Lagbanner
José Zorrilla, 2023-11-19 20:45

Spanien - Georgien

Spanien ska runda av kvalet med ny seger

Spanien ska runda av kvalet med ny seger

De rödklädda ibererna tar emot ett Georgien man tidigare städat av med råge i Valladolid.

Det har sannerligen artat sig till ett minst sagt lyckat EM-kval för Luis de la Fuente och hans manskap. Efter den något oväntade förlusten i Glasgow mot Skottland i den andra matchen har Spanien radat upp segrar och har vunnit totalt sex av sju matcher. Senast kommer man från en 3-1-seger borta mot Cypern och en ynka poäng räcker för att säkra förstaplatsen i kvalgruppen före skottarna. Att det blir poäng i denna avgörande match vågar jag nog ändå lova då det är Georgien som kommer på besök.

Sist länderna ställdes mot varandra, då i Tbilisi, vann Spanien överlägset med hela 1-7 i en match som annars mest var ihågkommen för Lamine Yamals mål i debuten blott 16 år och 57 dagar gammal. Yamal smällde också in en balja nu mot Cypern vilket gör att han noterats för två landslagsmål på totalt tre landskamper samtidigt som han knappt kommit in i målbrottet. Helt otroligt faktiskt. Eftersom Yamal startade mot Cypern lär nog dock de la Fuente skifta lite i startelvan där för att inte bränna ut ynglingen. Mot Georgien tror jag därför att klubbkompisen Ferran Torres tar en startplats före Yamal. Även Mikel Oyarzabal, som även han gjorde mål mot Cypern, lär börja på bänken och ersättas av, säg, Nico Williams.

Àlvaro Morata har varit i sin livsform under 2023 men fick ingen speltid häromdagen. Det blir det nog ändring på i Valladolid då anfallaren ersätter Joselu (som även han gjorde mål på Cypern). Över lag är min gissning av de la Fuente roterar i stort sett hela laget, från att David Raya ersätts av Unai Simón i mål till att Carvajal tar Navas högerbacksplats samt att en som Gavi lämnar sin mittfältsplats åt en Zubimendi. En del förändringar kortsagt.

Det som dragit till sig flest huvudbry från det spanska lägret i veckan har varit Manchester Citys mittfältare Rodri och hans vara eller icke-vara på planen. Det är lite oklart huruvida pivoten är tillgänglig eller inte sedan han saknades i truppen som mötte cyprioterna. Mot Georgien förväntas han inte heller spela, trots att han är med i uttagningen, och det främst av säkerhetsskäl. Även José Gaya har varit lite skadad i veckan och förväntas inte heller delta i matchen mot georgierna. Men oavsett vilket lag La Roja ställer på benen kommer man att vara överlägset Georgien på söndag. Det skulle inte förvåna mig om man vill bjuda på en rejäl uppvisning när man nu ska runda av kvalet på hemmagräs.

Förväntad startelva
Unai Simón
Carvajal – Le Normand – Torres – Grimaldo
Merino – Zubimendi – Fabián Ruiz
Torres – Morata – Nico Williams

Matchfakta
Var: Estadio Municipal José Zorrilla (Valladolid, Spanien)
När: 19/10, 20.45
Vad: Sista gruppspelsmatchen i EM-kvalet
TV: Viaplay
Tips: 5-0 till Spanien

TV: Yamal yngst någonsin i Spanien
 

 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-11-18 15:36:00
Author

Fler artiklar om Spanien