Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #14

Spanienredaktionens julkalender – lucka #14

Spanienredaktionens julkalender 2022 tar er med på spanska fotbollsanekdoter, högt som lågt. Dagen efter lucia hedras den baskiska klubben Real Unión som var med och grundade La Liga när det begav sig.

Denna lucka handlar om en vilande jätte som legat under sin sten i snart 100 år. En klubb som var med och grundade La Liga 1928 (första säsongen spelades året därpå) för att bara några år sedan försvinna i periferin. Är det ånyo Arenas Club de Getxo som ska avverkas, undrar ni säkert? Nej, den historien avverkades för två år sedan (läs mer här). Denna text handlar emellertid om en snarlik förening: Real Unión.

Likt Getxo kommer Real Unión, framöver i texten endast Unión, från Baskien. I uppstarten av den första La Liga-säsongen, som drog igång i februari 1929, var Unión faktiskt en av de starkare föreningarna i Spanien. Man hade vid tillfället redan vunnit Copa del Rey vid fyra tillfällen – den turnering som tidigare avgjorde vilka som var bäst i Spanien. 1913, 1918, 1924 och 1927 hade man stått som cupsegrare och tillika spanska mästare. Drygt två år innan den första La Liga-säsongen spelades bärgades det senaste guldet, alltså.

Guldet 1927 säkrades mot, så klart, Arenas Club de Getxo efter en spännande förlängning (kan vi anta). Vad man dock inte kände till (det går ju trots allt inte att se in i framtiden) var att detta skulle bli den sista framgången på väldigt, väldigt länge. Sedan 1927 har det varit tungt att heja på Unión. Grundandet av La Liga blev något av en nådastöt för den baskiska klubben. Den första säsongen av det nygrundande La Liga slutade man nästsist. På den tiden räckte det då endast jumbon lämnade den högsta divisionen, i detta fall Racing Santander. De kommande två säsongerna gjorde man det något bättre och slutade sexa, respektive sjua i tiomannaserien. I den fjärde däremot, säsongen 1931/32, slutade Unión sist med lika många poäng som Deportivo Alavés men med sämre resultat i inbördesmöte.

Detta skulle som sagt bli det sista vi såg av Unión i det spanska rampljuset. Kräftgången har sannerligen varit total. Redan 1942 ramlade man ur Segunda División och har sedan dess harva runt i antingen Segunda B eller Tércera División till våra dagar. 1958/59 och 1964/65 hade man två ensäsongare i Segundan. När laget tog klivet upp till Segundan 2009/10 var det 44 år sedan de sist fick medverka i den näst högsta serien. Sejouren blev emellertid kort även denna gång då man slutade på 21:a plats och blev därmed direktdegraderade.


Unai Emery är idag Real Unións ägare

Real Unión var en av grundarna och pionjärerna inom den spanska fotbollen men har på många vis fallit ut ur det spanska fotbollsmedvetandet. Inte hos alla dock. När klubben var nära konkurs ifjol klev ett bekant ansikte in och köpte klubben. Unai Emery, av alla människor, är numer klubbens ägare. Emerys relation till Unión är inte svår; både hans pappa och hans farfar spelade för Unión och enligt Emery ligger klubben nära hans hjärta. Orsaken till köpet av Unión ska också ha motiverats av sentimentala orsaker – någon stor finansiell satsning är inte att vänta, ty här handlar det om att låta klubben existera. Att sälja den historiska klubben till någon med lokala rötter eller personliga kopplingar var också viktigt för Unión. Därför blev Unai Emery ett utmärkt val när han visade sitt intresse.

Idag krigar Unión på i Grupp 2 av Primera División RFEF (gamla Segunda B) där man i skrivande stund ligger i mitten av tabellen. Man ligger därför en våning ovanför den andra vilande jätten Arenas Club de Getxo. Ah, dessa klassiska föreningar!

Spanienredaktionen2022-12-14 11:45:00

Fler artiklar om Spanien