Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #1
Veteranen Zubizarreta räddade inga straffar.

Spanienredaktionens julkalender – lucka #1

Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. I dagens lucka blickar vi tillbaka till EM 1996 och den hårdaste straffen som slagits på Wembley. Dessvärre hjälpte inte den Spanien vidare.

22 juni 1996. Ni minns säkert när Hierro stegade fram till straffpunkten i den avgörande straffläggningen och lade upp bollen 11 meter framför David Seaman i det engelska målet. Sedan backade han till straffområdes gränsen och tog sats. Rusade fram och dundrade av den hårdaste straff som någonsin slagits på Wembley. Bollen tog klockrent i ribban och studsade all världens väg. Det sägs att byggjobbarna som var med och byggde om Wembley flera år senare fortfarande kunde känna målställningen vibrera. 

Det var den första av Spaniens straffar i kvartsfinalen mot England men hur kom vi hit? Vi backar bandet lite.

Spanien hade kvalificerat sig för EM-slutspelet 1996 som hölls i England efter att ha fått stå utanför i EM 1992 i Sverige. Ett revanschsuget Spanien under ledning av tuffingen Javier Clemente. I gruppen hade de lottats mot Frankrike, Bulgarien och Rumänien. På förhand en grupp som Spanien skulle ta sig vidare från.

Det spanska laget innehöll stjärnor som veteranen Zubizarreta i mål, försvarsklipporna Abelardo, Sergi och Nadal, mittfältarna Fernando Hierro, Amor och Luis Enrique samt anfallarna Alfonso, Kiko, Julio Salinas och Pizzi.


Javier Clemente

Öppnade med två kryss
I den första matchen ställdes La Roja mot VM-fyran Bulgarien på Elland Road i Leeds. Matchen slutade oavgjort, 1-1, efter mål av Stoichkov som gav bulgarerna ledning på straff. Alfonso kunde utjämna matchen med kvarten kvar att spela.

Inte heller i den andra matchen lyckades Spanien vinna. Även där hamnade Clementes lag i underläge och fick jaga kvitteringen. Det var mot Frankrike, också det på Elland Road. Djorkaeff gav fransmännen ledningen och Caminero kvitterade med fem minuter kvar på matchuret.

Så med två poäng inför den sista gruppspelsmatchen låg Spanien trea i gruppen och var piskade att vinna samtidigt som Bulgarien inte fick ta poäng mot Frankrike.
Rumänien stod för motståndet och det började bra. Redan efter 11 minuter gav Manjarín spanjorerna ledningen. Glädjen blev dock kortvarig när Raducioiu kvitterade kort efter. Sedan följde en hel match med nerver och det skulle dröja till minut 84 innan Amor lyckades skjuta Spanien vidare. 


David Seaman räddar straff

Rånet på Wembley
Frankrike vann mot Bulgarien och vann gruppen före Spanien. Det tar oss till den där kvartsfinalen mot England. Rånet på Wembley. För det var inget annat än ett rån – av domarteamet. Spanien spelade sin bästa match för turneringen och dominerade matchen. Dessutom hade spanjorerna bollen inne vid två tillfällen, bägge avvinkade för offside. Den första var korrekt men den andra var regelrätt onside med god marginal.

Spanien skulle även ha haft en straff när Alfonso blir brutalt kapad i straffområdet av Paul Gascoigne. Erik Niva hänvisar till denna som ”den klaraste straffen jag har sett i mitt liv” i podden When we where kings. Domarna stjäl Spanien på avancemang och matchen går istället till straffar. 

En straffläggning där Hierro och Nadal missar medan Amor och Belsué nätar. Dessvärre satte England fyra raka straffar genom Shearer, Platt, Pearce och Gascoigne.

Se straffläggningen här.

Spanien föll och präntade återigen in uttrycket att Spanien inte kunde vinna. Att man var ett förlorarlag när det gällde. 

SPANIENREDAKTIONEN2021-12-01 08:01:00

Fler artiklar om Spanien