Lagbanner
Spanienredaktionen: ”Så slutar La Liga”
Tränarkamp och målgörarjakt. Det kan avgöra La Liga 2022-23.

Spanienredaktionen: ”Så slutar La Liga”

Ny säsong, nya förutsättningar. Men vi vet att alla är nyfikna på hur det ska gå när La Liga 2022-23 summeras till nästa sommar. Spanienredaktionen har tittat i spåkulan.

Vi i Spanienredaktionen är lika otåliga som ni och kan knappt vänta på avspark för årets säsong. Eftersom vi också är ”experterna” tror vi oss också veta vilket lag som får lyfta bucklan, vem som vinner skytteligan och vilket lag som definitivt åker ut i slutändan.

Expertpanelen består av Niklas Hermansson, Marcus Bring och Soroush Hasanpour.

Häng med för nu sparkar vi officiellt igång säsongen här på SvenskaFans.

Vilket lag vinner ligan?
Niklas Hermansson: 
Jag tror att revanschlusta efter ett väldigt svagt fjolår med stök och kaos både i och runtomkring klubben - tillsammans med att man fått samman ett väldigt starkt lag, gör att FC Barcelona seglar in denna säsongen som favoriter till La Liga-titeln. Lägg på det en viss mättnad hos Real Madrid kanske som verkligen fick ur varenda vattendroppen av den där stenen under våren med såväl CL som La Liga-triumf.

Marcus Bring: FC Barcelona - Deras transferfönster talar för sig själv och när tendenserna under Xavis tid överlag varit positiva samtidigt som Real Madrid inte gjort mer än att bredda sin trupp så är det mycket som pekar åt katalanernas håll. Visserligen är det jämnt på förhand, Real Madrid är trots allt regerande liga- och Champions League-mästare, men jag tror Barça drar det längsta strået.

Soroush Hasanpour: Jag sätter på att det blir Real Madrid igen. Även om man inte gjort sommarens mest högprofilerade värvningar sitter man med en stark grundstomme som backas upp av ett gäng unga spelare som bara växer i sina roller. Däremot tror jag att det blir en jämn fight som kan avgöras in i det sista.


Blir det Barcelona som får jubla högst när serien är färdigspelad?

Årets skräll?
Niklas Hermansson: 
Att Valencia under Gattuso kniper en topp tre-placer… nej just det skräll var det som frågades, inte mirakel eller underverk. Jag tror att nykomlingen Espanyol har en stor möjlighet att prestera bra i året La Liga - det är förvisso inget som jag är ensam om så kanske inte räknas som skräll då. Men Espanyol med ett av La Ligas mest intressanta strikerpar i Raul de Thomas och Joselu längst fram som garanterar poäng och Martinez på tränarbänken som tog Granada till Europa - så tror jag definitivt att Espanyol är ett lag för övre halvan, och med skrällchans på Europaplatserna till och med om allt studsar rätt.

Marcus Bring: Rayo Vallecano - Oerhört svårt att sia om men finns det något lag med skrällpotential är det Rayo. Det är troligare att de kommer på plats 15 än 10 men det sistnämnda är inte omöjligt om allt faller på plats. Iraola är kvar och truppen minst lika bra.

Soroush Hasanpour: Real Betis 5:e må kanske exkludera dem från skräll-positionen men jag tror verkligen att det fortsatt kan bli en av de stora rubrikerna under säsongen som kommer. Pellegrini är lite av en favorit och i samma anda som hans Villarreal-lag från förr hoppas jag att de med hjälp av sitt trygga spel verkligen kan skaka om topp-platserna när dammet väl har lagt sig.


Årets skräll? Denna säsong blir väl ändå den sista med Joaquín?

Årets besvikelse?
Niklas Hermansson: 
Jag tror att Sevilla kan bli en besvikelse i den meningen att man inte alls lyckas leva upp till fjolårets prestation där man hela hösten var med och krigade allra högst upp för att sen som vanligt falla samman efter nyår och sluta fyra igen. 2022/2023 tror jag inte bara att Sevilla missar CL-platserna, jag tror även det finns risk att man inte ens når Europa, vilket såklart vore en stor besvikelse och missräkning. Möjligen att Isco kan va skillnaden - men samtidigt känns det också som Isco inte är spelaren att hålla i när det blåser litegrann och det är rätt stora förväntningar på honom inför den här säsongen.

Marcus Bring: Sevilla - Trenden under Lopetegui har varit på nedåtgående ett bra tag och jag tror tiden kommer ikapp dem nu. Alltjämt topp-4 favorit men det är långt ifrån säkert att de slutar där.

Soroush Hasanpour: Instinktivt dyker Valencia upp först, men det beror mer på klubbens generella tillvaro senaste åren där ingenting egentligen pekar på förbättring. Även om det må låta lite väl tufft vill jag även få in Atlético Madrid på den listan mest då det känns som om luften gått ur projektet, med Simeone vid rodret tror jag aldrig att det kommer sluta med ett fiasko men personligen hoppades jag på så mycket mer. 


Sevilla kan få det tufft i år tror panelen.

Vem vinner skytteligan?
Niklas Hermansson: 
Jag har svårt att se något annat här än att Lewandowski tar hem denna. Han är ju målgaranti och i en rätt så skön omgivning på Nou Camp så tror jag det kan bli omgående succé för polacken. Benzema kommer såklart även han fortsätta spruta in mål i år - men tror inte hans +20 mål denna säsongen räcker hela vägen. 

Marcus Bring: Robert Lewandowski - En av världens bästa spelare och målskyttar så detta är knappast en överraskning. Kommentarer överflödiga.

Soroush Hasanpour: På förhand har vinkeln från media definitivt blivit Lewandowski mot Benzema. Jag tror att det blir Karim som plockar hem det i slutändan men inte utan en ordentlig fight. I övrigt är det lite svårt att gå mot favoriterna då ligan inte riktigt har samma anfallsprofiler man hade under åren då jag själv fick upp ögonen för spansk fotboll.


Att Lewandowski eller Benzema vinner skytteligan är kanske ingen högoddsare.

Vilket eller vilka lag åker garanterat ut?
Niklas Hermansson: 
Cadiz och Girona har jag väldigt svårt att se hur de ska få ihop det för att försvara sin La Liga-status den här säsongen. Svaga nyförvärv hos nykomlingen Girona och ett Cadiz som varit illa ute ett par säsonger och inte direkt förnyat eller förstärkt i sommar. Känslan är att man kan va avsågade båda två rätt så tidigt. Sen blir det nog ett getingbo om övriga bottenplaceringar tippar jag. 

Marcus Bring: Girona -  Måste jag säga ett så blir det de nyuppflyttade Girona. Det krävdes kval efter deras sjätteplats  för att ta sig upp och även om förstärkningarna är spännande så skriker det inte La Liga över truppbygget.

Soroush Hasanpour: Traditionellt har man kunnat pricka någorlunda rätt genom att plocka senast uppflyttade lagen som nedflyttningsfavoriter. Ska jag välja med hjärtat hoppas jag Real Valladolid klarar sig kvar mest på grund att Ronaldo sitter som majoritetsägare samt att man kan känna av lite entusiasm kring klubben. Almeria har Rubi vid rodret som förhoppningsvis kan bidra med lite erfarenhet. Girona är dock favoriterna för nedflyttning om inte man lyckas superskrälla.


Så här såg det ut förra gången Girona blev klara för La Liga. Åker de ut direkt nu?

Vad ser du mest fram emot under årets säsong?
Niklas Hermansson: 
Jag ser framemot en säsong med en lite tätare toppstrid som lever på riktigt - låt vara att jag varken sympatiserar mest med varken Real MAdrid eller Barcelona - men som La Liga-vurmare så var fjolåret rätt trist där Real Madrid kändes som klara mästare väldigt tidigt när de enda kandidaterna Barcelona och Atleti tidigt hamnade för långt efter. Så en tät toppstrid gärna med fler lag inblandade ser jag framemot. 
 
Även den nu återkommande striden om Europaplatserna och som jag även är inne på ovan - kampen om fjärdeplatsen. Jag tror Sevilla kan riskera att få lämna tronen som fyra i La Liga - och det finns många kandidater som vill hugga där bakom. Är det Emery och Villarreal, kan Betis surfa vidare på starkt fjolår, är det äntligen dags för Athletic Bilbao att få till en hel säsong, kan Alexander Isaks La Real studsa tillbaka igen och vad kan egentligen Gattuso krama ur Valencia? Kampen om fjärdeplatsen och europa-placeringarna är det jag allra mest ser framemot.

Marcus Bring: Kampen om ligatiteln som inte fanns ifjol, men i högsta grad lär leva till slutet nu.

Soroush Hasanpour: Rent sportsligt kommer jag hålla ett extra öga på Sevilla, det finns verkligen utrymme för klubben att etablera sig ännu högre i tabellen och kanske även utmana inom några år med Lopetegui på tränarbänken. I övrigt är det nog cirkusen kring Barcelona som kommer bli årets följetong, det blir aldrig en tyst minut med Joan Laporta tillbaka i klubben och sommarens rörelser känns olycksbådande. 


Kanske blir det en tät toppstrid denna säsong. Eller avgörs ligan på chipshyllan.

Ligan startar under fredagskvällen med Osasuna - Sevilla klockan 21:00.

Jens Kassnert@JensKassnert2022-08-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien