Spanien till semifinal efter förlängningsdrama

Spanien besegrade under fredagskvällen Tyskland med 2-1 efter förlängningen i kvartsfinalen av EM. Spanien tog ledningen på MHPArena i Stuttgart genom Dani Olmo innan Florian Wirtz i slutminuterna kunde kvittera och ta matchen till förlängning. I den 120e matchminuten kunde Mikel Merino nicka in 2-1 till Spanien som tog dem vidare till final.

Matchen som de flesta gått och väntat på sedan åttondelsfinalerna blev klara var tillslut här. Spanien mot Tyskland i kvartsfinal av EM 2024. Många är förhoppningsvis beredda att hålla med mig när jag säger att det är de två bästa lagen så här långt som nu ställs mot varandra. Medan vi har fått se flera stora nationer underprestera ganska så markant så är det dessa två lag som kommit upp i någon typ av förväntan.

Från spanskt håll så var jag inför spänd att se hur Spaniens spel skulle komma att se ut nu när man för första gången egentligen, ställs mot ett riktigt bra motstånd. Spanien har i princip konstant styrt matchbilden i samtliga fyra matcher i EM så här långt men när man nu skulle ställas mot Tyskland så var det ytterst oklart hur bollförande man skulle komma att bli.

I snacket kring Spaniens startelva inför matchen så var det inga större förändringar som förväntades göras. Det som dock var värt att ta med sig in till att laguppställningarna släpptes en timme innan avspark var att flera medier, bland annat den spanska tidningen Marca skrev om att Pedri skulle ställas åt sidan och att Dani Olmo skulle ta plats på det centrala mittfältet. När laguppställningarna sedan släpptes kunde vi dock se Pedri tillsammans med Rodri och Fabian Ruiz och i övrigt så såg laget ut precis som det gjorde mot Georgien.

Matchstarten såg till en början ut att även matcha mina förväntningar. Vi kunde se två fokuserade lag som kom ut med ett rivande tempo och det började smälla redan från start. För spansk del ledde den hårda inledningen dessvärre till ett tidigt byte. Efter en tackling från Toni Kroos på Pedri tvingades Pedri kliva av efter endast åtta spelade minuter. Såklart en tuff smäll för Spanien och i samband med bytet började även matchen att sätta sig och började istället bli raka motsatsen till matchens inledning. Lagens bollinnehav drogs relativt jämnt och i chansväg fanns det inte speciellt mycket att ta med sig från den första halvleken.

Lamine Yamal var den som kom närmast för spansk del när hans frispark gått igenom muren och strax utanför Neuers vänstra stolpe. För tysk del så var det Kai Havertz som var närmast när han nickade mer eller mindre mitt på Unai Simon. I övrigt så fanns det mycket mer att önska inför den andra halvleken. Förväntningarna var som tidigare sagt höga och hade inte alls levt upp under den första halvan av matchen.

Ifall vi var missnöjda efter den första halvleken så blev känslan när den andra halvleken blåstes igång att de båda förbundskaptenerna delade en någorlunda samma känsla. Luis de la Fuente bytte i halvtid ut den varnade Robin Le Normand och satte in Nacho Fernandez. Julian Nagelsmann agerade även han när han bytte in både Florian Wirtz och Robert Andrich. Om det berodde på grund av byten eller inte vet jag inte men det var två helt andra lag som kom ut i den andra halvleken och det skulle redan direkt börja hända en hel del.

Redan efter två spelade minuter skakade spanjorerna fram matchens farligaste målchans så här långt när Alvaro Morata avslutade från nära håll strax över ribban. Bara några minuter senare, för att vara exakt, sex minuter in i den andra halvleken kom matchens första mål och det skulle också i sin tur öppna upp denna kvartsfinalen. Det var Lamine Yamal som från sin högerposition klev in i banan och hittade Dani Olmo som mitt framför mål placerade in ledningsmålet.

Som sagt, så skulle inte ledningsmålet enbart sätta “La Roja” i förarsätet utan det skulle även ge ett helt nytt ansikte till matchen. Tyskland behövde såklart börja kliva framåt och det gjorde de även med omedelbar verkan. Tyskland tog genast tag i bollen och bedrev i alla fall under den kommande kvarten det mesta av spelet. Detta gjorde ju däremot inte att Spanien var ofarligt. Med spelare som Nico Williams och den inhoppande Ferran Torres så var man alltid ett hot mot ett framstormande Tyskland.

Som sagt så var det ett Tyskland som verkligen tog tag i matchbilden och Spanien hade allt mindre boll ju mer tiden gick detta ledde till att det blev jobbiga sista tio minuter för spanjorerna. Tyskland började också för första gången i matchen att skapa riktigt farliga målchanser. Det var främst Niclas Fullkrug och Kai Havertz som var närmast med sina respektive chanser där Fullkrug träffade stolpen och Havertz så när kunde lyfta bollen över Unai Simon.
Spanien skulle dock inte orka stå emot och Tysklands forcering skulle ge utdelning. I den 89:e matchminuten lyckades Joshua Kimmich vinna en nickduell på bortre stolpen som sedan hittade Florian Wirtz som från nära håll satte 1-1 bakom en chanslös Unai Simon. Trots att möjligheterna fanns för att något av lagen skulle gå vinnande från ordinarie tid så blev det inte mer än så här utan vi fick en förlängning.

Tempot drogs inte heller ner under förlängningen. Det var fortsatt Tyskland som hade mest boll och styrde det mesta av spelet. Spanien var däremot inte ofarliga utan de båda lagen skrapade fram varsitt farligt läge under den första förlängnings halvleken. Det var sedan väldigt mycket likadant under den andra halvan. Flera trötta ben och ett otroligt böljande spel där lagen mer eller mindre turades om med att anfalla på varandra. Vi skulle däremot inte få något straffavgörande utan det skulle i slutändan bli Spanien som drog det längsta strået. Den inhoppande Mikel Merino mötte Dani Olmos inlägg i den 120:e matchminuten och skickade Spanien vidare till semifinal. Det var däremot långt ifrån klart och Tyskland skulle få sina chanser. Niclas Fullkrug hade två nya farliga nickar, ett före och ett efter Merinos ledningsmål men efter det ena gått tätt utanför stolpen och en ny bra räddning av Simon så blåste tillslut Anthony Taylor av vad som endast kan kallas för turneringens absolut bästa.

En lång och otroligt händelserik match vilket resulterar i en rätt så lång text. Så vi försöker att sammanfatta den så gott som möjligt. Jag tycker att Fabian Ruiz bygger på sin otroliga EM-form och verkligen bygger på faktumet att han är hela turneringens bästa spelare. Otroligt kul att det just är Merino som får komma in och göra det förlösande ledningsmålet. Merino kommer från en stark säsong i Real Sociedad och är en spelare som jag trodde mycket på inför säsongen men på grund av hur bra Fabian Ruiz har varit så har speltiden blivit begränsad.

Sett till matchen så tycker jag igen att det är värt att nämna vilken otrolig match det var. Trots en seg inledning så växlades det upp otroligt mycket och man ser vilken otrolig kvalitet som samtliga spelare besitter. Helt klart de två bästa lagen i hela EM.

Sist men inte minst så kan man enbart gratulera Toni Kroos för den fantastiska karriär han haft. Visserligen ett snöpligt avslut med uttåget idag men tysken besitter ett prisskåp som andra enbart kan drömma om.