Lagbanner
Estadio de la Cartuja, 2023-10-12 20:45

Spanien - Skottland

Spanien går för revansch mot Skottland

Spanien går för revansch mot Skottland

Ettan och tvåan möts i Sevilla när det spanska landslagets jakt på en EM-biljett fortsätter.

Det spanska landslaget är åter tillbaka i spel och ställs under detta uppehåll inför betydligt tuffare utmaningar än det sist begav sig. I september vände La Selección hem med en 7-1-seger från Tbilisi mot Georgien och i Granada städade man enkelt av Cypern med klara 6-0. Nu väntar en ny match nere i Andalusien då Sevilla och Estadio de la Cartuja står för värdskapet och EM-kvalettan Skottland kommer på besök.

Skottarna har överraskat i detta EM-kvalspel och toppar Grupp A efter fem segrar på fem matcher. Spanien har under sina fyra spelade matcher inkasserat tre viktorias där lagets enda poängtapp kom i torsken i Glasgow i mars tidigare i år. Det var då ett kokande Hampden Park som fick se Manchester United-mittfältaren Scott McTominay göra två mål mot ett för dagen svagt Spanien. När de två nationerna ånyo ställs mot varandra gör man det med vetskapen om att Skottland är ytterst nära att kvalificera sig till EM och Spanien hoppas förstås förstöra festen i Sevilla.

Marsförlusten mot Skottland var Luis de la Fuentes andra match som förbundskapten och sålunda hans första och enda förlust vid rodret. Sedan dess har man inte bara slagit Georgien och Cypern i kvalspelet utan man vann också Nations League mot Kroatien på straffar i juni. En seger mot Skottland skulle minska gapet till ö-nationen och man skulle i sådana fall vara tre poäng bakom dem med en match mindre spelad. Efter mötet med Skottland väntar ännu en tuff match då ett skandinaviskt flyg tar Spanien till Ullevål och Oslo för ett möte med Haaland, Ödegaard och gänget.

I veckans EM-kvaltrupp går det att notera en del förändringar från den trupp de la Fuente tog ut förra månaden. Spelare som Lamine Yamal, Yeremy Pino, Dani Olmo, Pedri, Marco Asensio och José Gayá har alla skador som gör att de lämnas hemma. Nico Williams, som var briljant i senaste samlingen men som skadade sig mot Cypern, är uttagen i truppen men enligt de senaste rapporterna är det oklart om Athletic-spelaren är i dugligt skick för Skottland. Detta gäller även Gavi som klev av en av landslagets träningar i veckan för säkerhetsskull men mittfältaren bör vara i spelbart skick. César Azpilicueta och Àlex Baena var med sist men är inte med denna gång. Lamine Yamal och Yeremy Pino var initialt med i truppen men efter sena återbud var de la Fuente tvungen att ersätta de två yttrarna och valde då Brightons Barca-lån Ansu Fati och succéspelaren Bryan Zaragoza.

Att Zaragoza tagits ut i laget är ingen liten sak. Det är nämligen 49 år sedan en spelare från Granada blivit uttagen i det spanska landslaget, Àngel Castellanos 1974 var den senaste. Granada-yttern Zaragoza är dessutom endast en av fyra från klubben som någonsin varit uttagen i landslaget. 22-åringen har varit briljant i uppstarten av La Liga för nykomlingarna och vände senast ut och in på självaste Barcelona så det vore kul om han fick chansen mot antingen Skottland eller Norge. Zaragoza är dock inte den enda som kan göra sin landslagsdebut då även Athletics mittfältare Oihan Sancet och Real Madrids vänsterbacksnyförvärv Fran García är uttagna. Efter att ha hittat formen rejält har Mikel Oyarzabal inte bara slagit sig in i Real Sociedads startelva igen utan 26-åringen är också tillbaka i landslaget. Även Jesús Navas, som bara gjort två landskamper sedan 2020 (båda under 2023), är med i truppen.

Luis de la Fuente har inför mötet sagt att han förväntar sig en tuff match och att han vet att Skottland kommer att ge sitt allt i Sevilla. Förbundskaptenen anser dock att Spanien nu är ett bättre och mer sammansvetsat lag än i mars och att en vinst mot Skottland kommer vara ett bevis för detta. Om Spanien slår Skottland under torsdagen och Norge under söndagen är EM-biljetten säkrad för La Roja. Statistiken talar för hemmanationen Spanien som vunnit 24 raka EM-kvalmatcher på hemmagräs, den längsta sviten i kvalets historia. Den senaste EM-kvalförlusten hemma kom mot Grekland 2003. Spanien har också bara förlorat mot ett och samma lag i samma kvalspel en gång tidigare, det var mot Frankrike i EM-kvalet 1992 och sist Spanien föll mot Skottland hemma var i juni 1963. Sist Skottland gästande Spanien vann spanjorerna med 3-1 i EM-kvalet 2011 i en match där David Villa nätade och David Silva noterades för två nätkänningar. Det mesta talar följaktligen för en spansk seger i Sevilla under torsdagskvällen.

Förväntad startelva:
Unai Simón
Carvajal – Le Normand – Laporte – Baldé
Merino – Rodri – Gavi
Ferran Torres – Morata – Nico Williams

Matchfakta
Var: Estadio de la Cartuja, Sevilla (Spanien)
När: 12/10, 20:45
Vad: Femte matchen i EM-kvalet
TV: V Sport Extra och Viaplay
Tips: 3-1 till Spanien

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-10-11 23:23:32
Author

Fler artiklar om Spanien