Lagbanner
Spanjorer i världen – Israel: Det ”spanska” laget Bnei Sakhnin

Spanjorer i världen – Israel: Det ”spanska” laget Bnei Sakhnin

Med en utav Europas sämsta ekonomier och med fotbollsklubbar som faller i administration en efter en, har de spanska spelarna varit tvungen att söka sig utomlands. I den här artikelserien följer vi spanska spelare som lämnat landet för utflykter utanför Spaniens gränser. Först ut: Israel.

Det är svårt att undgå den politiska debatten när det gäller Israel och allt som hör till och fotbollen har inte undkommit det heller. I Spanien står inte Israel speciellt högt i kurs, i vissa avseenden, och förra säsongen när Athletic Bilbao tog emot Hapoel Ironi Kiryat Shmona vecklade hemmafansen ut en stor banderoll med texten ”Free Palestine” och fler budskap som ”Boycott Israel”, vilket väckte stor uppmärksamhet i Israel och övriga Europa. Kanske var den demonstrationen ett utökat försök mot att Baskien själva vill bli självständiga, eller så var det helt enkelt ett försök att slå mot Israel. Ingen glömmer väl heller när Sevillas Frédéric Kanouté firade ett mål mot Deportivo La Coruña genom att lyfta upp sin matchtröja och visa sitt stöd för Palestina med ett budskap riktat för Palestinas skull. Ett "tillslag" han fick böta för efteråt.

Många av de här sakerna, tillsammans med den stora muslimska befolkningen i södra Spanien, har gjort att Spanien kanske inte har varit ett föregångsland för Israel - eller tvärtom. I Palestina är dessutom Barcelona ett utav de största nöjena att skåda då katalanerna slåss för ungefär samma sak. Man har enkelt att identifiera sig med Barca. Men på sistone har ändå den spanska fotbollen fått sitt fäste i Israel också. Idag finns nio stycken spanjorer i den israeliska högsta divisionen, Israeli Premier League, och det är en utveckling som man inte räknade med för några år sedan.

Spanjorer i Israel
Jonathan Vila (Beitar Jerusalem)
Marc Fernandez Gracia (Bnei Sakhnin)
Albert Crusat (Bnei Sakhnin)
Cristian Hidalgo (Bnei Sakhnin)
Abraham Paz (Bnei Sakhnin)
Jorge Alonso (Bnei Sakhnin)
Rubén Rayo (Maccabi Haifa)
Juan Pablo (Maccabi Tel-Aviv)
Carlos Garcia (Maccabi Tel-Aviv)

Samtliga spelare, bortsett från Carlos García, har värvats inför eller under den här säsongen. Det vill säga, endast en utav nio spelare fanns med i den israeliska högsta divisionen under fjolårssäsongen. En utav anledningarna till att de israeliska klubbarna börjar kolla mot den iberiska halvön kan vara tack vare en 40-årig katalan vid namn Òscar García. Den tidigare Barcelona-mittfältaren tog över Maccabi Tel-Aviv inför fjolåret och skulle under sin första säsong föra klubben till sitt första ligaguld på tio år. Men efter bara ett år i landet valde Òscar att avgå, på grund utav personliga skäl. Idag är han tränare för Brighton i England, men ända sedan hans sejour i Israel har alltfler spanjorer plockats in.


Guldvinnande Òscar García öppnar för spanjorer

Som vi kan skåda på listan av spelare ovan spelar hela fem stycken spanjorer i samma klubb, Bnei Sakhnin. Att det är just Bnei Sakhnin av alla klubbar som har fem spanjorer är väl egentligen inte jätteöverraskande. Sakhnin är Israels största arab-judiska klubb och ses som mer liberal än vissa andra klubbar i landet. I Israel får fem utländska spelare finnas i truppen samtidigt, men har man ett judiskt ursprung, att man är gift med en jude eller om man spelar i landet tillräckligt länge, så räknas man inte längre som en utländsk spelare. Men av de fem som spelar i Bnei Sakhnin så är det ingen som uppfyller de nyss nämnda kraven, utan samtliga räknas som utländska spelare.

Namn som Albert Crusat, Cristian Hidalgo och Abraham Paz klingar säkert bekant för många där Albert Crusat exempelvis spelade över 200 matcher för Almería. Crusat kommer dessutom senast från en sejour med förra årets Premier League-lag Wigan. Cristian är mest känd för sin ganska misslyckade sejour i Deportivo där hans enda två mål i klubben kom mot Real Madrid och Barcelona, av alla lag. Abraham Paz känns oftast igen för att ha varit en viktig kugge i såväl Cádiz som Hércules när dessa lag kämpat sig upp från Segundan till Primeran vid två olika tillfällen. Paz är fortfarande med i en utredning som pågår i Spanien om en potentiell uppgjord match under hans tid i Hércules. Därför är han avstängd att delta i några spanska matcher alls och valde därför i somras att ansluta till Bnei Sakhnin.


Bnei Sakhnin har förvandlats till en spansk "koloni"

Förutom dessa är det även värt att nämna den 35-årige målvakten Juan Pablo som vaktar målet för mästarna Maccabi Tel-Aviv. Pablo var förstamålvakt för lag som Numancia, Tenerife och nu senast Sporting Gijón, innan flyttlasset gick till Israel. Men annars är den mest lysande spanjoren i ligan troligen den offensiva mittfältaren Rubén Rayo som denna säsong gjort sju ligamål för sitt Maccabi Haifa. Ganska nyligen var Rayo även med i en incident där han bjöd på en av säsongens kanske fulaste tacklingar – världen över. Ta en titt här själv.

***

Den spanska fotbollen breddar ut sig alltmer för var dag. I Israel har det exploderat med nya spanska ansikten och inget tyder på att den trenden ska ändras. Många gamla La Liga-spelare som antingen inte får betalt i sitt hemland, eller som helt sonika inte längre får någon plats, lämnar Spanien och Israel har visat sig vara ett utav länderna man söker sig till nu.

Nästa vecka tar vi oss ann de spanska grannarna i väst – Portugal.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2014-03-21 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien