Spanien visade mästarklass och besegrade Schweiz

En stark inledning, en snöplig utvisning och sen en mästerlig kontrollerande match. Spanien följde upp besvikelsen med 0-0 mot Serbien med att besegra Schweiz med imponerande 4-1 på bortaplan, trots att man fick spela drygt 70 minuter med en man mindre efter Le Normands tidiga utvisning.

Det går att säga mycket om La Roja och spansk landslagsfotboll just nu – efter sommaren där man återigen erövrat tronen överst i Europa på flera nivåer så var det dags att försöka försvara sin Nations League-titel från tidigare i våras. Det inleddes, som ni vet, med ett halvt fiasko får man väl ändå säga efter 0-0 mot Serbien och en i mina ögon, rätt slätstruken insats. Mot Schweiz på söndagskvällen inledde Spanien i ett rasande tempo och tydligt påkopplade och innan publiken hunnit få i sig den första tuggan choklad på läktarna så hade mästarna från den Iberiska halvön hunnit göra både 0-1 (Joselu min 4) och 0-2 (Ruiz min 13) och Schweiz som var en hårsmån från semifinal i sommarens EM-slutspel och som inledde med en tung 2-0 förlust borta mot Danmark i NL-premiären, var nu återigen i brygga. Sättet som Spanien anföll i inledningen av matchen med pigga yttrar i form av Yamine Lamal och Nico Williams, tillsammans med en aktiv Joselu som hela tiden sökte rätt position i straffområdet och där mittfältet fyllde på i varje anfall – det var en ren propagandauppvisning.

Men så i den 20:e minuten så kom litegrann från ingenstans
en situation som förändrade matchbilden, i en snabb Schweizisk omställning, så tvingades Le Normand att stoppa Embolo obryskt och domaren visade rött kort. Schweiz kontringar hade vi dock fått förvarning om redan i den sjätte minuten när man faktiskt kvitterade, men målet dömdes sen bort efter VAR-granskning och en handssituation i uppspelsfasen. Och utvisningsen ändrade åtminstone på kort sikt, dynamiken i matchen. Schweiz träffade ribban i den 24:e minuten och fick mer att säga till om – så när reduceringen till 1-2 kom en kvart senare efter miserabel spansk markering på en defensiv hörna, vart det långt ifrån ologiskt. Nu väntade ca 50 min med ett nytt slags test för det här spanska landslaget under ledningen av Luis de La Fuente, med ledningen 1-2 men med en man mindre.

Schweiz rivstartade andra halvlek och såg ut att kvittera, återigen på hörna, genom ett självmål. Men än en gång räddades Spanien av VAR då det visade sig att Schweiz utåtskruvade hörna hade varit ute och vänt över kortlinjen när den slogs in. Här hade hemmalaget en stark period, men Spanien visade upp en heroisk försvarsinsats och att man även mäktar med att lida och kontrollera matchen på det här viset, något man nog lärde sig mycket i EM. Och efter denna initiala anstormning, utan resultat för Schweiz, så började Spanien att kontrollera matchen mer igen – man kunde genomföra en del byten och även lufta sin väldigt starka bänk, man fick till ett omställningsspel när man var sylvassa och när Fabian Ruiz, framspelade av Ferran Torres gjorde 1-3 med kvarten kvar så kändes det på något sätt klart och rättvist faktiskt. När sedan Ferran Torres själv, i en ny sylvass kontring, gjorde 1-4 tre minuter senare i hällregnet i Geneve, ja då kunde nog även de sista optimistiska klockmakarna ge upp tanken om en episk schweizisk vändning.

Det var ett Spanien som imponerade på väldigt många vis den här kvällen i Geneve, dels genom den offensiv vi fick se första 20 minuterna som var exakt det som bar fram till EM-guld i somras men saknades mot Serbien, dels att laget lider sig genom stora perioder under press med en man mindre och blir inte stressade eller ändrar i sitt koncept, utan fortsätter metodiskt att tro på sig själva och sen likt en matador va sylvassa i omställningsspelet och döda den här matchen.

Det var för mig även ytterligare ett tecken på det förtroende och tro som Luis de la Fuente ingjutit i den här gruppen och som han har från gruppen. Engagemanget fanns där från matchminut 1 till 94 – oavsett vilka spelare som var på planen. Och det faktum att när domaren blåste av matchen var det enbart två spelare från EM-finalen på planen för Spaniens del – det bevisar om en bredd och styrka få andra landslag har idag. Spanien är regerande mästare i Nations League och EM – men ändå känns detta som bara början.