Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #11

Spanienredaktionens julkalender – lucka #11

Spanienredaktionens julkalender 2022 tar er med på spanska fotbollsanekdoter, högt som lågt. Bakom årets elfte lucka hittar vi en spansk färgstark domare som försvarade Spaniens färger i fotbolls-VM.

Mateu Lahoz – kanske fick han sitt sista lilla genombrott på den stora internationella fotbollsscen i matchen mellan Holland och Argentina som förutom att innehålla 17 gula kort vilket var nytt VM-rekord, duggade det tätt med kniviga situationer och tveksamma domslut, och mitt i allt fokus där han trivs som allra bäst stod alltså Mateu Lahoz.

Vem är då denna Mateu Lahoz? För La Liga-vurmare är han såklart inget nytt ansikte, Lahoz har dömt i högsta ligan sedan 2006 och är alltså inne på sin 16:e säsong iår – han har även de senaste åren fått allt fler och större europeiska och världsomspännande uppdrag, innan VM-kvartsfinalen i lördags var den absolut största matchen CL-finalen 2021 där Chelsea besegrade Manchester City. Men utöver den matchen så har han nog lika mycket gjort sig ett namn som den domare som, minst sagt taktlöst, varnade Leo Messi La Liga när han den 29:e november 2020 för att hedra nyligen avlidne Diego Armando Maradona hade en Newell-tröja under sin Barcelona-matchtröja och denna visades upp efter ett mål.

Mateu har varit med i VM förr – 2018 i Ryssland med två matcher men utan att sticka ut, på ena eller andra hållet. Men här i Qatar har vi mer fått se den aura som vi är vana vid från La Liga – såväl i matchen mellan Senegal-Qatar med 6 gula kort och en straff som Qatar nog skulle haft, som det poltitiskt heta mötet mellan USA och Iran, med bara 4 gula kort och ganska så få kontroversiella situationer.

Men det är nog de senaste åren, kanske sedan CL-finalen 2021 som han fått allt större matcher inom UEFA och den europeiska publiken också fått ta del av Mateu Lahoz smått unika domarstil. Hans ganska så oortodoxa stil där han gärna pratar med lagkaptenerna och alltid verkar trivas som bäst när matcher hettar till och han själv hamnar lite mer i rampljuset, snarare än att låta matchen spelas och själv vara så liten del som möjligt utav den.

Den 45-årige valencianske domaren är nu en av de hetaste kandidaterna att få döma VM-finalen den 18:e december, det sägs stå mellan Lahoz, Orsato, Turpin och Makkelie. Men där vi vet att italienaren Orsato fick uppdrag att döma semifinalen mellan Argentina och Kroatien och därmed nog kan räknas bort från finalen och mycket troligt får Turpin eller Makkelie den andra semifinalen. Så hur otroligt det än må låta – så finns det stora chanser att vi får se Mateu Lahoz show i VM-finalen och den gode spanjoren med stort självförtroende når samtidigt något slags kulmen på sin karriär.

Mateu Lahoz är en karaktär som man mest troligt antingen älskar eller hatar, mycket troligt både och. Det är en minst sagt färgstark karaktär som alltid på något sätt sätter sin prägel på de matcher han är involverad i. Som varm La Liga-vurmare känns det å andra sidan ganska så surrealistiskt att Lahoz kan stå där om en vecka och få det mest hedersamma domaruppdraget i världen. Men en sak är säker – sluta aldrig vara den du är Mateu Lahoz.

Det må vara en hatkärlek – men jag tror inte att fotbollen idag behöver mer robotar eller mindre känslor, snarare tvärtom, och en sak man aldrig kan ta ifrån Mateu Lahoz är att han skapar känslor.
 

Niklas Hermansson@Nikche2022-12-11 18:42:11
Author

Fler artiklar om Spanien