Lagbanner
La Esquina: Sevillas guldklimp

La Esquina: Sevillas guldklimp

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

När Jules Koundé kom till Sevilla från Bordeaux förra sommaren var det som hypat jättelöfte, någonting som prislappen på €25M vittnar om. Inget extremt sett till vad många andra spelare går för idag men samtidigt klubbens dyraste värvning genom tiderna. Slutsatserna man kan dra av det är att tilltron till den 21-åriga mittbacken är stor och det ser inte ut som Monchi och Co. behöver ångra sig, för vilken debutsäsong han gör. Stabil bakåt, stor tillgång framåt både i form av passningsskicklighet och driv med bollen samtidigt som han har de atletiska färdigheterna på sin sida. Det är i ärlighetens namn svårt att hitta några större svagheter även om hans längd på 1.84m inte är det vanliga på hans position men inte heller något som ser ut att hämma honom i luftrummet.

Det må ha börjat lite trevande för Koundé som inte var helt varm i kläderna tidigt på säsongen, men sisådär 10 omgångar in och framåt har det varit han som tagit plats bredvid Diego Carlos (en annan succévärvning) på heltid. Tillsammans bildar de ett av ligans bästa mittbackspar och är en stor anledning till det Sevilla som släppt in fjärde minst mål i ligan vilket också speglar deras ’expected goals against’ siffror. Nämnda brassen Diego Carlos är den som fått flest lovord under säsongen men i takt med att Koundé varvat upp har det gått fram för de flesta vem den stora guldklimpen i Sevillas backlinje, och förmodligen i laget generellt, är. För inom bara några säsonger är sannolikheten stor att storklubbarna står på kö för att hämta in fransmannen och då kommer det inte räcka med några €25M.

*****

I och med helgens La Liga-resultat är topp fyra spikat och det blev den kvartetten de allra flesta förväntade sig. Barça och Real Madrid har varit klara sen ett tag tillbaka men efter att Atlético slog Real Betis med 1-0 i lördags säkrade de en av de åtråvärda Champions League-platserna medan Sevilla fick vänta till måndag för att se Real Sociedad städa av Villarreal med 2-0 på bortaplan och hundraprocentigt cementera de fyra första platserna. För Sevilla innebär det att de spelar Champions League för första gången sedan säsongen 17/18 medan Atlético är där för åttonde året i rad, alla Diego Simeones säsonger.

Vi kan stanna till vid det sistnämnda en sekund för det är minst sagt anmärkningsvärt. Det förvånar egentligen ingen när Atlético Madrid kvalificerar sig för den finaste av de europeiska cuperna längre, inte efter det Simeone gjort med den klubben, men det borde kanske få mer uppmärksamhet än det faktiskt får. Atlético Madrid har alltså under Simeones tid som tränare för klubben nått topp fyra lika många gånger (8) som under de 25 senaste säsongerna innan honom. Om de dessutom slutar topp tre, som de också gjort alla Simeones säsonger, är det lika många gånger som de 34(!) säsongerna innan honom.

Slutsats: Diego Simeones legacy i Atlético Madrid kan inte överskattas.

*****

Real Madrid har matchboll för ligatiteln och kan vid vinst mot Villarreal hemma på torsdag titulera sig ligamästare för 34:e gången i historien och för första gången sedan säsongen 16/17.

Gårdagens 2-1 seger borta mot Granada gav de läget där Ferland Mendy och Karim Benzema stod för målen. Den förstnämnda har för övrigt sett helt briljant ut sedan återstarten vilket han krönte med ett drömmål igår. Så värst många vänsterbackar bättre än den 25-åriga fransmannen tror jag faktiskt inte det finns…

*****

Från en vänsterback till en annan. Pervis Estupiñán, Osasunas Watford-lån, har gjort succé under sin tid i Spanien. Från att ha varit en flärdfull spelare med bra offensiv men tydliga defensiva brister under sina tre första säsonger i landet (varit utlånad till fyra olika klubbar och spelat i tre olika serier) har han denna säsong visat sig vara betydligt mer komplett än förut. Ett mål och fyra assist, en inläggsfot av guld och svårpasserad bakåt. Att Watford nu kallar tillbaka honom är ingen överraskning, trots att han har ett år kvar på lånedealen med Osasuna. Vad Londonklubben gör med honom återstår att se men det är knappast en omöjlighet att de letar köpare för det finns pengar att inbringa, ecuadorianens aktie står högt just nu.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-07-14 12:30:01
Author

Fler artiklar om Spanien