Spanienredaktionens julkalender – lucka #11
Kvällens vanligaste syn.

Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. I dagens lucka hittar vi ett av de mer galna Barcelona-derbyna och ett mindre beundransvärt La Liga-rekord som står sig än idag.

Derbyna mellan Espanyol och FC Barcelona har väl kanske aldrig varit några vänskapliga matcher direkt, men inte heller har det blivit känt för de mest brutala matcherna. Rivaliteten finns där – kanske framförallt från Espanyol-fansens håll såklart, medans Barca-fans nog ser mer Real Madrid som största antagonisten. Det här derbyt på luciadagen den 13:e december 2003 gick man in till matchen med dålig form hos båda lagen – Espanyol var jumbo och Barcelona hade haft en väldigt tuff höst bakom sig och befann sig därför en bra bit ifrån toppstriden. Så poängen och matchen i sig var oerhört viktig för båda lagen.

Men det var Espanyol som inledde matchen sportsligt bäst och tog även ledningen med 1-0 redan i den åttonde minuten efter mål signerat den förre FC Barcelona-spelaren Jordi Cruyff och son till Barca-legendaren Johan Cruyff – efter en fint slagen frispark av Ivan de la Pena. Och innan domaren Alfonso Pino Zamorano klev in i huvudrollen full ut så hann Barcelonas bäste spelare denna säsongen Ronaldinho göra 1-1 bara två minuter senare och innan pausvilan kom hade gästande FC Barcelona vänt på steken och kopplat grepp om matchen genom två påpassliga mål av måltjuven Patrick Kluivert.

I den 44:e minuten inleddes sen vad som närmast kan beskrivas som farsen, när Pino Zamorano visade ut hemmalagets stjärna De La Pena med direkt rött kort – vilket kändes som ett väldigt tufft beslut givet tacklingen där nog alla räknat med gult kort, men ingen trott på direkt rött. Utvisning nr 1.

Direkt efter paus, i den 47:e minuten så kom utvisning nr 2 för dagen – Rafa Marquez, kanske föga oväntat, drog på sig sitt andra gula kort inte helt medveten tackling men kanske långt ifrån lika tveksam som de la Penas röda kort och det var nog enkelt för domaren att kompensera med en ”soft” utvisning för bortalaget i det här läget. Det hann bara gå 4 minuter och vi är framme i matchminut 51 när Barcelonas Ricardo Quaresma drar på sig sitt andra gula för kvällen och även han visat ut, inte heller här någon klockren utvisning eller väldigt ful tackling ska tilläggas – utvisning nr 3 och ni förstår nog nu vad för slags rekord som domare Pino Zamorano var med om den här kvällen.

Here we go again.

Sen var det dags för Espanyols Toni Soldevilla att få sitt andra gula kort efter 60 minuter efter en intern fajt med Gerard i Barcelona som även han synade gula kortet och utvisning nr 4 var ett faktum och spel 9 mot 9.  Men bara fem minuter senare så blev det numerärt överläge för hemmalaget igen när Cocu åkte på direkt rött kort efter en frilägesutvisning, faktiskt var det Raul Tamudo i hemmalaget som framkallade Barcelonas alla tre utvisningar  – kanske kvällens solklaraste utvisning ska tilläggas, utvisning nr 5. Spel nu 9 mot 8 och det skapades mängder med ytor att spela på.

Men för Lopos del skulle kvällen trots allt sluta med att få lämna planen i förtid och syna Zamoranos välanvända röda kort – när han i slutet av matchen åkte på sitt andra gula kort och h utvisning nr 6 blev ett faktum och stängde butiken denna kvällen, en kväll som så när slutat med full kaos när besvikna hemmasupportrar i slutskedet försökte storma planen – oklart om det var mot domaren eller mot hemmalaget som sladdade betänkligt i tabellen och inte tagit fördelen med att få spela med man mer stora delar av matchen.

Noterbart annars ifrån matchen var att svenske Patrik Andersson hoppade in i slutskedet för FC Barcelona och lyckades klara sig undan att hamna i domare Pino Zamoranos svarta block. Men det var en märklig syn att se slutskedet av matchen där det närmaste kändes som sjumanna-fotboll fast på fullstor plan.

Tolv gula kort totalt sett men framförallt de sex röda korten (vilket egentligen var sju röda då hemmalagets målvaktstränare blev utvisad också) var då och står sig än idag som La Liga-rekord för antalet utvisningar i en match – lite märkligt kan tyckas då derbyt mellan lagen den här kvällen inte alls beskrivs eller upplevs som en särskilt extra ful tillställning utan det är nog många matcher både före och efter denna drabbning som varit betydligt brutalare.