Lagbanner
Spanien klara för VM i Qatar

Spanien klara för VM i Qatar

Efter sju sorger och åtta bedrövelser det här VM-kvalspelet och där läget flera gånger sett ganska så prekärt ut för Luis Enriuqes lag så fixade man det till sist – vann vinner planenligt gruppen och kan redan nu planera för och boka flyg till Qatar VM 2022.

Förutsättningarna på förhand var glasklara – efter Sveriges lite oväntade förlust mot Georgien tidigare i veckan så hade pendeln svängt över till stark spansk fördel och inför gruppfinalen nere i Sevilla räckte ett kryss för La Roja för att säkra gruppseger och den direkta VM-platsen – ett scenario och förutsättning som man nog faktiskt märkte av ganska så tydligt i den här matchen och som jag tror gav både Spanien viss trygghet men som även indirekt hämmade spelet.

Matchbilende var den förväntade – stort spansk bollinnehav och spelövertag, ett tag efter en kvart var det uppe över 85% i spansk favör – men som så ofta hade man förtvivlat svårt att omsätta bollinnehav till målchanser och anfallsspelet med Olmo, RDT och Sarabia flöt inte alls – samtidigt som Soler inte heller kom med i andravågor eller var ett hot som vi sett honom göra bra i Valencia och i La Roja tidigare. Lägg till att vi såg betydligt försiktigare ytterbackar i Spanien som inte alls deltog i offensiven på samma vis som vi är vana vid när Spanien har mer gasen i botten. Det senare kändes som ett uppenbart taktiskt försiktighetsdrag av Enrique för att undvika åka på snabba svenska omställningar.

Trots detta så var det ändå Sverige som får första halvleks två bästa målchanser, den första kommer efter ett fint genombrott av Emil Forsberg som relativt enkelt får dribbla sig fram centralt och komma till bra skottläge centralt – där jag åtminstone uppfattar det som Unai Simon får fingertopparna på bollen och styr den utanför. I slutet av halvleken får Forsberg ett än bättre läge – helt rent i bortre delen av straffområdet efter att Alba gått bort sig positionsmässigt och det är bara centimetrar utanför stolpen där. Ett svenskt ledningsmål och en helt annan mental press och matchbild för spansk del hade varit att vänta.

Det går att summera till en helt ok första halvlek för spansk del trots allt, man äger spelet, inleder med hög energi och intensitet som sen kanske bedarrar allt eftersom. Gavi är den lysande stjärnan på mittfältet som styr mycket av Spaniens spel och även den som drar upp tempot och vågar utmana emellanåt. Men det saknas en riktigt vass central nia längst upp, och att man kommer runt och fram till lite hetare lägen för att få än bättre betyg. Försvarsmässigt känns det relativt stabilt och hotet från Isak och Kulusevski har man haft bra koll på och inte tillåtit Sverige att kontra utan där har man snabbt ställt om och varit 7-8 spelare på rätt sida boll väldigt kvickt.

Andra halvlek inleds nästan direkt med ett läge för Real Sociedad-anfallaren Alex Isak efter en miserabel passning rakt in i banan från Azpi – men bollen studsar upp något för Isak och avslutet går högt över. Men en liten varningsklocka kanske för spansk del som börjar se lite mer stressat och pressat ut – 0-0 i det här läget är såklart ett väldigt bräckligt resultat och det var uppenbart att båda lagen kände av allvaret och vad de skulle innebära att få eller släppa in första målet.

Några spanska byten där bland annat Morata kommer in för Raul de Tomas och Rodrigo Moreno kommer in för Sarabia ger ändå lite energi igen i Spanien som kan hålla upp bollen och skapa några fler halvchanser, Morata har bland annat ett bra skottläge strax innanför straffområdet men avslutet går högt, högt över och det låga självförtroendet efter en tung höst lyser genom.

Klockan tickar på – helt i Spaniens favör och Sverige gör ett par märkliga byten och den där stora forceringen för att nå ett segermål kommer aldrig riktigt från svenskt håll. Så istället med dryga 5 minuter kvar så drar Dani Olmo iväg i en spansk spelvändning, får på ett väldigt bra skott långt utifrån där Robin Olsen gör en fantastiskt räddning, men där Alvaro Morata är den ende som reagerar på en ev retur och han helt ensam enkelt raka in 1-0 för Spanien – ett mål som förlöser det spanska laget på planen och hela bänken, det förlöser hela arenan och hela Sevilla och det förlöser ett glädjevrål i hela Spanien. Ett mål som betyder VM 2022 för spanskt del, ett mål som betyder att Spanien kommer vinna gruppen. Och ett mål som nog också betyder väldigt mycket för just Alvaro Morata.

Jag ska inte sitta här och summera hela VM-kvalet för Spaniens del, det kan komma senare och till syvende och sist så står vi här, när samtliga åtta omgångar är spelade så är Spanien överlägsen etta i gruppen och klara för VM, man gör det med en tränare som delar landet och med en trupp som föryngrats rejält under kvalspelets gång och som verkligen har framtiden för sig. Men Spanien är i VM – mer än så kan man knappast begära.
 

Niklas Hermansson@Nikche2021-11-15 08:47:12
Author

Fler artiklar om Spanien