi genom särskilt Zaragoza som inledningsvis såg hotande ut. Samtidigt började också skottarna våga sig upp i banan mer och hotade i synnerhet på den spanska högerkanten. Det var också här man i den 60:e minuten fick fram ett okej, inte mer än så, frisparksläge. Trots det överraskade Manchester United-mittfältaren Scott McTominay Unai Simón och Spanien genom att dra frisparken rakt mot mål och sedermera i mål. Skottland såg ut att gå mot en rejält skräll men efter VAR-granskning avgjorde den nederländske domaren Serder Gözübüyük att döma bort målet då Jack Hendry dels stod i en offsideposition framför mål och därmed skymde Simón, dels för att han också knuffade in den spanske målvakten in i sin egen bur. Den skotska glädjen avtog snabbt.

Den spanske förbundskaptenen agerade snabbt och bytte ut både Carvajal och Merino för att introducera den gamle Jesús Navas och den för kvällen tredje debutanten, Oihan Sancet. Båda spelarna skulle få en nyckelroll i att lösa upp Skottlands försvar. Bara sex minuter efter att han bytts in smekte Navas in en boll som mötte pannan på Morata och in bakom Angus Gunn för att ge hemmalaget ledningen. I vad som vid första anblicken såg ut att vara en offsidenickande Morata visade sig snabbt vara en perfekt löpning av Atlético-spelaren som elegant nickade in 1-0 i den 73:e minuten. Skottland fick ett hyfsat läge att kvittera inte långt därpå men det var inte deras kväll. I en snöplig situation i den 86:e minuten snubblade en ostörd Aaron Hickey strax utanför eget straffområde vilket Joselu, som byttes in minuten innan, snabbt uppmärksammade. Joselu hittade in till Oihan Sancet som förvisso tacklades av Ryan Porteous men den skotske försvararen petade endast bollen på Sancet som därmed, lite turligt, noterades för sitt första landslagsmål i sitt första framträdande. Dubbel otur för Skottland, dubbel tur för Spanien.

Segern mot Skottland måste faktiskt till stor del tilldelas förbundskapten Luis de la Fuente som såg ut att ha hittat nycklarna mot det kompakta skotska försvaret med sina byten i andra halvlek. Sin ålder till trots erbjöd Jesús Navas en annan typ av offensiv än den Dani Carvajal kunde ge. Bryan Zaragoza var, åtminstone till en början, hotande på sin vänsterkant och både Joselu och Sancet noterades för poäng med sina inhopp. Segern mot Skottland betyder att La Roja krymper avståndet till Skottland och det skiljer nu tre poäng lagen emellan samtidigt som spanjorerna har en match till godo. På söndag möter landslaget Norge och en seger i Oslo skulle innebära att Spanien är klara för EM i Tyskland 2024. Norge städade under torsdagskvällen i sin tur av Cypern med 0-4.