Spanien vann på Italiensk mark för första gången

Tungviktsmötet och tillika reprisen av sommarens EM-semifinalister slutade med att Spanien tog revansch på Italien efter en mycket händelserik och rolig match.

Första halvlek öppnades riktigt piggt av bägge lagen. Här överbevisade de alla tvivlare om att denna turnering inte var värd att satsa på (inklusive undertecknad). Det ligger som bekant en VM-plats i potten. Trots att både Italien och Spanien leder sina respektive VM-kvalgrupper visade de inte att de skulle hålla igen i denna match. En mycket händelserik och intressant match blev det för åskådarna.

Luis Enrique gick inte bara på rutin när startelvan stod klar. Barcelonas 17-åriga mittfältare Gavi fick chansen redan från start och gjorde det bra.

Spanien startade med följande spelare:

Unai Simón

Cesar Azpilicueta - Pau Torres - Aymeric Laporte - Marcos Alonso

Koke - Sergio Busquets - Gavi

Pablo Sarabia - Ferran Torres - Mikel Oyarzabal

Halvleken fylldes av chanser åt bägge håll där det kunde blivit både ett och två mål till. Det blev till slut Spanien som fick hål på Italien först. Ferran Torres stötte in bollen efter ett fint inlägg av Oyarzabal. Det nya Spanien spelar mycket rakare än tidigare och de snabba omställningarna är något de som följt La Roja under lång tid inte direkt är vana vid.

Unai Simón stabil
Italien hade en guldchans men Unai Simón styrde Bernadeschis skott via stolpen. Simón stod för en bra insats under hela matchen. Italiens målvakt, Donnarumma möttes istället av banderoller från Milanopubliken att han inte var välkommen tillbaka till Milan.

Mål nummer två kom strax innan halvlek. Även det signerat Ferran Torres som nu gjort 11 mål på 21 matcher sedan den 1 september 2020. Det är mer än dubbelt så många som Alvaro Morata (5 st) gjort under samma period. Precis innan målet hade Italien dragit på sig en utvisning. Det var Bonucci som var för högt uppe med armbågen i en nickduell och fick syna det röda kortet av den ryske domaren.

En av matchens stora behållningar var Oyarzabal som var inblandad i det mesta för Spanien i anfallsväg. När sedan Ferran Torres byttes ut i början på den andra halvlek tänkte man att Spanien skulle säkra upp med rutin men istället fick ytterligare en debutant chansen. In byttes Villarreals 18-åring, Yeremi Pino som direkt ställdes mot en av världens mest erfarna backar i Chiellini som byttes in i paus eftersom Bonucci fått kliva av.

Spanien kontrollerade
Den andra halvleken innehöll inte lika högt tempo. Där fanns en del chanser och italienarna pressade på för att få till ett reduceringsmål. Spanien kunde hålla undan ganska kontrollerat men hade inte lika bråttom till avslut längre. Efter ett tveksamt ingripande passade Chiesa på att rusa ikapp och kunde sno åt sig bollen och sedan komma helt fri med Unai Simón. Istället för att skjuta passade Chiesa höger till Pellegrini som också hade sprungit sig fri. Pellegrini kunde enkelt skjuta in bollen i öppen kasse med sju minuter kvar till 90.

Efter Italiens reduceringsmål tryckte Gli Azzurri på ordentligt för en kvittering. Det öppnade å andra sidan upp för Spanien att gå på flera anfall och i slutet av matchen ökade intensiteten drastiskt.

De unga spelarna i Spanien tog verkligen för sig och ska inte skämmas för sin plats. Tvärtom är det roligt att Luis Enrique vågar satsa på ungt i laget. Att Spanien vinner mot Italien för första gången i en tävlingsmatch på italiensk match är stort och italienarnas långa förlustfria svit på 37 matcher är över.

Italien - Spanien 1-2
Mål: Pellegrini (83 min) - Ferran Torres (17 min och 45+2 min)
Skott: 8-13
På mål: 5-4
Bollinnehav: 30% - 70%
Lyckade passningar: 232-755

Matchen slutar 2-1 till Spanien som är klara för final på söndag kväll. Vem motståndaren blir avgörs imorgon då Belgien och Frankrike möts i den andra semifinalen.