2023-10-15 20:45

Norge - Spanien

Spanien kan säkra EM-biljetten på Ullevål

TV: Stor dramatik när Spanien besegrade Skottland

Efter den spanska segern i ”gruppfinalen” mot Skottland tidigare i veckan, har man nu möjligheten att knyta igen säcken och säkra sin plats i EM 2024 efter ett lite skakigt kvalspel, vid seger mot Norge. Samtidigt så skulle en förlust innebära att EM-chanserna är helt borta för norrmännen och spansk seger säkrar inte bara den spanska EM-biljetten utan även den skotska.

Det var ett hackigt Spanien i första halvlek mot Skottland i torsdagskväll där tunga poäng stod på spel och en EM-biljett kunde kvitterats ut av skottarna vid seger. Men Luis de la Fuentes Spanien tog till sist revansch efter den snöpliga förlusten uppe i Skottland tidigare iår och har nu allt i egna händer inför mötet med Norge – i stället för att åka upp till Oslo med kniven mot strupen. Spanien har kvar att möta Norge, Cypern och Georgien – och behöver i värsta fall ta minst 5 poäng i dessa matcher, så är EM-biljetten klar. Men kan alltså vid seger redan på söndag säkra EM-spel.

Funderar man litegrann på hur De la Fuentes tänker omkring startelvan så blir det intressant att se om spelare som Jesu Navas och inte minst debutanterna Bryan Zaragoza och Fran Garcia får förtroendet från start, efter deras fina inhopp mot Skottland, som i mångt och mycket låste upp nycklarna för Spanien under den andra halvleken.

I motståndarlaget Norge handlar såklart mycket om att hålla koll på världens just nu bästa anfallare i Erling Haaland, tillsammans med Spanien-bekantingen Sörloth i anfallet och med en annan La Liga-bekanting Martin Ödegaard där bakom. Kikar man på Norges lag är det faktiskt lite tråkigt att man nu ser ut att missa EM – men den tunga förlusten hemma mot Skottland där man tappade 1-0 till 2-1 under de sista minuterna ser ut att bli Norges fall.

I första mötet lagen emellan på La Rosaleda i Malaga tog Spanien en till sist enkel seger med 3-0 efter att Dani Olmo gett Spanien ledningen tidigt i matchen och sen gjorde inhopparen Mato Joselu både två och tre noll – en match där dock Haaland saknades i den norska startelvan. För norsk del är så gott som enbart 6 poäng som gäller i de avslutande två kvalmatcherna mot Spanien och Skottland för att EM-äventyret ska leva vidare.