Lagbanner
La Esquina: Spanien gör mycket rätt men saknar skärpan

La Esquina: Spanien gör mycket rätt men saknar skärpan

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll.

Två matcher in och lika många poäng var knappast starten Luis Enrique och hans spanska landslag hade tänkt sig. 0-0 mot Sverige följdes upp av 1-1 mot Polen men trots den skrala poängskörden är det ett Spanien som gör mycket rätt, men saknar skärpan.

Det sista påståendet blir ännu mer tydligt när vi kollar på antalet chanser Spanien skapat jämfört med antalet mål de faktiskt gjort. De har den fjärde bästa ’Expected goals(xG)’ noteringen efter två matcher, fjärde högst antal skott och näst minst skott emot sig. Trots detta är det bara tre lag som gjort färre mål än Spanien som alltså endast skrapat ihop ett, Álvaro Moratas skarv på Gerard Morenos misslyckade skott mot Polen. För mig är det rätt tydligt, Spanien behöver inte göra något revolutionerande. Fundamentet är där, och det fungerar tillräckligt bra för att Spanien ska ta sig vidare ur gruppen. Problemet har till största del legat i avslutningslägena och där får anfallslinjen bära det stora hundhuvudet som missat en hel del klara chanser.

Allt har där emot inte fungerat perfekt utöver det heller, Luis Enriques laguttagningar går att ifrågasätta och rollfördelningen är ibland märklig. Marcos Llorente, som varit en av La Ligas bästa spelare från en framskjuten mittfältsposition, används som högerback vilket inte alls är att maximera hans styrkor. Gerard Moreno petades i match ett vilket var fel men när han väl spelade i match två var det som en relativt bred högerytter, en direkt ersättare till Ferran Torres, i stället för att låta han jobba på insidan betydligt oftare. Det sista frågetecknet sätter jag kring Thiago som i mina ögon fortfarande är Spaniens bästa fotbollsspelare, att han då bara spelat totalt 25 minuter är tjänstefel. Han är en mönsterbrytare som behövs på ett spanskt mittfält.

I sista matchen mot Slovakien spelar ’La Roja’ med kniven mot strupen och för att vara helt säkra på en slutspelsplats krävs vinst, vilket knappast ska tas för givet med tanke på att Slovakien sett något bättre ut än förväntat samtidigt som Spanien har förtvivlat svårt att sätta bollen i nät.
 

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222021-06-20 15:41:13
Author

Fler artiklar om Spanien