Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #10

Spanienredaktionens julkalender – lucka #10

Spanienredaktionens julkalender 2022 tar er med på spanska fotbollsanekdoter, högt som lågt. Bakom årets tionde lucka hittar vi det tysta avtal som gäller på Mallorca om dess största fotbollsarena.

Denna lucka blir en lite kortare variant, ty ibland kan ögonen behöva vilas. Denna gång tar vi en liten flygresa över till Spaniens, för svenskar, kanske kändaste ö: Mallorca. Mallis tillhör förstås Balearerna och är en enorm turistattraktion. Förutom att det erbjuds sol och strand spelas även fotboll på ön, en aktivitet som är långt ifrån ny. Än så länge är ni nog med på noterna.

RCD Mallorca är givetvis öns största fotbollsförening och har spenderat 30 säsonger i La Liga och 37 säsonger i Segundan. Den näststörsta klubben på Mallorca är Atlético Baleares som noterade fyra säsonger i början av 1950- och i början av 1960-talen. Här på ön återfinns också arenan Visit Mallorca Stadium, eller Son Moix eller Iberostar eller Ono Estadi om man så vill. Sedan arenan byggdes 1999 har det varit hem för RCD Mallorca – men endast på lån.

Det finns nämligen ett tyst avtal på Mallorca om äganderätten till att spela sina matcher på den Palma-baserade arenan. Det som avgör huruvida ett lag får anse detta vara sin hemmaarena eller inte beror på klubbens placering i det spanska seriesystemet. Öns andra arena heter Estadio Balear och är idag hemmaplan för Atlético Baleares. Den arenan är betydligt mindre än Visit Mallorca Stadium och har existerat sedan 1960.



Överenskommelsen om att få spela sina matcher på Visit Mallorca Stadium har aldrig behövt ifrågasättas då RCD Mallorca i fotbollshistorien varit öns stora fotbollslag och Atlético Baleares har helt enkelt fått finna sig i situationen. Men, när Mallorca degraderas från Segunda División 2017 ned till Segunda B stod föreningarna öga mot öga. Nu var de i samma division och här skulle placeringen i Segunda B avgöra vilka som skulle ha makten över den betydligt större Visit Mallorca Stadium. För första gången på 37 år skulle nu lagen också möta varandra.

Mötena i sig slutade med en 3-2-seger för RCD Mallorca på Visit Mallorca Stadium medan matchen på Estadio Balear slutade 0-0. De forna storheterna RCD lyckades också säkra avancemanget upp till Segundan säsongen 2017/18 medan Atlético Baleares slutade ungefär 30 poäng längre ned. Inte nog med att RCD fick spela i Segundan nästa år, de fick också behålla äganderätten till öns största fotbollsarena. Gällande derbyt i sig får en hoppas att ni bevittnade mötena när det begav sig, det kan nämligen dröja väldigt länge innan det är dags.

Spanienredaktionen2022-12-10 12:50:00

Fler artiklar om Spanien