Lagbanner
2024-09-08 20:45

Schweiz - Spanien

Spanien hoppas på revansch i Lancy

Spanien hoppas på revansch i Lancy

Schweiz står på menyn härnäst för Spanien som jagar sin första seger sedan EM-guldet.

0-0 i Nations League-premiären blev resultatet för Spanien när de sparkade i gång höstens landslagsspel. Det var i mångt och mycket en segdragen historia där Spanien hade förvånansvärt svårt att bräcka ett ganska, på pappret, mediokert Serbien i Belgrad. Förbundskapten Luis de la Fuente sa efter matchen att han inte var särskilt oroad dock utan snarare betraktade matchen mot Serbien som något av en försäsongsmatch. Trots det lilla snedsteget mot serberna går La Roja in som favoriter i samlingens andra match, borta mot Schweiz.

Senast Spanien förlorade en tävlingslandskamp var i mars 2023, då mot Skottland. Motståndarna Schweiz är desto vanare att förlora, se bara på torsdagsmatchen för dem – då övermäktades de av Danmark på Parken. I en, enligt rapporterna jag läst, något tillknäppt historia med vårt sydliga brödrarike stod det länge 0-0. Danerna lyckades få hål på Gregor Kobel (Yann Sommer la tydligen landslagshandskarna på hyllan efter EM) först i den 82:a minuten. Några minuter senare smällde Danmark också in 2-0 vilket satte spiken i kistan. Både Nico Elvedi och Granit Xhaka blev utvisade mot Danmark för övrigt. Dessförinnan fick Schweiz också vara med om en förlust – den gången mot England i kvartsfinalen efter en avgörande straffsparksläggning.

Inför mötet med detta Schweiz som är så vana att förlora kommer Spanien att göra en del förändringar. Enligt tidningen AS kommer några förändringar att ske i startelvan då Luis de la Fuente lämnat några kommentarer efter Belgradsdebaclet som tydde på att så skulle ske. En förändring kan vara att Alejandro Grimaldo får chansen från start i stället för Marc Cucurella. En annan, som känns väntad, är att Ayoze Pérez lämnar över ansvaret längst fram som falsk nia för Dani Olmo som därmed tar ett kliv upp i banan. Jag skulle även tro att Rodri, som var avstängd mot forna Jugoslaviens folkrikaste land, kliver in mot Schweiz i stället för Martin Zubimendi. Om jag tolkat senaste rön rätt bör även Pedri kliva in i handlingarna under söndagen.

Potentiell startelva (4-3-3):
Raya
Carvajal – Le Normand – Laporte – Grimaldo
Pedri – Rodri – Fabián Ruiz
Yamal – Olmo – Nico Williams

Vad jag kan hitta när jag försöker dammsuga nätet är att Spanien och Schweiz ställts mot varandra totalt elva gånger genom historien. Sex av dessa elva matcher har slutat i en spansk viktoria, två har resulterat i ett sällsynt schweiziskt segerjubel och tre med delad pott. Senast lagen möttes var på La Romareda i Zaragoza under hösten 2022. Den gången vann Schweiz med 1-2 där Manuel Akanji och Breel Embolo nätade för gästerna och Jordi Alba för de spanska matadorerna. Den gången var det, likt nu, en match som rörde Nations League. Det var det även sist Spanien vann, vilket var i juni 2022 på Stade de Genéve i Lancy.

Apropå Stade de Genéve är det även där matchen denna gång går av stapeln. Lilla Lancy har ett invånarantal på runt 33,000 och den som tror att rätoromanska är vanligt i dessa gränstrakter mot Frankrike blir ytterst besviken då endast tio personer uppges tala detta sällsynta språk här. Jag måste medge att mina kunskaper om Schweiz är ganska begränsade men när jag slår upp Lancy i Google Maps ser det minst sagt ut ligga mitt i Genéve. Trots det räknas det som en egen kommun och stad med egna stadsdelar. Kan Lancy vara någon schweizisk Solna-variant månne? Den som har bättre koll på detta får gärna mejla mig.

Nej, nu hoppas vi att Spanien hoppar upp på hästen igen och tar med sig tre poäng hem från landet med de fyra språken. Kantonerna är inget gäng man bara städar av utan de kommer att bjuda upp till en rejäl dans så det gäller att spanjackerna är taggade till tårna.

Matchfakta
Var: Stade de Genéve (Lancy, Schweiz)
När: 8/9, 2024
Tid: 20.45
Vad: Andra matchen i Nations League
TV: Viasat Premium eller Viaplay
Tips: 1-2 till Spanien

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-09-07 19:12:30
Author

Fler artiklar om Spanien