Lagbanner
Spanien-Slovakien 5-0: La Roja återupprättade såväl hedern som självförtroendet

Spanien-Slovakien 5-0: La Roja återupprättade såväl hedern som självförtroendet

Det var ett närmast målfyrverkeri av ett 5-stjärnigt Spanien som vi fick se när gruppspelet skulle avrundas – när krutröken lagt sig var det 5-0 på tavlan, med viss hjälp av slovakiska försvarsspelare och Spanien spelar nu åttondelsfinal mot Kroatien på Parken i Köpenhamn.

Det var ett pressat Spanien som tog sig Slovakien i den sista avslutande omgången av gruppspelet. La Roja var i stort sett piskade att vinna för att ens säkra avancemang från gruppen och två mindre bra insatser mot Sverige och Polen i ryggen där framförallt uddlösheten i offensiven varit det största bekymret, så var det nog en och annan spanjor som nervöst tuggade på sina fågelfrö inför avspark.
 
Busquets var tillbaka i startelvan och likaså Sarabia fick chansen från start, tillsammans med högerbacken Azpilicueta – så en hel del förändringar med andra ord. I offensiven fick Moreno på nytt chansen från start med Morata – men där alltså Dani Olmo petades.

En något knackig och nervös inledning där Spanien återigen lyckades med konststycket att missa en straff – denna gången av Morata, förra gången kostsam miss av Moreno. Men sen fick Spanien en inte så liten hjälp av den slovakiska målvakten Dubrvanka som helt sonika sopade in bollen i eget, ett enormt misstag och fatalt självmål för Slovakien som inför matchen hade goda chanser att själva avancera.

Med målet och ledningen i ryggen kunde Spanien börja spela ut något mer och vi fick se den där korken i cava-flaskan fullständigt explodera den närmaste dryga halvtimmen. Från 0-0 i matchminut 30 till 5-0 i matchminut 71 efter att ytterligare ett självmål avrundat den här målfesten. Där mellan gjorde Aymeric Laporte 2-0 på nick med sitt första landslagsmål för Spanien, 3-0 gjorde Pablo Sarabia efter en kvart in på andra halvlek och 4-0 gjorde Ferran Torres snyggt på klack med sin första bollkontakt i sitt inhopp.

Vad ska vi då ta med oss av det här och avslutat gruppspel?

Spanien kom idag till matchen med blott ett mål gjort framåt trots enormt spelövertag mot Sverige och Polen och kniven relativt tajt mot strupen att inte bara få igång målproduktionen utan även ta tre poäng för att inte fiaskot helt skulle fullbordas med respass redan efter tre matcher. Luis Enrique lovade inför matchen att när väl första målet bara skulle komma så skulle vi få se en effekt av detta och det bästa av La Roja – och så blev det verkligen idag. Man spelade ut, man gjorde 5-0 framåt och man fick igång flera nyckelspelare vilket kommer va viktigt för framtiden i den här turneringen och med fin fingerspetskänsla av Enrique i såväl startelvan med en imponerande insats av Sarabia och med en Busquets som gör spelare runtomkring sig väldigt bra - som med flera byten idag som gav energi för laget.

Så det är ju trots allt med förnyat självförtroende, en målproduktion som verkligen kommit igång och en 5-0:a i ryggen som Spanien nu likt en tjur gått och luktat på blommorna en stund, nu tokrusar fram och skrämmer nog de flesta lagen i slutspelsträdet helt plötsligt. Låt vara att det är ett lurigt Kroatien som väntar i åttondelsfinal och Spanien trots storseger slutar bara tvåa i gruppen efter Sverige. Ett Spanien som börjar få igång maskineriet kan slå vilket lag som helst i den här turneringen och stormakter som börjar avvaktande men sen växlar upp – har vi sett väldigt många gånger gå långt och till och med vinna turneringar, även om vi kanske samtidigt inte ska dra alltför stora växlar av en 5-0 seger mot ett för dagen väldigt svagt Slovakien.

Det blev litegrann ett avgörande ögonblick när Spanien fick en gyllene möjlighet tidigt i matchen att få ett ledningsmål efter en VAR-straff – men där och då när Morata – man kunde nästan se på honom att det här inte skulle gå bra - missade Spaniens andra raka straff i detta EM var känslan snarare att ”det är en sån sommar”. Men sen vända Fru Fortuna och allt gick Spaniens väg – jag tror inte det är omöjligt att vi i mitten av juli kollar tillbaka till det där dråpliga självmålet av Dubravanka och inser att det var här som Spaniens EM-resa vända och tog fart i rätt riktning.


Matchfakta

Mål: 0-1 (30) självmål Dubravka, 0-2 (45+2) Laporte, 0-3 (56) Sarabia, 0-4 (67) Ferran Torres, 0-5 (71) självmål Kucka
Avslut: 3-18
Hörnor: 0-7
Bollinnehav: 68-32%

 

Niklas Hermansson@Nikche2021-06-23 22:11:06
Author

Fler artiklar om Spanien