Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #13

Spanienredaktionens julkalender – lucka #13

Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. I dagens lucka hittar vi en av ligans mest respekterade tränare som började sin tränarkarriär som kommentator – Julen Lopetegui.

Julen Lopetegui Agote, oftast bara Lopetegui, nuvararande tränare för Sevilla som för närvarande huserar på en andra plats i La Liga. En mycket respekterad tränare i Spanien som faktiskt även har en landskamp för seniorlaget som spelare. Som aktiv spelade han målvakt med start i Real Sociedad men har även spelat för både Real Madrid och Barcelona. Men det var inte där han är som mest ihågkommen. Flest matcher gjorde han i Rayo Vallecano (112) och Logrones (107) och när han sedan slutade sin spelarkarriär hade han skrapat ihop 321 seniormatcher, 149 av dessa i La Liga och 4 i landslag.

Men det är för hans tränarinsatser vi nu upplever Lopetegui. Ni minns säkert hans tid i det spanska lanslaget där han sedan fick sluta mitt under landslagssamlingen inför VM 2018 i Ryssland efter att han hade skrivit på för Real Madrid. Något som inte gick hem hos det spanska fotbollsförbundet.

Men vem var han och hur hamnade han på tränarbänken? Den resan startade 2003 när han fick vara assisterande tränare under Juan Santisteban i U21 EM som hölls i Portugal. Efter mästerskapet fick han bli huvudtränare i sin gamla klubb som spelare, Rayo Vallecano. Där blev han sedan sparkad efter en rad dåliga resultat som gjorde att Rayo Vallecano åkte ner i tredje divisionen.



Kommenterade VM 2006
Lopegui var arbetslös ett tag innan han sedan började som kommentator på tv-kanalen La Sexta och kommenterade VM 2006. Efter kommentatorsjobbet gav han sig på tränaryrket igen. Först via Castilla i tredje divisionen innan det blev ungdomslandslagen. Han vann EM med U19 2012 och EM med U21 2013.

Nu började det gå bra för Julen Lopetegui och efter han han tränat U19, U20 och U21 gick hans kontrakt ut. Därefter blev han tränare för Porto där han tog klubben till Champions Leaguekvartsfinal under sin första säsong. Sedan gick det sämre. Det blev inga titlar för honom i Porto och klubben ersatte Lopetegui efter deras längsta tid utan titel i historien.

Det blev då istället en sejour i det spanska seniorlandslaget mellan 2016 och 2018 efter att Vicente del Bosque hade gått i pension. Och som tidigare nämnt slutade den resan innan laget sin första VM-match i Ryssland 2018. Det blev då Real Madrid för Lopetegui, en tid han nog gärna glömmer. Säsongen startade dåligt och efter att klubben förlorade El Clasico med 5-1 i Barcelona i oktober fick han foten. 

Vann Europa League med Sevilla
Han stod klubblös fram till sommaren 2019 då han tog över Sevilla. Under det första året tog han klubben till Champions League då de slutade på en fjärdeplats och vann även Europa League. Klubbens sjätte titel i turneringen, flest någonsin.

Han skrev nytt kontrakt med Sevilla i januari och är just nu den tränare som tagit flest segrar för klubben under samma tid.

Sevilla åkte ur Champions League i förra veckan och spelar nu i Europa League. Vi vet alla hur det brukar sluta.

SPANIENREDAKTIONEN2021-12-13 07:01:00

Fler artiklar om Spanien