Lagbanner

-

Spanien mot seger i gruppen som fortfarande lever

Spanien mot seger i gruppen som fortfarande lever

En bräcklig ledning med 4 poäng, ett skrällande Japan och en grupp som lever in i det sista. Det är dags för Spanien att avsluta gruppspels-äventyret på topp.

Utgångsläget är rätt uppskattat för La Roja som trots kryss mot Tyskland enbart behöver få med sig en pinne för att gå vidare till åttondelsfinalen. För att däremot befästa förstaplatsen behövs en vinst mot Japan ifall Costa Rica nu skulle gå och superskrälla med en vinst mot tyskarna. Självklart ska det hotet enbart vara en teoretisk möjlighet, men det kan svänga snabbt vilket självklart är något Luis Enrique är medveten om.

Med det sagt tycks blicken redan ha lyfts mot nästa omgång med indikationer från Enrique som pekar mot att vissa spelare kan vilas med bakgrund i att undvika gula kort som kan orsaka avstängningar samt samla in extra vilodagar. Sergio Busquets, som hittills inte har satt ett steg fel under de första två matcherna, missar åttondelsfinalen om han eventuellt skulle dra på sig en varning, vilket gör att han mycket möjligt kan vilas när man samtidigt har Koke som kan kliva in på den positionen.



På anfallssidan finns det ingen större anledning att rotera utöver det faktum att Morata må få chansen från start efter att ha startat mästerskapet starkt med två mål. Luis Enrique har själv berättat, på sitt kaxiga sätt, att ”han inte tänker ställa upp med samma elva i alla sju matcher”. Pau Torres har även betonat i media vikten av att inte underskatta något motstånd; ”Tysklands förlust mot Japan, Argentinas mot Saudi Arabien, visar att nivån under mästerskapet är väldigt högt. Oavsett vilket lag man möter måste man vara redo för allt”.

Mycket av narrativet kring hela det spanska landslaget kretsar kring hur god atmosfären är i kombinationen med att truppen tycks överlag trivas väldigt väl med varandra. Både utifrån, och baserat på uttalanden, tycks det vara ett lag som verkligen siktar högt med ambitionen att bygga vidare på framgångarna från förra sommaren. Hittills går det att argumentera för La Roja har hållit högst nivå under mästerskapets gång med ett lag som känns väldigt samspelta och, till skillnad från tidigare stereotyper, väldigt stabila i försvaret. Det stora frågetecknet från tidigare återstår kring anfallet med avsaknaden av en formstark striker, däremot måste enorm respekt ges till Luis Enrique som inte bara prickat rätt med Asensio som falsk nia utan även lyckats ge Morata goda förutsättningar för att lyckas under den speltiden han har fått.

Japan är på en desto mer svårsynt bana det här mästerskapet. Att gå från 2-1 mot Tyskland till 0-1 mot Costa Rica efter att ha gjort massa förändringar inger inte särskilt mycket förtroende trots att man historiskt alltid har hållit relativt hög nivå. Det kan mycket väl vara så att matchbilden närmre påminner om Tyskland-matchen jämfört med Costa Rica där man tvingades vara lite mer bollförande och aktiva framåt. Nu får man nog återigen möjligheten att ligga lågt och vänta in misstag som kan leda till omställningar, frågan är hur länge man kan vänta med ett Spanien som förmodligen själva också kommer vara fokusera på riskminimering och ett tryggt resultat. Från japanernas synpunkt måste man utgå från att Tyskland lyckas vinna sin match mot Costa Rica och att man då behöver minst kryss för att stå på samma antal poäng som tyskarna.

Hjärtat vill ändå ha en tät match där spänningen lever kvar in i det sista, hjärnan säger att det blir en 2-0 vinst där Spanien lyckas hitta ett mål under början av andra halvlek för att sen punktera matchen när Japan tvingas gå för det fullt ut.

TV: Höjdpunkter från Dani Olmos höst i RB Leipzig

 

Soroush Hasanpoursoroush.hasanpour@gmail.com@SoroushHsp2022-11-30 16:09:00
Author

Fler artiklar om Spanien