Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #14
Ahsan Ali Syed

Spanienredaktionens julkalender – lucka #14

Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. Dagen efter luciafirandet hittar vi raset i Racing och bedragaren Syed.

Racing Santander är en av de mest klassiska La Liga-klubbarna genom historien och var med och formerade La Ligas allra första säsong 1929. Av alla divisioner är det i den högsta Racing spenderat som allra mest tid. Så har emellertid fallet inte varit sedan 2012. Klubben hade länge varit misskött, rent ekonomiskt, trots La Liga-spel, dubbla semifinalplatser i Copa del Rey och en kortare sejour i UEFA-cupen 2008 där man åkte ur gruppspelet i en, framförallt idag, tuff grupp bestående av Manchester City, Twente, PSG och Schalke 04 (ja, det var fem lag totalt).

När klubben således hamnade i händerna hos en indisk miljardär, Ahsan Ali Syed. Syed hade tidigare försökt att köpa engelska Blackburn men nekats. I Racing lovade Syed snabba framgångar och Racing skulle i längden bryta dominansen från de två stora elefanterna inom spansk fotboll. 50 miljoner euro hade Syed lovat att skjuta till med i det första transferfönstret och Marcelino, som vid tiden återanställdes i klubben, skulle ha ganska fria händer i värvningsprocessen. Samtidigt skulle samtliga klubbskulder avbetalas och målet var La Liga-guldet. Bra på pappret månne men det var så långt ifrån sanningen man kunde komma.


Racing, här med en viss Kennedy Bakircioglu, har inte haft mycket att jubla över senaste decenniet

Vid säsongsslutet avgick Marcelino oannonserat. Som en förklaring till avgången sa han att ”Syed har lurat oss alla”. Samtidigt läckte uppgifter ut runt om i världen från olika platser där Syed etablerat sig inom företag och stått för enorma bedrägerier, miljardbelopp i svenska kronor räknat. Bland annat blev han efterlyst i såväl Bahrain som i Schweiz och i Australien publicerade medierna om Syeds bedrägerier i the land down under. Hade alltså Racing plockat in en bedragare som ägare? Ja, är svaret på den frågan. När Syed köpte Racing kostade det honom tre miljoner euro. Tanken var att han bara skulle vara ägare i tre månader innan den bahrainska kungafamiljen skulle köpa den från honom för 15 miljoner euro – en rejäl vinst alltså. Riskkapitalisten gick emellertid bet på Bahrains erbjudande på grund av den arabiska våren som drog igång 2011 vilket gjorde att kungafamiljen aldrig gästade Santander eller Kantabrien. Kvar stod sålunda Syed med en klubb han inte ville äga.

Under Syeds första hela säsong, 2011/12, ramlade Racing Santander ur La Liga för första gången sedan 2001. Värre blev det när klubben också rasade ur Segunda División säsongen därpå. I april 2013 fick klubben nog och lyckades få Syed att avstå från makten inom klubben men problemen var långt ifrån lösta. Den numer klassiska Copa del Rey-sejouren 2013/14 gick Racing, som en Segunda B-klubb, hela vägen till en kvartsfinal. I sextondelsfinalen slog man ut Sevilla och i åttondelsfinalen stötte man på Almería (då i La Liga). I hemmamötet mot Almería protesterade Racings spelare mot uteblivna löner och vägrade spela de första 20 sekunderna av matchen. Tydligen hade de inte fått betalt i nästan ett halvår. Efter en timmes spel brast det också på läktarna när supportrarna stormade styrelselogerna och såväl flaskor som andra projektiler letade sig mot de styrande inom klubben. Än värre blev det i kvartsfinalen mot Real Sociedad när Racing-spelarna vägrade röra på sig i en minut och efter samtal med lagkaptenen bröt Jesús Gil Manzano matchen och Racing var utslagna.


El Sardinero-publiken har inte gett upp och tillåter inte att klubben sköts hur som helst

Trots att en seger mot Real Sociedad och avancemang i cupen hade resulterat i mycket välbehövliga pengar för klubben stod supportrarna bakom sina spelare. Ilskan riktades helt och hållet mot klubben och de styrande. Två år senare, i april 2015, lyckades man med nöd och näppe skrapa ihop pengar som tillät dem att fortsätta sin verksamhet. Då var klubben 102 år gammal men bara dagar från att försvinna. Sedan nedflyttningen från La Liga har Racing spenderat mycket tid i Segunda B och de få försök på Segunda-fotboll har resulterat i nedflyttning varje gång.

I skrivande stund ligger Racing Santander tvåa i det nya Segunda B-formatet med uppflyttning till Segundan som huvudmål. Vilka som ligger etta? Deportivo de la Coruña – en annan klassisk La Liga-klubb som misskötts rejält.

Spanienredaktionen2021-12-14 07:01:00

Fler artiklar om Spanien