Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #16

Spanienredaktionens julkalender – lucka #16

Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. I dagens lucka hittar vi en liten anonym herre men som faktiskt är den mest framgångsrika La Liga-tränaren någonsin i ligans historia.

Pep Guardiola, Johann Cruyff står med tre respektive fyra La Liga-titlar under sina framgångsrika sejourer som tränare i FC Barcelona och finns med däruppe som de mest framgångsrika tränarna i La Ligas historia – men faktum är att oavsett hur framgångsrika vi kan tycka de va och hur många titlar de än totalt sett summerade ihop, så står dem båda sig väldigt kort i jämförelse med en aningen mer anonym rekordman.

Miguel Munoz det är inte direkt en tränare som de flesta tar på uppstuds – då får man hänga ut den så att säga som man skulle sagt i Tutto Balutto. Redan som spelare var Munoz väldigt framgångsrika under sina år som Real Madrid-spelare men det var på tränarbänken som han fick legendstatus inom klubben. När Munoz lade skorna på hyllan som spelare så tog Real Madrid snabbt honom under sina vingar som tränare och inledningsvis för B-laget 1959. Men det var samtidigt en skakig tid i Real Madrid på tränarbänken och trots stora framgångar under 1950-talet så var det ingen tränare som blev långvarig på bänken. Så när Munoz redan under våren 1960 fick ta över A-laget var det nog få som såg en lång framgångsrika era framför sig för Miguel Munoz som skulle bli kvar som tränare i hela 14 år framåt.

Och framgångarna kom omgående – redan under debutåret så kom första liga-titeln och den följdes av fyra ytterligare raka ligatitlar. Och faktum är att Munoz kunde haft ett närmast overkligt rekord med åtta (!) raka ligasegrar om det inte vore för ett heroiskt skräll-lag i Domenec Balmanyas Atletico Madrid som bröt Real Madrid dominans 1966-67 (vilket kanske förtjänare en egen lucka i julkalendern).



Miguel Munoz vann sin sista och totalt 9:e ligatitel med Real Madrid 1971-72 innan han lämnade huvudstaden och Real Madrid 1974 efter 14 år vid rodret – nio ligatitlar som sagt och två Europa-titlar. Intressant är att den tränare med näst-längst tid på tränarbänken i Real Madrid är fyra år – vilket än mer styrker vilken bedrift han stod för under de mest krävande förhållande.

Efter lite kortare sejourer i Las Palmas, Granada och Sevilla så tog Munoz sen över spanska landslaget som hade misslyckats helt i hemma-VM 1982 och Munoz återupprättade heden och ledde La Roja till den klassiska EM-finalen 1984 som man förlorade mot Platinis Frankrike. Och sedan i Mexiko-VM 1986 så var man på väg mot något stort när man lite oväntat föll på straffar mot Belgien i kvartsfinalen – vilket satte djupa spår i det spanska landslaget som hamnade i en lång negativ dvala och efter ett misslyckat EM 1988 så avgick Miguel Munoz.

Efter att ha lämnat rollen som förbundskapten så sa Munoz att han ville ta en timeout och fundera på allvar om han ville återvända till fotbollen. Tragiskt nog gick han bort redan två år senare, 1990, 68 år gammal på grund av hälsobekymmer som kom hastigt. Han begravdes insvept i en Real Madrid-flaga i Madrids klassiska La Almundena kyrka.



Totalt i La Liga blev det 900 matcher som tränare med en segerprocent på över 53% - och Munoz är av många ansedd som en av ligans bästa tränare någonsin – och ligatitelmässigt är han redan nummer ett med ett svårslaget rekord.

(Källor: https://thesefootballtimes.co/2017/12/01/in-celebration-of-miguel-munoz-real-madrids-greatest-manager/ , https://sportmob.com/en/article/898832-Best-La-Liga-Managers-of-all-time)
 

Niklas Hermansson@Nikche2021-12-16 07:01:00
Author

Fler artiklar om Spanien