Lagbanner
2023-09-08 18:00

Georgien - Spanien

Spanien utan fotbollsskor mot ett hungrigt Georgien i EM-kvalet

Spanien utan fotbollsskor mot ett hungrigt Georgien i EM-kvalet


Spanska landslaget befinner sig just nu i Tbilisi för att förbereda sig inför den viktiga bortamatchen i EM-kvalet mot ett Georgien som fotbollsmässigt nog aldrig har sett bättre ut.
Och efter den snöpliga smällen och märkliga förlusten uppe i Skottland i senaste EM-kvalmatchen så åker nästan Spanien med litegrann känslan kniven mot strupen till Georgien för att inte helt tappa greppet om den här luriga kvalgruppen där Skottland står på full pott och 12 poäng efter fyra matchar, Georgien är tvåa i gruppen med 4 poäng efter tre matcher, samma poäng som Norge med sina fyra matcher och först på fjärdeplats i en haltande grupp återfinns alltså Spanien med 3 poäng.

Uppladdningen har inte heller varit helt optimal för La Roja – till att börja med så är det ju hela havet stormar inom spansk fotboll på förbundsnivå vilket säkerligen inte gått någon obemärkt förbi och det mesta på träningar och presskonferenser inför den viktiga kvalmatchen har snarare handlat om Rubiales och hur man ser på hela den saken – och mindre om fotbollen. Lägg därtill att Spanien anlände till Georgien igår för att hinna med ett par sista träningspass på matcharenan – men upptäckte att man glömt få med sig såväl fotbollsskor som målvaktsutrustning. Så en närmast parodisk träning i joggingskor genomfördes igår istället och förhoppningsvis hinner all utrustning anlända i tid inför avspark ikväll 18.00.

Luis De La Fuentes vara eller icke vara har också varit på tapeten igen – såväl i samband med hans kopplingar och beteende runt Rubiales men även det rent resultatmässiga runt hans tid som förbundskapten. Frågan är om Fuentes överlever om Spanien inte tar tre poäng ikväll – jag tror inte det utan då kanske man tar möjligheten på förbundet att göra en större ”reset” på övergripande nivå med Rubiales och Vilda out – och med i fallet får även Fuentes åka.

Tillbaka kort till Georgien som för några år sen nog hade setts som ett blåbärsland som Spanien enkelt ska kunna vaska av – men landet är en fotbollsnation på frammarch, inte bara för att vi nu ser större spelare som Kvaratskhelia i Napoli och Mamardashvili i Valencia, vi kunde även se U21-landslaget ta sig till kvartsfinal i sommarens U21 EM. Men mycket för Georgien handlar såklart om att Mamardashvili från Valencia ska hålla tätt bakåt och Kvaratskhelia ska bära offensiven framåt – lägg till kryddan med Georges Mikautadze som nog är ett nman att lägga på minnet, 22 åringen öste in mål för Metz ifjol i Ligue 1 och värvades till Ajax i somras. Förbundskapten Willy Sagnols största huvudvärken är dock storstjärnan Kvaratskhelia som dragits med lite skador i säsongsinledningen av Serie A och det återstår att se om han är redo för 90 minuter mot Spanien.

För Spaniens del får man hoppas att lärdomarna från matchen i Skottland, som man dominerade fullständigt med bland annat 75% bollinnehav, också visade att man behöver bli mer kliniska i offensiven, tillsammans med självförtroendet kanske som Nations League slutspelet från i somras gett där man slog Italien i semin och sen vann hela ”turneringen” efter att ha besegrat Kroatien på straffar i finalen. Stora snackisen i Spanien, utöver Rubiales och uteblivna skor, har annars varit att supertalangen Lamine Yamal är med i truppen och kan göra landslagsdebut för Spanien.

Jag förväntar mig en match där Spanien dominerar matchen stort och har större bollinnehav där Georgien kommer ligga på omställning med som sagt vassa anfallsspelare. Jag tror att Georgien kommer försöka göra det Skottland gjorde bra samtidigt som Fuentes säkerligen jobbat hårt med Spanien ska ha lärt sig läxan från Hampden Park.

Matchinfo

Avspark: Fredag 8/9 kl 18.00
Spelplats: Boris Paichadze National Stadium Dinamo Arena
Domare: Daniel Siebert (Tyskland)

Niklas Hermansson@Nikche2023-09-08 08:42:00
Author

Fler artiklar om Spanien